用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 *PART 2*
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 *PART 2*

Re: 仔女經 *PART 2*

sorlo,
我都係睇緊其他剛升中既學生
平均分係70分,都己經考第八, 我諗佢地尚未識應係馬
為咩要喊? 佢係咪以前係考第一?
小學70只係中中地, sorlo, 鐵柱尚待你磨成針, 萬丈高樓從邊度起, 我成日都諗住呢兩句, 記住你女都有科目係
第一   
sorlo 寫道:
老師話的小朋友係未肯自律同溫書, 都係叫家長提點下咁, 我問佢呢年的學生係咪較差, 佢又無答我咁   

我見有個同學平均分係70分, 都己經考第八, 但係個小朋友就喊左好耐都收唔到聲

其實其他學校係咪咁呢     

Sorlo,

你講緊全級定齋你囡個班     

我見阿仔test中, 英,數都係課外   

annie,
一d都無書教既黎考, 咁叫人點溫呀?
布甸仔媽媽 寫道:
Sorlo,

你講緊全級定齋你囡個班     

我諗家陣 d 小朋友好多時都係鬼劃符, 睇得到就算, 咩都係用 computer, 最多要求佢地整齊 d 囉 .....      
sorlo 寫道:
字體有待改善  默書做家課未盡全力,都算通病??"? 我就唔信呀, 因呀大小姐次次默書同做筆記都比老師用紅筆大大隻字寫住

我諗好多都會係課外野, 睇您平時吸收得幾多, 當然都會同課堂上教既有關連, for example, maths 教左 percentage, 咁就係呢個范圍, 中文就同課文既體裁等等有關, english 會係相關 tenses, phrases, etc. 係咪 ?    
maba 寫道:
annie,
一d都無書教既黎考, 咁叫人點溫呀?[quote]
布甸仔媽媽 寫道:
Sorlo,

你講緊全級定齋你囡個班     

[/quote]

maba 寫道:
annie,
一d都無書教既黎考, 咁叫人點溫呀?

maba

咁中文考理解+six ge 詞語, 英文就考comprehension + 已six ge tenses, 同 phrases, 數學咪考basic knowlege, 好似代數, %, 咁真係mo野溫wor   

又p1至p6, 阿仔都mo mud典溫ne 3 科   

2b, 係咁你細b唔只要溫書, 仲要加課外,
中上游確係唔簡單

2bzmummy 寫道:
我諗好多都會係課外野, 睇您平時吸收得幾多, 當然都會同課堂上教既有關連, for example, maths 教左 percentage, 咁就係呢個范圍, 中文就同課文既體裁等等有關, english 會係相關 tenses, phrases, etc. 係咪 ?    

exactly      

我只睇過英文份卷, 大多係課外, 中, 數都無睇過, 呀囡話只不過出題目既方法唔同, science 就寫 comments 多!!

七十分個個可能佢間小學平時的分係好高, 但係老師一早都話唔可以要求分數係小學咁高啦 :-x
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Deleted !    

我諗家陣 d 小朋友好多時都係鬼劃符, 睇得到就算, 咩都係用 computer, 最多要求佢地整齊 d 囉 .....      

我要求阿仔寫tak快 & 清楚d 筆劃 --> acceptable

Annie :

我話唔及格既比例係全級既比例囉
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

annie, 我見學校平時既小測全係課本,
唔會一個唔該出課外瓜同課本既無關係,
不過至怕出d不供詞填充
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba

咁中文考理解+six ge 詞語, 英文就考comprehension + 已six ge tenses, 同 phrases, 數學咪考basic knowlege, 好似代數, %, 咁真係mo野溫wor   

又p1至p6, 阿仔都mo mud典溫ne 3 科   

老實講, 佢真係好少拎書出黎溫, 但佢既 report 又冇咩問題 (真係吹脹! sorry) 連平時 d 咩 science dictation, etc. 都幾高分..... 我都好驚佢 mid-term exam 會出事    
maba 寫道:
中上游確係唔簡單

[quote]
老實講, 我自己讀書個陣都覺得呢三科唔駛溫.....        咁梗係冇同 d 仔講喇 .....     [quote]

哎呀, 千其唔好比我家大小姐睇到你句野~~   

Agree ! Should not expect they can get as high marks as they did in the primary !
sorlo 寫道:
我只睇過英文份卷, 大多係課外, 中, 數都無睇過, 呀囡話只不過出題目既方法唔同, science 就寫 comments 多!!

七十分個個可能佢間小學平時的分係好高, 但係老師一早都話唔可以要求分數係小學咁高啦 :-x

要唔要 delete post ???   
sorlo 寫道:
[quote]
老實講, 我自己讀書個陣都覺得呢三科唔駛溫.....        咁梗係冇同 d 仔講喇 .....     [quote]

哎呀, 千其唔好比我家大小姐睇到你句野~~   

呀囡就成日話唔駛溫啦,識得啦咁, 但係maths 就每日有功課做,  我見佢心算都唔係幾快, 佢話識 concept 咪得囉, 咁, 吹漲~~

2b, 採........快d抺左去

原來你個細b你睇一吓就攞高分果隻     
老實講, 佢真係好少拎書出黎溫, 但佢既 report 又冇咩問題 (真係吹脹! sorry) 連平時 d 咩 science dictation, etc. 都幾高分..... 我都好驚佢 mid-term exam 會出事     [quote]
maba 寫道:
中上游確係唔簡單
[/quote]

maba 寫道:
annie, 我見學校平時既小測全係課本,
唔會一個唔該出課外瓜同課本既無關係,
不過至怕出d不供詞填充

阿仔中文 & 英ge小測未見過

阿仔小6 已經係不供詞填充, 而家中學都係, 中英多佐proof reading lor