用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 深旺道St.Margaret 的優點與缺點??
go

深旺道St.Margaret 的優點與缺點?? [複製鏈接]

深旺道St.Margaret 的優點與缺點??

小兒將於2007年入讀該校之小一,請各家長賜教!!!     

Re: 深旺道St.Margaret 的優點與缺點??

Pros :
- English environment provided by 10 NET or 9 ABC and non-Chinese students
- Small class around 25/class
- 雙班主任
- all subjects taught in English except Chinese
- 一條龍, 有中學
- 小三開始可多學一種外語, 有法文, 日文
- new campus and new hardwares
- 中文用普通話

many years ago ?????
It is completely new school with new soft & hardware. Unfair to compare in this way.   

sky_pan2000:

唔好意思!請問你今年貴更呀?你讀果間是否深旺道果間呀??
據我所知這間學校只有三年,點解可以中一讀到中七嘅????     
anyway,多謝你的提點!!   

sky_pan2000,
請知道現在各家長所提的是一間只有數年歷史嘅小學, 唔係你講緊嘅 N 年前嘅 中學!

現時讀緊這間小學嘅 學生都挑選過而入讀, 所以質素不會太差.  我相信這間小學或想考這間學校嘅 家長之前一定做過資料搜集, 考慮過各項因素才會選這間學校. 而你所講嘅一條龍學校亦祗是原因之一, 但並不是主因!

試問呢批家長會否蠢到有免費嘅官/津校或要比錢嘅名私校不讀而要讀這間你ロ中所謂"差"的學校, 况且仲要每月比2仟幾學費!

請問sky_pan2000 你是否有子女讀緊這間小學? 若果你不是這校的家長, 請問你又如何分享你嘅經驗呢?

若拿你當年讀 St.Margaret 中學的經驗來和現時這間全新小學比較, 這似乎太不合理! 其實無論師資, 環境, 校舍 及學生質素都不一樣, 更何況你讀的是以前 St.Margaret  中學, 又不是現時的直資小學!

http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

sky_pan2000,

想不到學生對bk這類型網站也有興趣. (還是新加入的國民)

為什麼你會覺得同一棟校舍不可以有band 1同band 3的分別? 小學部的老師大部份都是新請的, 很多是外籍或非本地老師, 我相信與你在學時已經有很多不同.

至於你所講的師生戀, 其實很多學校都有這情況, 就算我自己讀書的年代都有.  有時也只不過是學生相互之間鬧著玩的遊戲, 旨在取笑同學或作弄老師, 未必是認真的.

我不認為St.Margaret 是選擇有錢人, 但當然家長為了小朋友受好的教育都是願意付出學費的, 大部份都是有心人就真, 正因如此就我所見小學部的學生都是有禮貌有教飬的小朋友, 絕對不是你所講的band3學生

我同意一間學校校長是很重要, 但學生質素也同樣重要.  幾好的校長遇著band3學生, 幾有能力有時都無可奈何. 但我覺得校長可以爭取到政府資助去辦一所一條龍直資中小學, 並非一件容易的事, 當中必然要過五關斬六將, 所以我認為校長是有能力的人.  再者我相信校長憑過往經驗更清楚知道如何辦好一所學校.  

我曾與好幾位中小學的家長談過, 他們小朋友已經讀了好幾年對學校也是很滿意的, 像你這麼不滿意學校我還是頭一次聽見.  有很多人喜歡以st. margaret過往的歷史去抺黑它, 亦有一些家長可能太想小朋友入讀此校而製造一些謠言去擾亂其他家長, 我希望你真的是本校的學生而不是前者.

Dear parents

Trust yourselves, trust your children, trust the school. Try our utmost best and make IMPOSSIBLE into I'M Possible!

Regards
BTau

sky_pan2000, 很多謝你嘅寶貴經驗! 我亦知入一間學校對小朋友嘅重要, 所以各家長才會在這裏分享各人嘅經驗及心得.

現時嘅中學部是對外招生,, 而將來嘅中學部係自已小學部升上去那批學生, 所以不能比較. 每一間小學都有Band 1 或 Band 3 嘅學生, 我並不相信將來呢間學校會冇Band 1 生. 雖然中學同小學同一間校舍, 甚至有D活動係同中學部一起進行, 但始終中學既大姐姐都不是上堂嘅老師, 又不是家長, 這又怎可以代表小學嘅家長說好不好呢! 况且現時揀小學又不是揀中學.
現在小學部多是新老師, 我眼見D老師都很有禮貌. 何况現時最細嘅同學只係 得六歲, 高年班嘅最大亦只係9歲, 唔通我地現在要擔心佢地同老師搞師生戀甚至乎同老師搞基!
所謂睇爸爸媽媽既$黎揀學生, 我覺得這麽說太主觀!
現時呢間小學既小學部唔計現時嘅小一生都有2百幾個學生, 若果呢間小學真係那差, 我相信D 學生早就走曬啦 , 仲會有人留低讀到P4, 唔通出面無學校咩.

