用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

叮叮噹噹 寫道:
邊度有親親小寶寶? thanks! :

好多地方都有, 我最常去尖沙咀樂道(MTRA出口附近)上一樓, 附近有唱片鋪, 另外將軍澳中心. 查實個度D野&書好平,
買定X'Mas gifts 都好  

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

mamamui 寫道:
各位 K3 家長無蒲頭, 是否好緊張呢? 希望好快可聽到更多好消息!    

All,
[size=medium]Have a peaceful and enjoyable weekend!

各位 K3 家長無蒲頭, >> 無蒲頭係因為囡囡要去學游水.
是否好緊張呢? >> 都有小小o架!    
其實係一家四口子

zzss,

其實這家

Adrian媽媽:
但咁怕羞第日點interview呀 ?  == 係啦!  我都擔心第日點interview

朱Maymay, Owen上了小DJ課程後有無改善呀 ?  == 上左兩個月到, 其實都有d進步, 肯用咪好細聲的介紹自已 & 講幾
句故事.但因d時間唔係太好, 得sat 3:45 & 4:45p.m.上完堂回家次次都食唔到飯已
該用戶已被刪除

朱MayMay :

恕我搭吓咀! 想改善小朋友怕羞的行為, 係無[節]徑的, 只有不断鼓勵, 讚賞再鼓勵, 持之以恆.

lam's-mother:

比定心理預備你, K3學校教的進度會更快, 不過我自己覺得, 好似中文咁, K3佢地會寫好多好多[生]字, 很多佢未教過的, 不過我自己覺得唔緊要, 佢地寫得多, 睇得多 (包括睇多d課外書) 佢地在腦內係有印象的, 到佢地再用此字時, 就再教多次 (可能係很多次) 但千萬不要話佢地, 都係那句 [鼓勵], 很快佢地愛上閱讀時, 你會發覺或驚訝點解佢地識咁多字

你地有無買個一套英文串字玩具, "BoggleJr." 我上年k2開始同囡囡玩此套串字的, 初期玩d佢有興趣的圖片或 "3" 個字母的字先, 慢慢佢地識左, 就會有成功感, 就更想玩其它的.

以上只是我小小愚見
該用戶已被刪除

==>培養孩子自信心從第一天做起

==>4-6歲培育專注力的好時機
該用戶已被刪除

午安呀各位!
其實係一家四口子

k3家長 : 妳地會唔會明晚12時開電腦睇結果呢? 知唔知午夜12時會唔會結果呢?   
其實係一家四口子

叮叮噹噹
我女是低義班

conniebaby219
咁你都係低義班? 得閑我會上黎, 不過多數係平日佢返學時
我衹買運動褲, 係覺得夏天白色外套 + 冬天褸三件, 都好够了

snoopy
請問套英文串字玩具哪里有得賣?

一家三口 寫道:
k3家長 : 妳地會唔會明晚12時開電腦睇結果呢? 知唔知午夜12時會唔會結果呢?   

總之有消息就拉我知啦.....唔好訓唔著, 用平常心啦. 怕你女見到你咁緊張佢肉赤呀!   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

snoopy,

多謝分享, 想問下"BoggleJr."係邊樹買? 今日lam's ma以為可以見到你囡囡tim
最同意你講:
就再教多次 (可能係很多次) 但千萬不要話佢地, 都係那句 [鼓勵],
xxx係無[節]徑的,讚賞再鼓勵, 持之以恆.

我最初開始同囡囡温習時,佢唔識都好"文", 但係心呼吸, 提自己, ,温習的目的是希望佢由小開始每天有一個良好的習慣,如每天都温, 持之以行, 一定有進步, 學yellow話, 自己同自己比較,有進步就已經好好, 千其唔好令佢覺得讀書温習是唔開心的,會令媽媽唔開心的時間

大家睇下"天下父母心"第 二 集  兒 子 的 大 玩 偶
就會覺得自己好好彩, 唔好只會同個小朋友講"你睇你幾幸福", 其實我地大家都好幸福
個人意見,如有得罪,希望大家唔好見怪

YYJC 寫道:
叮叮噹噹
我女是低義班

conniebaby219
咁你都係低義班? 得閑我會上黎, 不過多數係平日佢返學時
我衹買運動褲, 係覺得夏天白色外套 + 冬天褸三件, 都好够了

snoopy
請問套英文串字玩具哪里有得賣?

我今日響"玩具反斗城"見到有得賣.
其實係一家四口子

Adrian媽媽,
thanks, 唔該幫我問埋你hb, 這個site放相,同放在yahoo的想簿有什麼不同?

[quote]
Adrian媽媽 寫道:
zzss,

其實這家

我今日都去咗玩具反斗城, 不過是買了junior scrabble.

happyma,

我們今天相認了, 23/11再見, 不過如果我認唔到你, 你叫我, 因為我認人樣好弱!

一家三口
唔該晒

ANGELCHANMA 寫道:
我今日都去咗玩具反斗城, 不過是買了junior scrabble.

我都有買scrabble, 我買"disney" 個套.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題