用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各同英華边間口啤好d?
樓主: 羊咩囝
go

聖方濟各同英華边間口啤好d?

Re: 聖方濟各同英華

小兒今年從聖方濟各抽籤到英華,小學成績中上,他六年來讀得很開心,壓力其實是家長自己,因為競爭大,如要求每次要考全級20名內,我勸你們不要讓子女入讀,我

我都覺得英華校舍好靚同好大呀! 相當吸引

英文科全級第一名那位也來自聖方濟各!!!

Wor.....That why so many parents want to enter this school.....

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我想問下, 如果sfa的學生目標是英華書院, 咁應該好多sfa的學生去了英華書院, 如果好多sfa的學生去了英華書院, 咁原本嚮英華小學的小朋友去晒邊度, 佢地唔係直升咩? 如果係直升, 咁仲邊度有位俾外來生?

由 KITTY.WONG 於 2006-11-30 19:59:12

小兒今年從聖方濟各抽籤到英華,小學成績中上,他六年來讀得很開心,壓力其實是家長自己,因為競爭大,如要求每次要考全級20名內,我勸你們不要讓子女入讀,我犇心六年後家長會變傻,但如果只求保持100名則不難,家長和小朋友會很開心,而且已經肯定派到英中。小兒在英華成績都幾好,很多聖方濟各同學在英文和數學測驗都很高分,去年英文科全級第一名那位也來自聖方濟各。
英華小學可直升,所以我認為如抽不到英華小學才讀聖方濟各是幾好安排。
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

25 STUDENTS ---> 英華

Some top 30 go to SPCC, DBS, LA SALLE, WAH YAN lor.........their students have choose to chance better ma......
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

judy ,

很奇怪你的假設, 為何你覺得是我作出來的事呢?
1. 如果呢件事係真嘅,你老板應奇蠢無比,跟唔過。 - 為何不會寫信投訴, 難道有問題唔應該據理力爭? 明知是不合理都要忍氣吞聲? 這樣才是奇蠢無比, 難道你就是這樣的人?
2. 如果呢件事係假嘅,咁嘅嘢都信,你老板應覺得你近乎白痴,對你唔會好得去邊。- 我老板的兒子在SF是品學兼優, 雖然不是全級第一, 但每次都在卅名以內, 為什麼為人父母的要不相信自己的兒子, 兒子有委屈不為他申訴, 還要認為他講大話, 這是什麼的倫常關係! 而且我都有向大嫂查問, 因為兩個小朋友是同學, 這是事實.
事實是他們今年已經是F.4的學生, 而我一早已是全職媽咪, 我囝囝沒有考SF, 並不是什麼陰謀論!
不知你會不會認為自己很無禮貌及自大, 將兩個學生, 我的老板, 大嫂及我都亂駡一通, 做人不要太自以為, 是!!! :tongue:  :tongue:  :tongue:

他們都已經是F.4, 我並沒有說每班都是, 而這件事是的確是發生在他們的身上.

我老公個同事就對sfa讚不絕口,因為佢夠谷,讀高幾班,佢逢星期日早上仲會同個仔加操,比d更深的額外補充給他,但他也注重運動,風雨不改只有幾度都是一條三角泳褲操千幾二千米水,(個仔只有六歲),而且佢好自豪個仔全級考第十一,又入了泳隊,一個成功的例子.
其實最重要都是對學校有相同的理念,家長全力支持!

吹谷得多好易冇.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

longfung,

1. 如果呢件事係真嘅,你老板應奇蠢無比,跟唔過。 - 為何不會寫信投訴, 難道有問題唔應該據理力爭? 明知是不合理都要忍氣吞聲? 這樣才是奇蠢無比, 難道你就是這樣的人?

我估你誤會我嘅意思了。身體比學業重要得多,發現個仔要輪學號去厠所,忍到連水都不敢飲,但投訴接受, 方法依舊。咁嘅学校都讀得嘅?唔係其蠢無比是甚麽?唉!連你阿嫂都係。咩你識親都係咁嘅人?

