用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問我個女20個月是否預備要報名返學?
go

請問我個女20個月是否預備要報名返學? [複製鏈接]

請問我個女20個月是否預備要報名返學?

請問我個女20個月是否預備要報名返學?
我女女2005 4月出細, 我想2.5歲比佢返學, 請問我要預備什麼呢??
我住香港東區, 有無心得可給我??
謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

Re: 請問我個女20個月是否預備要報名返學?

05年4月......即係.....07年9月係2歲5個月, 只可返n1, 仲未夠年齡返k1, 因為一定要夠5歲8個月至可以上小一架! 所以幼稚園都會收at least2歲8個月, 有個別幼稚園, 什至一定要足3歲tim!
要等08年9月入讀k1啦, 咁07年8月開始, 可以留意下心儀幼稚園收生日期
可以上教統局網睇睇, 有心水續間打去問:
http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/index.html
or到時上bk八都得
至於返k1之前, 有幾個options:
1. 07年9月開始返n1, 其實好多nursery已經派完表喇.........., 你可以試下打去心儀nursery睇下仲收唔收生既....如果唔介意學費貴, st paul's nursery可直上(幾乎)st paul's convent中小學, 係好多媽咪既no1選擇, 黎梗3月1日派表, 千祁千祈唔好再miss喇, 當然你都可以搵間無咁熱門既, 讀完nursery, k1再轉校啦, 好多人都係咁做, 因為唔係間間kinder都有做埋2歲班
2. 你亦可以選擇返playgroup呀, victoria又有, 比較密d, 一星期上幾堂, 市面上都有好多其他選擇

醒目開學勳章

Re: 請問我個女20個月是否預備要報名返學?

YMCA 戴翰芬幼兒園

中環皇后大道中99號中環中心地下﹝近中環先施百貨﹞

2545 1177

全日制,月費大約$2500。足 2 歲便收﹝如有位﹞,可直升 K1。早入學,等亞 B 醒 D,第日 interview 希望好 D  
‹ 上一主題|下一主題