用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢小學的學術水平如何 ?
go

禮賢小學的學術水平如何 ? [複製鏈接]

禮賢小學的學術水平如何 ?

中, 英, 數的程度去到邊呢 ?

Re: 禮賢小學的學術水平如何 ?

我的小朋友不是禮賢學生,學術水平我不太清楚,但我想講我曾見過的。有一天,我與女兒在禮賢附近的公園遊玩,當時有三、四個禮賢學生在玩秋千,我女正在排隊,有一名禮賢學生玩了一陣就讓給我女玩。玩玩下,其中有一名禮賢學生講了一些小朋友成日講的穢話(不是甚麼大不了,小朋友成日講糞、尿、屁的笑話,跟住笑一餐果d),另外一個禮賢學生即時對他的同學說:「我地著住禮賢校服唔可以做一些失禮禮賢的事。」說穢話的同學想了想即時收聲。我覺得禮賢的學生對學校好有歸屬感,他們以學校為榮。要小朋友咁有歸屬感相信老師、學校都好好。我覺得學術是其次,學生的品行、態度才是最重要。

Longman
好多謝你對禮賢小學的評價,我個仔今年係k3禮賢幼稚園學生,明年升小一,正在考慮會否繼續升讀原校?有了你的強心針,我的目標更加明確,我亦為我個仔報了幾間私小,當年有根德園&禮賢我選,我選了入禮幼,你講得好o岩,覺得學術是其次,學生的品行、態度才是最重要,而禮賢呢方面真係做得唔錯,當然我冇話根德園做唔到,我知根德園的學術成績非常好,但實在要太辛苦.
呢兩年我都經常有睇關於禮小的資料,在深水步區,升中派入band 1英文中學有7成以上,係區內排第二,返學又興鬆,但學業成績又唔差,係呢個學習環境下長大,我相信小朋友會好開心.

比大家參考下禮賢升中派位
click here 05�06禮賢升中派位

大家好! 我都想分享一下我的一些感受.
我的兒子下年升小學, 在"世襲"的情況下被協和下午校收了. 而另一方面, 又因從朋友口中得知禮賢口卑不錯, 於是報考, 亦幸運地被取錄. 在兩所學校取捨下, 我決定選禮賢而放棄協和.
其實已經六天了, 我心中仍然忐忑, 有否選錯; 但看完Longman對禮小的評價, 現在就放心了很多.  

在中, 英, 數 各方面, 不知禮賢的程度是否都好深 ?
有冇禮小的家長可以回應 ?

我剛交左留位費, 口碑各半, 有d人話好, 有d人話唔好(學校校網派升中), 所以都心大心細, 我想會等埋大抽獎先決定讀唔讀.
‹ 上一主題|下一主題