用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們有沒有幫或教小朋友做功課?
go

你們有沒有幫或教小朋友做功課? [複製鏈接]

你們有沒有幫或教小朋友做功課?

成日都聽到家長話功課多,功課難。你地有沒有教佢地做或直情幫手做?小兒今年二年級,我試過教佢做的功課但派返來竟然滿江紅,等我重認叻話佢錯添。有時真係會反問自己是否二年班都不如?
:verycold: :verycold: :verycold:

Re: 你們有沒有幫或教小朋友做功課?

我小朋友讀幼稚園k3,有時D中文字我都教錯筆劃,因為寫了甘耐都係甘寫(原來係錯既),未當溫故知新,一齊學!
你要接受廿年前學既,同今日當然有出入,有時做作業D答案都好唔清晰.明明個圖是倒緊麵粉,應該是PUT,點知是POUR?我都未學過這個字 算啦!
同亞仔講,就算MAMA幫你做功課,都未必100分,只是協助,最好都係留心D,或者問Miss.

I have two daughters study in Primary school.  I won't correct their homework.  If they have problem, I will give them some hints.  If they make too many mistakes 滿江紅, their teachers will know they don't understand that chapter and so they will explain it again during the recess time.     

我囡囡宜家小一, 我通常要佢自己係我放工前做哂d功課, 唔識既都要自己試下做.  我放工返嚟會睇一次, 我會話比佢聽有邊條做錯, 但唔會教佢住, 叫佢自己諗下邊到錯.  通常佢自己睇清楚d都會發現到.  如果真係諗唔到, 我會比小小hints佢, 再諗唔到就照交, 等先生改完後再同佢重溫.  因為我覺得比先生改過佢印象會深刻d, 下次唔會犯同樣錯誤, 如果係屋企即時教佢, 可能轉頭又唔記得.

我都好欣賞你地,我以前都係咁。但就因為咁,而家攪到家嘈屋又閉。成日都滿或半缸紅返黎。佢地以為我無理的小孩。有陣時幫佢地改晒幾容易。可能你們的小孩重小。若果上到二三年班又唔同。重有喎,我在BK到得知好多名校,係都要攪下你的家長。到時,我想我會頂唔順囉。
(我都係睇番來)一年級教二年級,二年級教三年級(早兩日重有人話六級教F1,係都要叻過其他學生),
:verycold: :verycold: :verycold:

.....培養小孩的責任心是非常重要。他們的事他們做。不要再坐在他們旁邊陪他們做功課,以及免養成依賴之心。記住,功課是記錄低佢地學習的過程,若有唔識做便著他們問老師,不要幫忙,這樣養成習慣後,師生關係又會好的,上堂時又豈敢不留心呢!費事功課就做得好,到測驗考試時,ma mi唔係隔離就唔識做,到其時小孩又要作故仔又話老師乜乜,老師物物,最慘就係你又信晒佢。恨不得即刻返去搵老師報仇,繼而就搵校長投訴,跟住就搵傳媒呀或者上黎BK大事抨擊搵認同或同情。遇有反我者又隔殺勿論,繼而搬出一大堆學歷打壓別人。哈!
這只是一個方法,亦未必個個適用。若有更好的,願聞其詳,或公諸於同好。
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=826331&forum=7&start=15&viewmode=flat&order=1

哈!ohnono 的處境和我一樣,理念正確但家裡壓力很大很難實行。

我小朋友係在補習社做功課,但都有錯派回來、由其係英文呀、都唔知點開補習社。

唉!!!!
我諗今時今日大部份家長都好清楚培養小孩的責任心是非常重要.
有邊個家長唔想教好自己的小孩.

而家津校班班都有40人,收學生又無得話事.
學生質數有好大分別,個別學生又特別頑皮,
老師每日上課都好忙,又點有時間解答個別問題.
(我在學校做義工時,親眼見過上課時的混亂,
現在小1學生已經一言九頂.)

小兒上小學第一星期已經同我講上堂唔準說話,
要聽老師講,有問題就返屋企問亞媽     
家長唔教真係唔知邊個教.

jackjackma, 我好認同妳的想法.
一班三十幾四十人, 老師可能未必跟得咁好. 如果小孩怕比同學笑: 咁都吾識, 妳無聽書呀? 妳估佢地會吾會問老師?
我覺得, 讀書與德行不應全是學校的責任; 如果, 父母能即日加以解說不會做的課題, 效果會是事半功陪. 也不至於屯積著不明的功課, 一日復一日....... 自然上堂會失去信心, 不想上學. 相反, 得到父母的解說後, 上課聽書更會容易明白.

jackjackma 寫道:
唉!!!!
我諗今時今日大部份家長都好清楚培養小孩的責任心是非常重要.
有邊個家長唔想教好自己的小孩.

而家津校班班都有40人,收學生又無得話事.
學生質數有好大分別,個別學生又特別頑皮,
老師每日上課都好忙,又點有時間解答個別問題.
(我在學校做義工時,親眼見過上課時的混亂,
現在小1學生已經一言九頂.)

小兒上小學第一星期已經同我講上堂唔準說話,
要聽老師講,有問題就返屋企問亞媽     
家長唔教真係唔知邊個教.
‹ 上一主題|下一主題