2. 如果呢件事係假嘅,咁嘅嘢都信,你老板應覺得你近乎白痴,對你唔會好得去邊。- 我老板的兒子在SF是品學兼優, 雖然不是全級第一, 但每次都在卅名以內, 為什麼為人父母的要不相信自己的兒子, 兒子有委屈不為他申訴, 還要認為他講大話, 這是什麼的倫常關係! 而且我都有向大嫂查問, 因為兩個小朋友是同學, 這是事實.

就算你再寫detail啲,寫埋係十幾年之事,我都唔信,好難想像到咁嘅情節都有人信。

不知你會不會認為自己很無禮貌及自大, 將兩個學生, 我的老板, 大嫂及我都亂駡一通, 做人不要太自以為, 是!!!

唔會!我真係咁認為: 如果係事实,你老板應奇蠢無比,如果不是事實,你連咁都信,我估你老板應覺得你近乎白痴也很正常。

我真係冇將兩個學生, 你的老板, 大嫂及你都亂駡一通,別亂咁指責人啦,好嗎?

我女兒係sfa讀得好開心, 她是全級 20 名以內 . 佢連病都話要上學. 這所學校又唔要求我們捐款 , 又唔需要幫子女做 project.  而協助教學我覺得是做父母應有的責任 , 而唔係只靠學校和補習 . 選學校最重要是學習氣氛和孩子是否適應學校的教學方法

15分 寫道:
吹谷得多好易冇.

同意!

longfung,

我很同情你,因為我亦曾有類似遭遇。這裏有些人很奇怪,他們完全不能接受另類意見,一見到有人發表一些對他們心儀學校的負面消息(莫說批評),便會立即反彈,向你連珠炮法,甚至人身攻擊,更會誣陷你「作故仔」,總之講到所有他們「唔

[quote]
我很同情你,因為我亦曾有類似遭遇。這裏有些人很奇怪,他們完全不能接受另類意見,一見到有人發表一些對他們心儀學校的負面消息(莫說批評),便會立即反彈,向你連珠炮法,甚至人身攻擊,更會誣陷你「作故仔」,總之講到所有他們「唔

風雨不改只有幾度都是一條三角泳褲操千幾二千米水,(個仔只有六歲),

Thank you for your supporting....somebody may be dont like this school, pls go to other pages.  There are many other topics for them to discuss.....                           
please                
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

我都好同情你, Judy姐辛辣嘅本色,我以前都領教過. 奉勸亞Judy姐真係唔好一出口就用D好似” 白痴” 嘅形容詞黎傷人啦.
白痴Judy姐 ???
                      welcome......

then,          
pls go to             
finanaly, we all            
happy
christmas!!!       
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

longfung,

你睇

我都好同情你, Judy姐辛辣嘅本色,我以前都領教過. 奉勸亞Judy姐真係唔好一出口就用D好似” 白痴” 嘅形容詞黎傷人啦.
這裏有些人,好鍾意話 “咁嘅学校都讀得嘅”, 或”鍾意就讀, 唔鍾意就走啦” 好似轉校係好平常既事咁.
其實轉校,難度高唔在講(搵番相同水平), 更重要係對小朋友嘅衝激可以好大, 除非萬不得已都唔應該做,相信這亦係好多家長眼見有不平事都唔敢隨便轉校嘅原因. 唔好一見人話不滿學校又唔走,就質疑人地別有用心,先了解多D再落判斷啦!

BookloverJ ,

我以前都領教過

差啲俾你考起,點解我對呢個人冇印象呢?recall還,啊!原來你就是前年考唔到DGJS而係到唱嘅家長。今年見你好似平復番,係唔係插班入去?其實入唔入到其次,見你正常番,可喜可賀!

好鍾意話 “咁嘅学校都讀得嘅”, 或”鍾意就讀, 唔鍾意就走啦” 好似轉校係好平常既事咁.

轉校真係唔平常,所以我對”鍾意就讀, 唔鍾意就走啦”都反感,點都係同学嘛,既來之則安之才是王道做法。但發現個仔要輪學號去厠所,忍到連水都不敢飲,但投訴接受, 方法依舊,咁嘅学校真係唔讀得。真嘅,我認為,如果唔係近乎白痴之人,應一早轉校!

你個名叫BookloverJ,應熱愛看書吧!我認為讀得書多能明理,能分辦是非,那麽,

1. 咁嘅情形,你認為應不應轉校呢?
2. 你信唔信呢個故仔呢?

[quote]你睇