用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 昨日仔仔鋼琴表演失準....
go

昨日仔仔鋼琴表演失準.... [複製鏈接]

昨日仔仔鋼琴表演失準....

我個仔仔, 尋日在一個小型音樂會表演彈琴, 這是他第一次公開表演, 但他太緊張和又缺乏信心....出到去彈琴, 彈到亂晒....大失水準, 之後佢好失望唔開心, 我也好失望, 但仲要安慰佢鼓勵佢!!  

你地有冇呢d經驗呀? 過來人來分享一下吧!!

Re: 昨日仔仔鋼琴表演失準....

小朋友表演失水準是常見的,所謂“台上三分鐘,台下十年功”,你可以趁機同佢講呢個道理,台下練習時有100分的水準,到台上,可以表演到70分已經好開心架啦

多謝百厭阿媽講“台上三分鐘,台下十年功”這個道理, 今次事件都是反映到我們準備不充足!!

原本得到老師推薦得到表演鋼琴的機會真係好開心, 他為了這件事很躍躍, 我們仲拎晒相機咁去, 但我見到佢表現咁差, 真係想喊! 其實在場其他差不多年紀的小朋友真係好叻, 彈得好好, 我個仔可以話係全場最差那個!! 我當然不會這樣和他說, 只是說他勇敢完成表現已經很好呀!! 唉.... 尋晚我仲成晚諗住呢件事, 成晚頭痛失眠! 思前想後, 一來替阿仔難過, 二來又想...讓他彈琴的目的究竟是為甚麼? 是培養他的音樂興趣, 還是要他考試和表演...

Don't worry too much about the result, just take it easy.  To perform on stage is a very good experience to the children.  He could perfrom much better if you let him to have more chance to consolidate his perfromance.  He can also know his strength and weakness and then build up his self confidence.  Don't give up!

Thanks wildberries!!!

其實當取經驗啦, 如果換轉係你自己都會好驚, 何況咁細個, 總之一次比一次進步, 便可以.   

Hey, treat it as an experience.  He'll need so many chances like that to be perfect (when he becomes experienced and not so nervous).  You have to believe in him and keep practising.  Keep going!

鼓勵多d小朋友la,佢比老師揀出0黎已經好叻gala。

其實佢係台上,雖然話亂,但自己應該唔多記得自己錯0左d  0羊,反而台下ge媽咪先最覺。上次我仔仔去朗誦比賽,完全唔記得做動作,朗誦到一半語氣都唔記得晒。落番台我問佢頭先d動作點ar,佢竟然無反應。旁敲側擊下,竟然發現佢自己唔知自己無做動作。haha,唔知咪算lor,我無將真相講比佢聽,下次再去吸收經驗lor。

所以在場最大感受ge係媽咪,如果媽咪relax,forget,仔仔進步就會出現。
‹ 上一主題|下一主題