用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 *PART 2*
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 *PART 2* [複製鏈接]

Re: 仔女經 *PART 2*

sorlo 寫道:
Annie :

我話唔及格既比例係全級既比例囉

oic ~      

我都要日日附+10題8題數操下

sorlo 寫道:
呀囡就成日話唔駛溫啦,識得啦咁, 但係maths 就每日有功課做,  我見佢心算都唔係幾快, 佢話識 concept 咪得囉, 咁, 吹漲~~

我一向唔鼓吹阿仔用心算coz好易失手    阿囡又mo講錯, maths 真係six concept 同埋背formula 就tak

2bzmummy 寫道:
老實講, 佢真係好少拎書出黎溫, 但佢既 report 又冇咩問題 (真係吹脹! sorry) 連平時 d 咩 science dictation, etc. 都幾高分..... 我都好驚佢 mid-term exam 會出事    

2b,

咁你細b 典都有番個底ge, 唔洗   

小四都有不供詞, 我係一個好多幻想既人,
對我黎講, 呢吓係我既致命一刀 :cry:

莫非真係要我就範?????????     
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

諗諗吓係咪學校專登出深dd, 睇下新一批form one 仔考成點, 出難d等佢地知道仲要加倍, 出淺d好可能怕佢地以為自己溫得熟, 可以玩多d :idea:  :idea:

Done !    
maba 寫道:
2b, 採........快d抺左去

原來你個細b你睇一吓就攞高分果隻      [quote]
老實講, 佢真係好少拎書出黎溫, 但佢既 report 又冇咩問題 (真係吹脹! sorry) 連平時 d 咩 science dictation, etc. 都幾高分..... 我都好驚佢 mid-term exam 會出事     [quote]
maba 寫道:
2b, 係咁你細b唔只要溫書, 仲要加課外,
中上游確係唔簡單
[/quote][/quote]

係呀, 平時操得熟仲駛咩溫 ??? 最多咪複下 d formula ...    
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:
呀囡就成日話唔駛溫啦,識得啦咁, 但係maths 就每日有功課做,  我見佢心算都唔係幾快, 佢話識 concept 咪得囉, 咁, 吹漲~~

我一向唔鼓吹阿仔用心算coz好易失手    阿囡又mo講錯, maths 真係six concept 同埋背formula 就tak [/quote]

一個二個都係神童泥喎~~~   
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我諗我一定係囉, 但阿仔就 ?????      
sorlo 寫道:
一個二個都係神童泥喎~~~   

所以死讀係冇咩用, 我覺得 ... (我讀書個陣係懶虫 ! )    
maba 寫道:
小四都有不供詞, 我係一個好多幻想既人,
對我黎講, 呢吓係我既致命一刀 :cry:

我想問下你地science 同中史點溫? 係咪默生字??

咁我想咁多位,係咪上到中學啲課程會深好多,究竟妳哋有咩超能力教妳哋啲囝囝囡囡架,記住過兩招俾我喎   

佢係阿跎行路, 中中地囉, 又唔慌會死個隻, 人又唔係蠢咁喇, 所以我都唔係好擔心, 最主要我冇諗過要佢考第一...    
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
老實講, 佢真係好少拎書出黎溫, 但佢既 report 又冇咩問題 (真係吹脹! sorry) 連平時 d 咩 science dictation, etc. 都幾高分..... 我都好驚佢 mid-term exam 會出事    

2b,

咁你細b 典都有番個底ge, 唔洗    [/quote]

我覺得係sik 應個中英交接問題, 但係功課量我覺得不及小六多, 課程係著重思考唔係著重記憶, (呀囡話既)

又唔慌會死個隻<====我個女直頭係呢隻人~~~

我要考第一, 第一    [quote]
佢係阿跎行路, 中中地囉, 又唔慌會死個隻, 人又唔係蠢咁喇, 所以我都唔係好擔心, 最主要我冇諗過要佢考第一...    

我係用一條唔係好緊既繩, 大仔個時都幾好, 咁我諗係 work 既 ...    
vivi_vivi 寫道:
咁我想咁多位,係咪上到中學啲課程會深好多,究竟妳哋有咩超能力教妳哋啲囝囝囡囡架,記住過兩招俾我喎   

vivi, 你唔駛咁快驚, 都係果句因住走火入魔
vivi_vivi 寫道:
‹ 上一主題|下一主題