用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無小朋友學緊圍棋?
go

請問有無小朋友學緊圍棋?

請問有無小朋友學緊圍棋?

請問邊度學好呢?  囝囝而家4歲, 會唔會太早學呢?

版主 醒目開學勳章

Re: 請問有無小朋友學緊圍棋?

轉自「香港兒童圍棋學院」

我 的 小 朋 友 只 有 三 歲 多 , 還 未 足 四 歲 , 適 合 學 圍 棋 嗎 ?
是 可 以 的 。 只 要 他 有 基 本 自 理 能 力 , 就 可 以 上 課 。
如 家 長 仍 不 放 心 , 可 旁 聽 或 上 親 子 班 。
事 實 上 , 這 個 年 紀 是 腦 部 發 展 最 快 速 的 時 間 , 得 到 圍 棋 的 思 維 訓 練 , 對 智 力 發 展 很 有 幫 助 。

香港兒童圍棋學院

Thanks.  Is your baby learning to play Go?

My daughter (4 yr 8 m) goes here for a few months already :
[url=http://www.childgo.com/component/option,com_frontpage/Itemid,1/lang,tw/]

Macy 9402

版主 醒目開學勳章

你問我?
我果個唔係baby喇~ 我個仔中一喇,佢小學o係學校學過(都係呢間棋院辦既班),而家就自己上去學院學,我覺得環境幾好,同埋地點方便~
happybibi 寫道:
Thanks.  Is your baby learning to play Go?

Thanks.

I have visited both websites.  I will go and see the environment.  I want to learn with my son.  

Does it help your son/daughter to get concentrated?