用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各同英華边間口啤好d?
go

聖方濟各同英華边間口啤好d?

聖方濟各同英華边間口啤好d?

請大家發表一下! 謝謝你!

Re: 聖方濟各同英華边間口啤好d?

你是指那一方面的口碑? 成績? 校風?
我侄仔及老板的囝都是畢業於SF, 學術成績真的不俗, 尤其是英文, 但家長及小朋友都渡過了一個不愉快的小學生涯, 因為老師太嚴, 太無上權威. 就算我老板的囝是品學兼優, 都是讀得唔開心!
我侄仔升中派了去英華, 老板的囝去沙官.

Re: 聖方濟各同英華

你好longfung,
請問你如果再次選擇你會再選SF嗎?小朋校友有冇壓力?

羊咩囝:
有人放棄英華去SFA,有人放棄SFA去英華,兩間學校的教學模式不相同,你想個仔會適合那裡多d,有時好唔好都要睇小朋友的性格!

我哥哥在sfa畢業,入了聖芳濟哭了很久!妹妹在sfa讀到P3已經頂唔順,就轉去了善導,他們對自己的孩子也不希望入回SFA,除非真是天生係讀得的小孩子啦!
該用戶已被刪除

多謝各位媽咪:

真的估不到入讀聖芳濟小學,壓力會如此大,唔好話小朋友,我做家長聽到都透不過氣來...唉!

英華是不是有係咁架?  有冇媽咪報料?  

想請問聖方濟同英華是咩宗教背景架? 入英華"統一派位"是否唯一出路呀?

口啤:- 我想指校風, 辦學理念

In SFA, study hard to enter Ying Wah Secondary.
In Ying Wah, play hard to study in Ying Wah Secondary

In fact, there are many things to do and not just studying in school.

You may have the decision, right !

J&Amom 寫道:
除非自己的小朋友真係讀書之人, 若不, 家長一定要懂得豁出去!

小朋友在sfa取得好成績, 家長真係要好努力和全心全意陪小朋友讀書! 所以SFA除了學術高外, 佢地的父母, 我覺得都真係要讚揚佢地負出的心血!

我好仲意你呢句!not just sfa but true for all!

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

本人是SFA 的家長, 並要上班的.
小女在SFA 讀得很愉快. 升小一后, 成熟了. 學校閱讀風氣也很好, 對小朋友的訓練指功課很有系統.

至於默書, 都是教了而又必須要懂的知識, 又不計分, 故沒有壓力.其實日常功課要默的生字都寫過了, 學校已幫小朋友在溫習.安排已很不錯. 當然要默書成績好, 很多因素, 小朋友的記憶力, 幼稚園的訓練等.

以上只是個人意見, 並不是說SFA 最好, 但的確學校是有一定的教學質素.

In SFA, study hard to enter Ying Wah Secondary.In Ying Wah, play hard to study in Ying Wah Secondary

SFA嘅學生係唔係study hard to enter Ying Wah,無人知,但係,In Ying Wah, play hard to study in Ying Wah Secondary,咁就好得人驚,要知Ying Wah一條龍,呢班友random咁抽入來,何德何能去play hard to study in Ying Wah Secondary,Ying Wah Secondary咪 3 硬 (band 3 硬 )。

//In Ying Wah, play hard to study in Ying Wah Secondary//

如果係甘會唔會遲早落埋車。

sukipang,

不是我的小朋友讀SF, 但我的大嫂及老板都說過"畢業了, 走都走唔徹". 但無可置意, 它的學術成績又相當高, 所以要看你的選擇.
而我的選擇是不會選天主教學校, 並不是宗教問題, 而是我覺得天主教學校十居其九都是很傳統及谷得很厲害, 而且不太專重家長及學生的需求.
或者我又講一件關於SF的學生生活事件 :
我老板發現個囝每天放學都將樽水帶回家, 只飲了很少, 於是就問點解? 原來他們是要輪學號去厠所, 但夠鐘就無得去, 而他們是姓譚即T, 排到最後往往就無得去厠所, 唯有忍到連水都不敢飲, 我老板即時寫了封信去副校長投訴, 結果就是投訴接受, 方法依舊. 事後我都向我的阿嫂查詢, 她都說是, 侄仔都是不敢飲水, 因為我們是姓黃的!!!!     
所以你認為我會否選SF???     

唔係化, 厠所都冇得去

其實會唔會係好耐之前的事呢?而家好似唔係咁wor,我個仔都無飲晒樽返來,但佢係爭取時間小息去玩,唔飲水, 不過佢地地下個廁所唔係咁清新,又真係事實,始終係好舊的地區.

有副校長架咩,等我上網望真下先.

longfung 寫道:
sukipang,

或者我又講一件關於SF的學生生活事件 :
我老板發現個囝每天放學都將樽水帶回家, 只飲了很少, 於是就問點解? 原來他們是要輪學號去厠所, 但夠鐘就無得去, 而他們是姓譚即T, 排到最後往往就無得去厠所, 唯有忍到連水都不敢飲, 我老板即時寫了封信去副校長投訴, 結果就是投訴接受, 方法依舊. 事後我都向我的阿嫂查詢, 她都說是, 侄仔都是不敢飲水, 因為我們是姓黃的!!!!     
所以你認為我會否選SF???     

我老板發現個囝每天放學都將樽水帶回家, 只飲了很少, 於是就問點解? 原來他們是要輪學號去厠所, 但夠鐘就無得去, 而他們是姓譚即T, 排到最後往往就無得去厠所, 唯有忍到連水都不敢飲, 我老板即時寫了封信去副校長投訴, 結果就是投訴接受, 方法依舊. 事後我都向我的阿嫂查詢, 她都說是, 侄仔都是不敢飲水, 因為我們是姓黃的!!!

sukipang,

如果我係你呢,就考慮轉工:

假設唔係你作嘅:

1. 如果呢件事係真嘅,你老板應奇蠢無比,跟唔過。
2. 如果呢件事係假嘅,咁嘅嘢都信,你老板應覺得你近乎白痴,對你唔會好得去邊。

YING WA LA....

MANY SFA PRIMARY STUDENT GO TO YING WAH SECONDARY SCHOOL..

FOR FOUNDATION, SFA IS HIGHER THAN YW PRIMARY SCHOOL.....

FOR SCHOOL CAMPUS, YW *****WIN
LESS PRESSURE & MORE CREATIVE
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

I WENT TO SFA THIS MORNING ANS SAW THEIR SCHOOL LIFE IS VERY HAPPY AND TEACHERS ARE VERY PROFESSIONAL.   IT IS VERY CREATIVE TO TEACH MATHS / MENTAL .  ALL OF THE STUDENTS ARE VERY SMART AND ACTIVE.TO ANSWER THE QUESTION.....WITH VERY GOOD BEHAVIOUS..

FOR PRIMARY : SFA
FOR SECONDARY : YW
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: