用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 经过了'07入学面试一役后。。 ...
樓主: 猴子爸
go

经过了'07入学面试一役后。。。 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 经过了'07入学面试一役后。。。

好少見到咁認真為仔女學業設想既爸爸
(之前話過interview唔好靠男人, 請唔好介意, 我都係講下笑姐 , 因為好多爸爸, 例如我老公, 真係無黎搭烚.......我同老公解釋左幾年, 佢都唔係好明小一入學統籌究竟點攪   )
其實幼稚園interview, 只係小試牛刀, 咁細個小朋友, 好多野, 識就識, 唔識都臨時train唔黎.......不過到小朋友考小學, 有得5,6歲, 校方expect小朋友各方面發展, 包括社交能力, 上進心, critical thinking, 禮貌, 學術, 體藝等等, 都有多少explosure, 所以, 小朋友之前既準備真係唔少得! 當然父母都要努力安排啦(我無話迫呀, 不過我贊成各樣都試下lor!)
睇大家都咁緊張搵幼稚園, 相信幾年之後考小學, 又係另一輪"新遊戲", 幼稚園階段, 做父母既會睇住小朋友好似海綿咁, 真係以驚人速度吸收各方面知道! 大家一齊努力發掘下小朋友潛能啦   

Re:

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

Re:

都係架! 好彩我office d同事都超緊張, 咁我都無咁"寂寞"丫   

Re:

簽名被屏蔽

Re:

簽名被屏蔽

Re:

好同意talkative的講法, 你都好過我少少, 至少老公支持, 我老公只會陪去面試, 其他一齊都要自己去搵去睇.

[quote]
talkative 寫道:
睇到呢個topic,令我有好深既體會,因為我都好似大家一樣,為左自己個小朋友可以有好既開始(幼稚園),就不停咁去搵料,even夜晚唔係點

Re:

簽名被屏蔽

elysemama 寫道:
猴子爸,

寮寮數字中看到你最近的心路歴程. 比为自己的事更努力-- 小猴子真幸福, 有一個這様上心的爸爸, 希望將來我們的小孩能明白父母對他們的愛.

你寫的是對各幼稚園的評價, 但我看到的卻是你對小猴子的関愛, 感受至深

My tears almost burst out when I read these messages........the interviews made me and my husband realize that we cannot control everything. My son fails in all the interviews, I didn't feel sad about that but disappointed to find out that we spent too little time on developing our son. My husband even commented that I put the wrong focus on doing research on schools rather than teaching our son?

Anyway, I totally agree that all we did is for the good sake of our kids...we are not hoping that our son/daughter could become No.1, but that we will not regret when we look back.....including all the research, info gathering, waiting in the queue, + rehearsing interview with our sons thousand times.....

Somtimes, I want to give up the game...but like Charlotte-mon said, it's an endless game as "相信幾年之後考小學, 又係另一輪"新遊戲".....so I will go to battle field again next year!!!

Good luck to all great papa and mama   

醒目開學勳章 王國長老

Re:

我隻衰佬, 果時女女小一interview, 叫我老公去, 好似要佢去死咁! 有次難得入左second round, 叫佢去多次, 嘩! 幾乎要黑起塊面(係我炆到黑面) :evil:
talkative 寫道:
[quote]
lulucns 寫道:
好同意talkative的講法, 你都好過我少少, 至少老公支持, 我老公只會陪去面試, 其他一齊都要自己去搵去睇.

lulucns:其實我同你都係一樣(老公只會陪去interview),好多野都係我自己去搵去睇架咋,因為老公唔得閒陪我四圍去,佢只係精神上支持我架咋 [/quote]

Re:

我覺得最少有一方做主力便可以,當然,如爸爸媽媽一起就最好.請不要太責備另外一半.
我本身亦是主力,太太不大明白,只可给我協助.
take easy.

Re:

簽名被屏蔽

Re:

I also did all the research, form collection, submission all by myself. My husband only accompany us to interview. Luckily, he did not blame me for attending too many interviews. I just told him although he does not like it, this is the rule of the game. This is how we play under the current education system. Although he felt     , but he had to follow.

相同原因,所以我又係報 左sc,冇報kv,好多人都問我點解報sc唔報埋kv 根本就係兩樣唔同嘅野!

我報左5間,3間有結果,都收左亞仔,有一間未知,不過if收都唔考慮lu,最後一間就唔會去考喇!

而家其實都係二揀一,但呢刻仍未能做到決定
猴子爸 寫道:

我在另外的thread讲过,我们没有apply to KV因为:
traditional vs activity based/thematic
Chinese vs English
No Net vs Net

大势所趋,SC的教学法是in. 但这个只是我自己做research(书本,亲戚,朋友,小一面试机构,BK of course)之后得到的结论,不代表KV不好。

我都覺得今年帶仔仔interview, 真係令我上咗寶貴o既一課
要一個兩歲多o既小朋友去interview, 懂得控制當時o既心情同情緒, 懂得應對得宜有禮貎, 談何容易....
作為媽媽, 我覺得俾自己以前in 大學或工作還要困難
自己起碼知道怎樣準備自己, 略略估計到有多少把握
但幼稚園interview 卻完全於掌握之外
對於一個咁細o既小朋友, 無論你由小開始怎樣準備
臨場的一刻無人可以控制.
就算臨場的一刻, 你認為小朋友表現很好,
也有千百個原因令到該幼稚園不收你
更何況, 大部份"人氣"幼稚園assess 小朋友o既時間實在太短, 太流水作業式,
根本無可能真正看得到一個小朋友o既能力或性格
in 工作, 個老細都可以睇你o既過去履歷, 睇你份form, 同你傾十多分鐘去judge 你o既能力
但係in一個小朋友, 沒有過去履歷, 沒有能力填form, 短短三兩分鐘, 就judge 你o既仔女是否獲得取錄
似乎有點兒戲
我仔仔有accepted, 有waiting, 亦有rejected....
但我學會了不會因accepted 而喜, 也不為rejected 而悲
事關, 收與否其實也不代表什麼...
唯一代表了的, 是我透過數天的interview
更看清了我仔仔, 比我想像中長大了許多, 不再是bb了
也希望我仔仔知道, 媽媽為他"頻頻樸樸"一整個月
也是為了他的將來.
不知各位"頻樸"了好幾個月的bk 父母是否認同....

Re:

每個小朋友對interview的反應都不同,有些冇所謂,有些玩得好開心,有些喊到收唔到聲,飯都食唔落,但都好,我們多多少少看到自己小朋友的個性屬哪一類,不竟現在只是開始而已

Re:

[quote]
pamelaywy 寫道:
我都覺得今年帶仔仔interview, 真係令我上

醒目開學勳章

Re:

我都覺得經此一役,更了解自己的仔仔,佢每次面試都好合作,好似知道發生緊乜事,每次都很認真盡力地完成所有指示,又非常淡定,這我是始料不及的啊,因為佢平時古靈精怪、坐唔定的。
真係好開心,見到個仔每次面試都俾到驚喜我,令我對地另眼相看,知道原來佢識左咁多嘢。希望小學面試都如此就好了。

Re:

相信大部份的幼稚園的result已經出左,塵埃落定,真係有人歡喜有人愁,這個game告一段落,希望各位daddy ,mami放下緊張的情緒,同心愛的兒女好好享受成長中的蜜月期,開開心心埋呢3年先算,想像一下去到小一入學,到時重煩
‹ 上一主題|下一主題