用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 TIME FOR GO ABOARD
go

TIME FOR GO ABOARD [複製鏈接]

TIME FOR GO ABOARD

what is the best time to study overseas

i) after primary school
ii) F3
iii) after F5

pls share

Re: TIME FOR GO ABOARD

如果我揀會F3 (起碼識照顧自己)﹐因為唔會太細放心啲﹐加上中文有一定程度唔會變做番鬼仔 (聽講越高班越難考到好學校)

F3, 我都係咁話    [quote]
Irene_BB 寫道:
如果我揀會F3 (起碼識照顧自己)﹐因為唔會太細放心啲﹐加上中文有一定程度唔會變做番鬼仔 (聽講越高班越難考到好學校)

我都係咁話~     
Irene_BB 寫道:

我會選擇中一或中三.

Depends on what secondary school he will be study. If good secondary school, will send him at F.3. Otherwise, is F.1. We also want to go with him so we need earn much and save more now.  :

大學.  因為覺得西方和東方無論在思想和倫理價值觀都有分歧, 希望他建立好自己的價值觀才過去接受西方文化的沖擊!

salina0817 寫道:
what is the best time to study overseas

i) after primary school
ii) F3
iii) after F5

pls share

絕對同意

yyyy 寫道:
大學.  因為覺得西方和東方無論在思想和倫理價值觀都有分歧, 希望他建立好自己的價值觀才過去接受西方文化的沖擊!

最近d新聞係,父母為子女入名校小學,費盡心思. 令我也有點擔心3年後到我仔時,會否我都是這樣,好緊張...小學基礎真的咁重要?名校一定好?

如果想小學就送仔去加拿大讀,會否真的太早?
(只有戶籍,沒有經濟支持

我會揀大學 ..因為中三至中五, 太易學壞, 如果小學就送佢去, 小朋友就冇左同父母一齊的童年(指父母不能一同離開香港果d), 過左就搵唔返, 英文幾好都冇用 ..
‹ 上一主題|下一主題