用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 深旺道St.Margaret 的優點與缺點??
樓主: 展朗
go

深旺道St.Margaret 的優點與缺點?? [複製鏈接]

Don't think so, interview only test yr child ability on those common subjects like Eng, Maths & Chn. Round 2 interview with kids parents, but it's only causal chatting. Don't push hard on French & Spanish, suggest you can train more on my mentioned main subjects, especially Eng.

My girl's classmates Eng level really are very good and hv about 30 - 40% use Eng as their mother tounge.

好多謝你的意見 !

上年已參觀過ST. M之OPEN DAY及聽過學校的教學理念, 他們對於外語, 都好著重, 所以問一問就讀生的媽咪情況如何.
至於基本的SUBJ當然不會忽略, 希望今年阿仔可以入讀啦 !

醒目開學勳章

G_MA & 其他sm既家長

我想問.... 我幫囡囡報左救世軍幼兒園, 課程會比較淺, 英文亦都唔會太注重...

但我未大肚時已經想第日囡囡入sm (因為同事囝囝讀緊, 覺得佢好乖巧好懂性語言又叻, 深深俾呢間吸住左...)

咁我係咪應該o係未入讀n1已經要再三考慮幫囡囡揀過第2間全英文既幼稚園呢?!

一年收80個, 我個女仲有6年先報小一, 已經感到壓力.......

brbaby2007

My baby is studing SM P1, the English Standard of classmate is higher, some graduated from International (English) kindergartens, like St. Catherine, ESF ...

If you want  your baby to join our SM big family later, I suggest your baby to take the native english playgroup after school, (if your baby goes to the Chinese Kindergarten.)

And from P1 my baby has to take the French /Spanish course, if his English is good, he can spell and read the Modern Language quickly.

HKQQbaby

原帖由 brbaby2007 於 09-2-26 01:47 發表

我想問.... 我幫囡囡報左救世軍幼兒園, 課程會比較淺, 英文亦都唔會太注重...

但我未大肚時已經想第日囡囡入sm (因為同事囝囝讀緊, 覺得佢好乖巧好懂性語言又叻, 深深俾呢間吸住左...)

咁我 ...

hi brbaby2007,

我囡囡n1-k2上半學期都係讀救世軍幼兒園, 到k2下半學期我就轉咗佢去讀國際幼稚園(無中文讀).  因為係救世軍學到既英文我自己覺得應該唔夠應付sm既入學面試.  雖然我一直都有比囡囡星期六再去讀外籍老師教既英文興趣班, 但一個星期得一堂, 所學到既真係好有限.  轉咗去國際幼稚園, 囡囡既英文係2-3個月內已經提升好多, 所以好順利考到入sm.

近年sm既收生標準愈來愈高, 唔只要英文好, 中文都要好, 所以如果真係想入既話, 真係要好好安排一下, 最好係一間有外籍老師既幼稚園會好d.

原帖由 brbaby2007 於 09-2-26 01:47 發表

咁我 ...

G-MA,

想問問中文好是要怎樣好? 聽寫講讀都要嗎?  還是口語要講普通話?

原帖由 G-Ma 於 09-2-26 11:14 AM 發表
hi brbaby2007,

我囡囡n1-k2上半學期都係讀救世軍幼兒園, 到k2下半學期我就轉咗佢去讀國際幼稚園(無中文讀).  因為係救世軍學到既英文我自己覺得應該唔夠應付sm既入學面試.  雖然我一直都有比囡囡星期六再去讀外籍 ...

醒目開學勳章

Thanks HKQQBaby

As I live in Tuen Mun, I found it's difficult to find an english kindergarten......

I think I need to re-planning my girl's study path.... Sigh......

原帖由 HKQQbaby 於 09-2-26 08:55 發表
brbaby2007

My baby is studing SM P1, the English Standard of classmate is higher, some graduated from International (English) kindergartens, like St. Catherine, ESF ...

If you want  your baby to joi ...

醒目開學勳章

原來g-ma以前囡囡都係讀救世軍........
我都想幫囡囡報國際學校, 不過實在太遠了.... 經濟又唔許可.... 好frustrated......

如果我可以搵到一o的playgroup係一個星期上幾日, 等佢有機會接觸外國人, 唔知有無用?!

我囡囡今年已經三年級, 佢面試既時候, 中文只係考配對詞語, 同埋讀一d簡單既生字, 好似 "船", "家"...咁.  不過我聽到其他家長話有d小朋友英文好native既都無收or waiting list, 可能係因為中文無咁好, 所以感覺學校嚴咗.  

因為我囡囡面試都有好幾年, 我地面試既內容可能已經唔update啦, 都係等新入學家長比意見會好d.

原帖由 PinguLinusLee 於 09-2-26 16:19 發表
G-MA,

想問問中文好是要怎樣好? 聽寫講讀都要嗎?  還是口語要講普通話?

揀救世軍係因為佢地係返全日 (可以返8am-6pm), 咁可以放工先去接佢都唔遲.  

其實亦唔駛一開始就讀國際幼稚園, 因為國際幼稚園通常無中文學, 所以前期可以係普通幼稚園讀兩年, 學返一d中文先再轉都ok.