其實各家長選校時應該多聽聽現時小學家長嘅意見及到學校觀察吓D小朋友或學校嘅環境是否你目中嘅學校才作決定!
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

Marymama88,
agreed    
Actually, I've spent much time studying the school history, web info....actually my wife was one of the old St. Margaret's girl years ago....She did tell me how bad it was in the past. But now, it is completely a new school.  I spent some time watching the Campus TV and listen to their English and Mandarin standard, I believe the primary students are even more outstanding. And these little boys and girls are going to move to higher grades and the general standard of the school is going to improve much.
As Marymama88 said, if the school is as bad as she said, I don't think the smart parents will keep staying there without actions.
:

to:freddielau

what are 10 net and 9 abc?

regards
batu

我老公之前亦很反對投考這學校, 原因係佢中學部曾經係一間 Band 5 學校, 但佢经過一輪了解及見過現時讀緊嘅小朋友後, 佢亦很欣賞這校,最後我地都放棄咗巳考到有D名氣嘅學校而揀咗呢間學校. 我地每日都親自接送小女上學放學, 我並不覺得 D 小朋友有甚麽問題, 反而對於 D  只 有 小 二, 三 嘅本地學生能用流利英語交談而感到有D意外, 呢 D 一定要係好嘅英語環境才可訓練出來嘅!
其實現時讀緊嘅小學生不乏一些叻仔叻女, 所以不需太擔心無 Band 1 生. 我相信到佢地升上中學時會跟過去或現時嘅中学部並不一樣.

freddielau 寫道:
Marymama88,
agreed    
Actually, I've spent much time studying the school history, web info....actually my wife was one of the old St. Margaret's girl years ago....She did tell me how bad it was in the past. But now, it is completely a new school.  I spent some time watching the Campus TV and listen to their English and Mandarin standard, I believe the primary students are even more outstanding. And these little boys and girls are going to move to higher grades and the general standard of the school is going to improve much.
As Marymama88 said, if the school is as bad as she said, I don't think the smart parents will keep staying there without actions.
:

10 Native English Teachers and 9 Chinese Teachers with mother-tougue non-Chinese

from Appledaily's 教師陪審團 :

深旺道的聖瑪加利男女英文中小學03年復辦,暫未有banding和派位數據,該校採用一條龍模式,整個中、小學階段的課程重新整合,甚至有老師會兼教中、小學的同一科以幫助學生適應。也由於同一個原因,師生、學生之間的感情很深厚,整體而言學生和家長評價不俗。

Hi Freddielau,

雖然你小朋友尚未入讀St.Margaret , 但仍然這麼支持我們, 真是很感謝你.  大家都知道St.Margaret 是一所新校, 沒有數據可供參考, 所以我相信選擇得這所學校的家長都一定經過深思熟慮, 一定會做過長時間的觀察及了解, 不會隨隨便便的就把子女送進來.

我同意BTau and Marymama88所講, 我們要相信自己, 相信自己的小朋友, 相信學校.  我們小朋友在學校每一天所經歷的就是最好的証明. 每天看見他們愉快地上學, 回家後滔滔不絕的匯報在校的趣事, 英語及普通話均有明顯的進步, 亦看見他們不斷地在吸收新知識, 行為舉動都無不良情況.  我想這樣已經足夠了. 我亦相信只要家校合作, 幾年後自會有公開成績去証明.

Freddielau希望你小朋友可以很快加入我們這個大家庭.

no wonder I have info saying school is founded for many years but no grad students yet!

Hello 各位

各家長幫小朋友報讀學校前,應該都做了一些事前功夫,眾所周知 St.Margaret 前身是一間麼樣的中學就不用多說了。 我替女兒報讀時也曾考慮過這問題,但各位之小朋友讀嘅係小學,以前舊校可能有之瘀血亦可在幾年後消失,所以不用太擔心。frddielau 及G-Ma等一直熱心支持,使到我這個旁觀者都感到厚顏!
‹ 上一主題|下一主題