用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔英中
樓主: joenjac
go

大埔英中 [複製鏈接]

Re: 大埔英中

我不敢讓女兒去選,我相信選定了我會向她解釋,畢竟選錯了,大埔英中轉校機會好微.而且,朋輩的影響,不是小看她們,獨立思考的訓練,尚未到這程度,是否有莫壽增,恩主教,王肇枝及沐恩的大學生提供一些意見呢?

簽名被屏蔽

我有少少分享.  我認為每所中學都有其特色或不足之處, 選校時除了考慮孩子的成績, 仍需注意其性向.  成績屬Band1頭又受教的, CPU 是必然選擇; 若是較內向或不能受太大壓力可考慮莫壽增… … …  

我希望巳畢業, 或現就讀這兩所英中的同學及家長, 能多分享他們的經驗, 供我們一眾家長參考, 謝謝.

我覺得band 1頭入莫壽增,迦密柏雨2間都ok,因為2間都唔易讀,band 1中的學生要加把勁,band 1尾的就會比較辛苦.
而且2間的風格不同,各有所長,想培養學生獨立思考、自學自律的能力,新的教學法,可選莫壽增.你要嚴謹,家長式教導,傳統些,可選迦密柏雨.
其實2間都唔會好輕鬆.是視乎你喜歡那間吧!

好似我認識的家長中,有孩子成績好,但比較難教,他會選柏雨,因為他希望家長式的教導可以使到他的孩子較為聽話,正如他所說"佢唔俾人管下唔得架"

又有家長的孩子成績好,有創意,可以同時兼顧學業及其他活動,太傳統的不適合,怕規範了他的發展,佢會選莫壽增.

大家別忘了恩主教,也是band 1頭的一個好選擇.

教法會係一個選擇,仲要考慮會唔會傷害到小孩子情緒.如果係學校係band1 頭,但到中學變中游份子,可能弄巧成拙.

本來想報恩主教,但恩主教淨係 maths 比較出色,女孩子讀,會有問題,我本身機械工程畢業,見過d女仔大一都仲係勁, 再升上去,愈來愈辛苦.而恩主教文科同 chem & bio 似乎都唔夠實力 (同學生傾過) 所以未必選恩主教.

而家就差沐恩同王肇枝,唔知大家有咩睇法

joenjac 寫道:
教法會係一個選擇,仲要考慮會唔會傷害到小孩子情緒.如果係學校係band1 頭,但到中學變中游份子,可能弄巧成拙.

本來想報恩主教,但恩主教淨係 maths 比較出色,女孩子讀,會有問題,我本身機械工程畢業,見過d女仔大一都仲係勁, 再升上去,愈來愈辛苦.而恩主教文科同 chem & bio 似乎都唔夠實力 (同學生傾過) 所以未必選恩主教.

唔好意思.......我想問你女兒對選校又有何想法呢? :

1.        沐恩同王肇枝學術成績都不算高. 王肇枝學術好少少, 較傳統, 有成就的校友較多.
2.        沐恩強調基督教教育, 同學老師間有人情味; 較著重生命教育和社交訓練, 畢業生很多投身社工和教育.
3.        我鍾意沐恩多dd.

joenjac 寫道:
...

其實我好鐘意莫壽增, 但始終個女唔係資優,而家孫上 ranking around 30
所以選莫壽增會相對辛苦,而且會無成就感.
恩主教傾向通材,但文科老師較弱,我仲未見到個女係數理邏輯方面有咩突出,將來選理科機會唔大
所以向文商醫發展可能性較高,我以為中學係啟發為主,唔係解題目既操練,唔係一見題目就係條件反射,而係對自己新既觀點先問 why not?

也許這要求有點吹毛求疵,但如果有一間係接近我既理念,多問d人. y not?

而家聯絡緊沐恩既學生, 但未有一個回應

Joenjac
唔好意思, 你提到資優這一點, 是否與莫壽增收生, 教學有關? 在開放日那天, 校長說他們沒有做資優教育的. 請問那些中學較注重資優教育?

另Ranking 30不是Bank1頭學生嗎? 甚麼成績才算Bank1頭?

有關沐恩, 他們行ISO管理, 開放日提及買家是家長, 用家是學生, 我不太認同.大家點睇?

多士:
"另Ranking 30不是Bank1頭學生嗎? 甚麼成績才算Bank1頭?"-----間間小學既band 1生數量都唔同,通常學校會告之家長,以方便選校.孫小向來都在banding上都分得不錯的,所以Joenjac會知道他的孩子是band 1中.

有一點想提醒大埔家長,X育轉了直資,稱自己為英中,其實中一祇有一班是英語授課,而且這一班也是"唔多掂"的,在選校要小心,他是不選不派的,記住如果不想入讀,在攪珠時不要選.

今年有人主科不合格及操行D都可以叩門入到.噢!

