用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 ABC pathway
go

ABC pathway

ABC pathway

Any comment of ABC pathway?

Re: ABC pathway

我都想知. 尤其係荃灣分店.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Any comment  ? The price is very expensive $300 for 1.5hrs and $5oo for uniform. How are the quality ?

我之個地方好大但無上過佢d堂因為上次帶仔仔去到睇下個地方點

我個仔在北角學緊Phonics, 之前上過Cambridge, 學費係比較貴! 因為接個仔放學果時, 同開d媽媽傾, 有好幾個都係上完一期Phonics之後, 己經好大進步, 可以自己看一本英文書, 識得讀入面d字, 我見人地都學得幾好, 咁我咪幫個仔轉學Phonics, 宜家學了2個月, 總比之前未學時有進步!  Cambridge就學過4個月, 會話方面大膽了, 可以同外藉老師對話. Phonics的學費是$1500/8堂, 每當45分鐘, 一個星期上兩堂!  我初時報名之前, 是校長設講座俾家長聽, 同埋小朋友即時試堂, 老師會計算番小朋友去到邊個程度! 你們可以打電話去ABC Pathways 問問啊!

但老師的安排就令我有些不滿, 他們常常轉老師的! 不過老師都是有愛心的!  而行政方面就有些混亂, 經常話覆電話俾我, 但又冇左下文, 一時覆完, 第二個又覆我....!!

除此之外, 北角centre的環境幾好, 荃灣就不知道了!

我帶詔個女去北角個間試堂,(個時荃灣仲未有)感覺非常好,校長親自介紹,老師亦好有愛心, 甩苛9知係咪因試堂先咁多人一班呢,平時上堂係幾多人一班ga??and我冇咩信心荃灣個間係咪都係咁好lor~~but確實學費係好貴lor~~我記得個陣試完堂即場報有折ga~~and bk 會員都好似有~~遲d我得閒d都會去荃灣個間試下堂,睇下d老師點樣lor~~其實我就住大窩口,行過去都係15-20分鐘到,都好方便~~

我個仔個Phonics班宜家有5個小朋友, 以前Cambridge班有七至八個小朋友! 我其實都嫌學費貴架, 但之前試過去乜鬼約翰教室, 幾百蚊個月係好平, 但係教得差, 個仔學唔到乜之餘, d老師又會突然唔返....!! 於是把心一橫, 俾個仔返ABC Pathways! 因為唔知邊度有好的學校學英文~

CAMBRIDGE :
我亞仔係北角學o左都幾耐, 從 K1 開始至現在 K3 (每週 2 堂), 我是選平日的時間, 所以人比較少 (3-4 人), 出來的效果就不錯 (同班同學 D 家長說都有進步), 與菲傭姐姐及老師都對話流暢, 及好敢講英文, 完全明白及可完全用英文上堂.  1 - 2 年時間得出這效果都算幾好, 但我認為必須要選 5 人以下的班才 OK, 否則太多小朋友會失控, 在半年前我都發現老師的流失率高, 我就向學校反映, 她們說外籍老師是 CONTRACT 的, 學校有時都冇辦法, 但我問亞仔 D 同學在其他地方學英文的也有這問題.   我都有介紹個 FRIEND 來讀 ABC, 但她就覺得唔好, 見仁見智.  所以試下先知, 我就認為 OK 的, 起碼有課程跟, 學得會有步驟.

PHONICS :
亞仔都有上, 學o左都一年多了, 效果幾好, 我考過亞仔, 教過 D 書係可以全部用 PHONICS D 音讀出來, 不過要有耐性, 佢地係慢慢教的 (課程是 4年半), 比起出面D COURSE 較耐, 但好處是慢-基礎會較好, 有興趣不如去聽下簡介會了解一下會較好, 或者報一個 PARENT WORKSHOP 就知係 MUD 東東, 我都有上過 PARENT WORKSHOP 可以會清楚一D.

Thank you for your opinion