用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問怎樣替阿仔做考試溫習
go

請問怎樣替阿仔做考試溫習 [複製鏈接]

請問怎樣替阿仔做考試溫習

阿仔今年P1, 請問有什麼方法做考試溫習呢 ? 因為要考的範圍好多 ! 好想暈 !

Re: 請問怎樣替阿仔做考試溫習

每日溫小小,總好過一日溫多多。
:verycold: :verycold: :verycold:

但是他有選擇性記憶, 所有關於讀書ge野就好快唔記得. 但是所有關於玩ge野就耐一耐都記得. 究竟有什麼方法可以令佢容易啲入腦.

試下用遊戲的方法幫他温習.
男孩子最喜歡CHALLENGE, 可以將要温習的內容, 變成IQ題, 答中就給他奬品(例如: 糖, 餅)
同埋, 日日温少少. 由最近教的開始.
總之, 用玩的方法温習.

我大仔以前都係咁樣,maths及常識佢可以取100分,但係中文及eng就得70幾,後來我天天叫佢看報紙,寫幾行日記,學校又係用普通話教中文,佢亦參加左好多普通話既activities,中文就好左好多!而英文我都係同佢一起多看書,多看明珠台(特別看佢有興趣既節目如動物生態、笑笑小電影或disney 卡通)佢就越來越聽到,起碼上堂唔洗發夢,grammer我就天天都同佢講下,我由p.1開始各科都做本note book,特別係eng,張那課教既生字及grammer 都打出來,跟住出幾題grammer比佢做,到溫習時比本note book佢溫番,佢就好易明好易記!好似preposition,咁多年考試,佢依然每次都由p.1看到p.4,先至會記得番所有preposition點樣用!如果唔係佢可能只記得今年學既或時時用既preposition,前2年學既又唔係時時用既就會唔記得!make本note book比佢,真係好有用!grammer係要浸,得閒就比佢由p.1開始看番,佢既記憶會強好多!
而中文我就無note book,都係買好多唔同既補充比佢做,分別是標點、閱讀理鮮、詞匯、填充!比佢各種題目都有多d practise!

多謝你的寶貴意見呀  
你真是一個好有心思同耐性的媽媽,我囡囡今年P1,我都要開始同佢做本筆記先。

BB2WONG 寫道:
我大仔以前都係咁樣,maths及常識佢可以取100分,但係中文及eng就得70幾,後來我天天叫佢看報紙,寫幾行日記,學校又係用普通話教中文,佢亦參加左好多普通話既activities,中文就好左好多!而英文我都係同佢一起多看書,多看明珠台(特別看佢有興趣既節目如動物生態、笑笑小電影或disney 卡通)佢就越來越聽到,起碼上堂唔洗發夢,grammer我就天天都同佢講下,我由p.1開始各科都做本note book,特別係eng,張那課教既生字及grammer 都打出來,跟住出幾題grammer比佢做,到溫習時比本note book佢溫番,佢就好易明好易記!好似preposition,咁多年考試,佢依然每次都由p.1看到p.4,先至會記得番所有preposition點樣用!如果唔係佢可能只記得今年學既或時時用既preposition,前2年學既又唔係時時用既就會唔記得!make本note book比佢,真係好有用!grammer係要浸,得閒就比佢由p.1開始看番,佢既記憶會強好多!
而中文我就無note book,都係買好多唔同既補充比佢做,分別是標點、閱讀理鮮、詞匯、填充!比佢各種題目都有多d practise!

真係一位好有心的媽媽,英文科因為平時少說,少用,所以小朋友都幾抗拒,現看到你的方法.真係好好,我都要開始試吓先...thx a lot..

Hi BB2WONG,

你好有心機 & 毅力!

autumngirl

Hi BB2WONG,

真係多謝哂. 我會試吓你ge方法, 希望可以幇到個仔.

謝謝 !