以大埔區,田家炳同阮鄭頭30名可算band1 頭
孫方中,舊墟頭20名都係band1頭
仲有22間頭5名都係
簡單2分法有 110名配左入柏雨同莫壽增
再打7折,我個女都係全級80名左右

莫壽增雖無資優教學,但同學表現一定有差異.就會做成較大壓力

去年莫壽增平均一人一A,最高有7A
估計頭30名平均3A,31-90有2A

100名之後幾乎無人有A

這純粹推測,並非一定,但可見莫壽增校內,資源好容易流入頭100名學生, 而頭30名學生更容易得老師哉培,這是人之常情.

所以之前我說,怕選錯

莫壽增同CPU收到 200人, 無小班,老師未能顧及後100名,這種顧慮並非杞人憂天.

沐恩既學生比較有人情味,同ISO既比喻最多係比擬不倫,唔關校風事.

三育轉直資,係想收返D 品行較好既學生,所以校內仲有一班唔多好既舊生

Tks

再請教.  品行方面,莫壽增同CPU 是否只收A及 B 的品行, B-或 C全無機會呢?

多士姊姊 寫道:
Tks

再請教.  品行方面,莫壽增同CPU 是否只收A及 B 的品行, B-或 C全無機會呢?

在自行收生,2間都會收操行分好的,B以下的微乎其微......

joenjac 寫道:
以大埔區,田家炳同阮鄭頭30名可算band1 頭
孫方中,舊墟頭20名都係band1頭
仲有22間頭5名都係
簡單2分法有 110名配左入柏雨同莫壽增
再打7折,我個女都係全級80名左右

莫壽增雖無資優教學,但同學表現一定有差異.就會做成較大壓力

去年莫壽增平均一人一A,最高有7A
估計頭30名平均3A,31-90有2A

100名之後幾乎無人有A

這純粹推測,並非一定,但可見莫壽增校內,資源好容易流入頭100名學生, 而頭30名學生更容易得老師哉培,這是人之常情.

所以之前我說,怕選錯

莫壽增同CPU收到 200人, 無小班,老師未能顧及後100名,這種顧慮並非杞人憂天.

沐恩既學生比較有人情味,同ISO既比喻最多係比擬不倫,唔關校風事.

三育轉直資,係想收返D 品行較好既學生,所以校內仲有一班唔多好既舊生

恕我直言,你真是有點杞人憂天,須知會考取A非容易之事,莫壽增及柏雨學生除了有人取A,也有取B的,B亦好難取的,而且學校拔尖補底亦很平常,優的可以再提高,劣的也可協助提升,成績劣的也不能勉強加諸一些他們不能承受"太深的課程".

以你女兒的成績,照你所說,你好大機會選王肇之OR沐恩,是嗎?不要想得太多了,而且派位非你想,就會派到的,別影響女兒的心情吧!

女兒對選校未有參與太多,選定了再告訴她'況且尚有一次呈分試,如果躍升到前20名,就希望入到莫壽增.

人有一種劣根性,可謂無明,放不開,既然可以,都想摸到最高點.如果女兒祗是60名過外,會有另一種煩惱,但似乎校風ok 就已是上佳,而且有孫書做後備,這post亦不會開

明與通是2回事,我讀band5中學,會考1A2B1C4D1E,開解別人時就會說: 肯讀,邊度都讀到,唔肯讀,BAND 1都係哂氣

但發生到自己身上,就不敢說風涼話

個制度有所謂誠意,派不到要叩門時就睇誠意
把力爭向上的觀念壓縮,提倡和稀泥

煩惱由此而生

再者,今年大埔區有3268小六左右. BAND 1生除以3,得 1089 BAND 1 生
大埔6英中有 1200個位,祗要係BAND 1, 頭6志願放晒英中,多數入到,因為跨區到大埔,沙田既唔會入黎, 北區亦有幾間英中好過大埔,反而大埔既會出去九龍城

所以BAND1頭與中, BAND 1 中與尾, BAND1 尾與 BAND2頭中間既家長,係最掙扎既一群,唔上唔落

如果無自選,分5個 BANDING, 可能會少好多煩惱

沙田有好多選擇,唔需要跨區入大埔,但照我所知粉嶺反而會跨區入大埔,因為一程火車就到,而且他們也看中莫,王,恩3間中學呢!有實力的在自行時都會來大埔爭爭長短.

Good points.

北區幾間英中的確[拍得住]大埔老莫cpu, 但北區入英中肯定仲難, 我同意familychan 所講, 一定有band 1生 (我估多數是band 1中間)來大埔博下.

joenjac 寫道:
...

再者,今年大埔區有3268小六左右. BAND 1生除以3,得 1089 BAND 1 生
大埔6英中有 1200個位,祗要係BAND 1, 頭6志願放晒英中,多數入到,因為跨區到大埔,沙田既唔會入黎, 北區亦有幾間英中好過大埔,反而大埔既會出去九龍城

所以BAND1頭與中, BAND 1 中與尾, BAND1 尾與 BAND2頭中間既家長,係最掙扎既一群,唔上唔落

如果無自選,分5個 BANDING, 可能會少好多煩惱

‹ 上一主題|下一主題