其實讀普通國際幼稚園(唔係英基果d, 係黃埔都有好幾間普通d既 or 祟真國際) 學費都係大概 $4xxx-$5xxx左右,  如果你出去上外藉老師playgroup 每小時起碼要 $200, 一星期上三堂, 每個月都要$2400, 再加埋救世軍既學費, 其實都差不多要$4xxx (不過宜家有學卷, 好似會平$1000), 但係係國際幼稚園小朋友係就日日有外籍老師教, 學到既一定會比上playgroup 多, 而且同學之間都會用英文溝通, 成效會大好多.  

不過宜家言之尚早, 你囡囡應該仲好細個, 你可以到時睇佢英文能力再諗對策都唔遲, 唔駛太擔心.

原帖由 brbaby2007 於 09-2-26 16:23 發表
原來g-ma以前囡囡都係讀救世軍........
我都想幫囡囡報國際學校, 不過實在太遠了.... 經濟又唔許可.... 好frustrated......

如果我可以搵到一o的playgroup係一個星期上幾日, 等佢有機會接觸外國人, 唔知 ...

醒目開學勳章

G-MA, 其實又係, playgroup加埋本身學費都唔平.....
可惜我本身住屯門, 要佢2歲出九龍讀書, 又著實有點兒殘忍同辛苦....
所以好為難唔知點好.....

對啊, 其實囡囡只係1歲多少少, 但如果真係想報sm, 又真係要計劃下點安排佢入邊間幼稚園, 頭痛頭痛.....

我個女就調番轉,n1時讀青衣一間全英文既幼兒園,跟著讀左一間勁多中文既幼稚園,而家既英文都叫ok,but中文就一直落後......而且表達自己時中時英,好似唔係太暢順!
我諗或者都要為母語打好底先,所以我會俾個個細仔讀中英文nursery rather than全英文班啦!而學校方面,我個女那班有來自祟真,維多利亞, 聽聞think & 學之園都有學生入左sm..........
我諗都會俾個仔試下,but佢係細仔,佢那年有70000人出世,好多學校話插班都唔收啦!
but幾年後既sm,應該會更難入到!
我當然希望佢地兩個一齊讀書啦......

Hi Sara,

我本身也是在青衣的,可不可以講你位千金在那間幼稚園,我想知會不會是同一間。現在小女是讀卓思。

原帖由 sara 於 09-2-27 10:02 AM 發表
我個女就調番轉,n1時讀青衣一間全英文既幼兒園,跟著讀左一間勁多中文既幼稚園,而家既英文都叫ok,but中文就一直落後......而且表達自己時中時英,好似唔係太暢順!
我諗或者都要為母語打好底先,所以我會俾個個細仔讀中 ...

近呢兩年都難考咗, 我有幾個朋友既仔女都係WAITING LIST, 我都相信再過多兩年就更難, 因為SM只得80個位, 真係好少, 聽聞有兄弟姊妹讀緊都唔一定收, 準備充足D唔駛到時心驚驚.

原帖由 sara 於 09-2-27 10:02 發表
我諗或者都要為母語打好底先,所以我會俾個個細仔讀中 ...

PinguLinusLee,
我個女係讀宏福幼兒園,係d印巴藉老師教既!反而那時我個女唔太出聲! 之後讀一間大部分時間中文教學既幼稚園,but反而佢就好似開竅咁,識得講野&問野.......
有時覺得讀邊間幼稚園和考到邊間小學未必有好大既關係,反而好在乎小朋友吸唔吸收到,自信心夠唔夠&對學習有無興趣,而且,家庭品德教育,禮貌都係好重要既.....有時未必要讀d好深既幼稚園,小朋友先學到野既!

g-ma,
我諗都要順其自然,盡力啦.......我個仔仲係年尾出世,如果考唔到直資,亦需要參加中央派位,到時真係好驚!

HI SARA,

幫亞囡考小學真係一個好難忘既經歷, 自己讀書考試都未有咁緊張, 等待消息果段時間真係食唔安坐唔落, 到收到通知話收咗, 當時既心情仲開心過中六合彩.

呢個經歷真係唔係幾好受, 好彩SM係一條龍, 唔駛煩中學, 唔係真係命都短幾年.

你仔仔雖然係細仔, 不過有姐姐係到讀點都著數D既, 起碼對學校理念, 運作都好清楚, 弟弟既歸屬感都會好過其他小朋友.

原帖由 sara 於 09-2-28 22:48 發表
PinguLinusLee,
我個女係讀宏福幼兒園,係d印巴藉老師教既!反而那時我個女唔太出聲! 之後讀一間大部分時間中文教學既幼稚園,but反而佢就好似開竅咁,識得講野&問野.......
有時覺得讀邊間幼稚園和考到邊間小學未必有好 ...

我仔仔在SM P1, 返了大半年學, 發覺他進步不少, 尤其學了中文拼音後, 現讀有拼音注音的中文書時,遇有不會讀的字 會償試用學到的拼音拼字. 此外, 對在課外活動裡學過的木球及粵劇, 他尤其感興趣.

他們比那些天天為應付考試 默書的同輩已幸福好多.

回覆 # 的文章

Hi G-Ma,

Could you please check PM?

Thanks.

hi flying-ma,

已經回覆.

g-ma

原帖由 Flying-Man 於 09-3-2 09:11 發表
Hi G-Ma,

Could you please check PM?

Thanks.

Dear G-Ma,

Received your reply. Thanks a lot.

原帖由 G-Ma 於 09-3-2 13:00 發表
hi flying-ma,

已經回覆.

g-ma
‹ 上一主題|下一主題