而家個個媽咪都係比阿仔OR女更加用功,佢一開學我已經先溫晒D書!咁可以得閒同佢講下:好似上星期去科學館,我同佢講學期尾SCIENCE有一課係講器官,不如先去看下,等佢有個動力去看,看完影左好多相,番來佢仲自己做本報告(佢好中意做報告,連睇報紙都要做本報告或者玩甲虫皇者的卡都去上網查一些資料把張卡貼在簿上加上註解),點知今個星期SCIENCE老師跳到去最後一課教器官,佢就好多發表,FEEL自己好似好叻好識野咁!仲帶本報告番去比老師表揚一下,有呢D考獎後佢就會越來越努力,你地都試下!找一次機會比佢地叻番次,之後佢地會特別用功!
該用戶已被刪除

H&L,

我只係分享一下,唔知對大家有無用處?

好似ENG,我就分UNIT來打,UNIT 1 -- 用又大又BOLD的字體打UNIT內的生字,跟住下面會再打GRAMMER,E.G UNIT 1 學了HE / SHE / IT -- 要用 +IS,THEY / WE / YOU + ARE , I + AM ....,住跟列些例題如HE IS A BOY,THEY ARE MY FRIENDS, I AM A GIRL.  我會UNDERLINE & BOLD 左個IS / ARE / AM 字,等佢可以看到個分別!

MATHS我由P.3先有開始做,因為多左FORMULA,例如找周界、LCM及HCF 的方法...

常識因為我們一個學期有3本書,我厭佢分得太散,於是每一課先打好內容,跟住找些相關資料再補充,有時會找些報紙、或者書及補充的圖片SCAN貼上去做SUPPORTING(如世界的七大洲及五大洋,我就跟書中SCAN那圖出來貼起來,再加上一些自己找回來的資料如:那裡是中國、那裡是香港)每一UNIT我打課文、跟住在書中找到些小貼士又打上去,然後我在買回來的常識補充中又找些資料書中沒有提及的,都加在上面,令到他知多D,資料廣範D!而家常識科唔單單考書本內的資料,好多時都有額外知識都需要知!咁就唔洗考試時下下拿住3本書及3本作業咁麻煩,帶一本就很齊全了!

bb2wong :

好犀利呀!     

BB2WONG,

妳小朋友真是有福, 我要向妳好好學習 !  妳是全職媽媽嗎?

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_016.gif[/img]
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

BB2WONG

你真是一個又有心又努力的媽媽, 你的孩子真有福呢!

mickey001

Dear BB2WONG,

[size=xx-large]你好叨呀!!

咦!乜呢d唔係老師已經做左架?
:verycold: :verycold: :verycold:

hi BB2WONG,

你真係一個好盡責既媽媽,我要向你多多學習至得.

blythe,

好開心又見到你!

我唔係特別做好多野?? 我識好多朋友都係咁樣,我以前做女仔時,幫我大哥(離了婚女兒跟我們住)一樣係咁樣幫佢溫習,以前市道好時,佢次次考試我都會放4天假同佢一起溫習,而家 無咁易放到假,我所以在阿仔考試前1個月已做好溫習PLAN,我先溫晒所有考試內容,可以時時同佢提下!

又或者我既志願係做老師,所以特別中意做呢D野!之前我老公時時話我多次一舉,直接溫書咪得囉!我在P.1下學期無幫佢做NOTEBOOK,佢只考到第11(之前是考第2OR3)跟住KEEP住到而家P.4都係考2ND!唔理有無用,起碼自己有盡力幫到佢,加上我仲有細仔(明年上P.1) D NOTEBOOK如果課程無大改一樣用得番!

多謝大家鼓勵(我以前真係以為自己--多次一舉)

LOOLOO,

我要番工架!放工仲要接2個仔番屋企先煮飯做家務及陪太子做功課!
不過公司唔係好忙,所以時時都會拿D書 / 資料番公司靜靜雞去SCAN及TYPE! 反而一放假係屋企什麼都做唔到!
‹ 上一主題|下一主題