用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

yy13,

上次同候老師通電話, 佢話而家大半班同學仔都要係老師引導下先做到個評估, 同埋大細仔嘅分別仲比較明顯, 所以我估唔駛太緊張嘅, 佢話要到 K3 的小朋友嘅發展差別會縮細, 到時先睇到多的個小朋友嘅強弱項的.

溫書/睇書又即管繼續, 但唔好太執著佢即時記得幾多咯.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)
該用戶已被刪除

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

Cheerful12

最大壓力唔係陪太子讀書 + 我亦都唔係介意日日做書僮 + 我仲好鍾意佢依賴我    而我亦都明白佢遲早會長大, 所以我好鍾意/享受自己湊返學接放學 :

不過我覺得好多野好似都係因為四周既因素而起 (= 被迫).

例如 : 李局長話唔主張小朋友咁細個寫字, 但如果k3先開始學寫, 咁p1可以pick up到嗎 亦都係因為咁, 我地d小朋友依家已經1定要識寫.

我都想阿仔可以o係零壓力之下學習, 但四周既因素唔到我想.

所以係好無耐   
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

Hello Everybody
你地收到旅行通告未呀? 著運動服,係咪紅藍色運動套装呢?但我祇買了運動褲,自己襯得唔得?
有冇下午班的小朋友參加課外活動呀? 點食飯呢? 你地俾咩佢帶返學校食呢? 我就覺得太早食lunch, 冇俾阿女参加.
唔好意思好多問題, 因我新黎架, 請多多指教.

醒目開學勳章

你係咪低義班
YYJC 寫道:
你地收到旅行通告未呀? 著運動服,係咪紅藍色運動套装呢?但我祇買了運動褲,自己襯得唔得?
有冇下午班的小朋友參加課外活動呀? 點食飯呢? 你地俾咩佢帶返學校食呢? 我就覺得太早食lunch, 冇俾阿女参加.

Cheerful12,
多謝提點. 對, 小女有不少優點, 有趣的是她的優點很多時也是她的缺點. e.g. 她記性好, 有利學習, 但反過來亦很小心眼且固執. 而且, 她的弱項 e.g. 待人接物 也往往是我的弱項, 所以, 如何教導她, 真是我的一大挑戰!

lam's mother,
學校對識字的要求我也覺得相當高, 不過小朋友亦可以突破得好快.  放鬆一點, 教得幾多得幾多, 不經不覺你就會見到進步.  

yy13,
很能感受你的壓力..... 什麼制度都有優缺點, 別想太多了......
最重要的不要令阿仔也感到"被迫". 如能 keep 住輕鬆地溫習, 相信好快見效.

叮叮噹噹 寫道:
昨晚拎評估, 同老師傾左一陣, 原來發覺要認英文生字, 係成個英文字咁認, 如mother一睇就要知係媽媽咁解, 如果有埋個mouth, 就要認住頭3個字母, 死啦, 中文字我有同佢認, 但英文成個字就冇呀, 老師話佢唔識, 咁同串字咪差唔多    呢個媽咪真抵打
另外問老師近排係咪好多小朋友疴嘔, 佢話係呀, 連佢自己都有, 我話個toilet真係唔掂, 點知佢話玩具其實都好dirty, 尤其大肌肉個d   
佢話叫我直接send email俾校長喎, 我今早已send 左, 但得我一封email恐怕唔夠牙力, 希望各位如果都覺得個衛生情況不如理想的話, 都能夠寫封email俾校長, 等校長知道!
many thanks!

上星期五派份係評估的卷, 英文要認字又要畫圖 好似快左dd, 老師對佢地要求開始提高

YYJC 寫道:

Welcome 多個低義班家長

你地收到旅行通告未呀? 收到
著運動服, 為何你祇買了運動褲?
小女有參加課外活動會早小小食飯, 再帶個食物盒給她 1:00-1:15時吃.
有空上來傾下計:wink:

yy13, himbb > 尋晚老師都話owen 認字,數學方面的概念ok, 寫仲末得, 要train 多d. 仲叫我教多d野比佢, 但就無咩自信, 所以唔敢去表達.但我同老師都覺得佢近排進步左, 大膽左,同多左表達.
都係多得大家之前比d"讚賞"方法我,等我多d去鼓勵佢, owen 就好明顯自信多左, "有自信自然對學習都有幫助"
我近排買左個玩具咪 stand 比佢, 等佢日日係個咪前講吓野, e.g. 扮吓老師,背下主禱文,講故事咁.  又真係講野都大聲d播. yy13, 還掂遲d要去朗誦,可以train 埋tim.另外, 近排常鼓勵佢自己去買野, 問人攞野, 比d"任務"佢完成, 完成後見佢真係好開心, 好有成功感.
我會繼續努力, 尋找多d"提升自信"的方法

我近排買左個玩具咪 stand 比佢, 等佢日日係個咪前講吓野, e.g. 扮吓老師,背下主禱文,講故事咁.  又真係講野都大聲d播. yy13, 還掂遲d要去朗誦,可以train 埋tim.另外, 近排常鼓勵佢自己去買野, 問人攞野, 比d"任務"佢完成, 完成後見佢真係好開心, 好有成功感.
我會繼續努力, 尋找多d"提升自信"的方法

小女又係用個玩具咪 stand , 扮吓老師,背下主禱文,講故事和開演唱會.......真係好有用
Owen      

ConnieBaby219 寫道:
[小女又係用個玩具咪 stand , 扮吓老師,背下主禱文,講故事和開演唱會.......真係好有用
Owen      

係呀 ! 咁鼓勵佢多d先得, 等佢第時好似hailey 咁叻叻  

醒目開學勳章

個咪stand係邊度買, 我都想買呀, Anson好怕羞

朱MayMay 寫道:
[quote]
ConnieBaby219 寫道:
[小女又係用個玩具咪 stand , 扮吓老師,背下主禱文,講故事和開演唱會.......真係好有用
Owen      

係呀 ! 咁鼓勵佢多d先得, 等佢第時好似hailey 咁叻叻   [/quote]

5好咁講, hailey近日學大人話語和太多咀而煩腦

叮叮噹噹 寫道:

在街邊幾拾蚊, 好抵玩

叮叮噹噹 寫道:

我個個好平ga,廿幾蚊炸, 係"親親小寶寶"到買,現在仲有得買, 我都買左幾個送比朋友

朱MayMay, Connie,
多謝你地"玩具咪 stand" 的分享呀!!   

醒目開學勳章

邊度有親親小寶寶? thanks! :
朱MayMay 寫道:
[quote]
叮叮噹噹 寫道:

我個個好平ga,廿幾蚊炸, 係"親親小寶寶"到買,現在仲有得買, 我都買左幾個送比朋友 [/quote]

朱MayMay 寫道:
[我個個好平ga,廿幾蚊炸, 係"親親小寶寶"到買,現在仲有得買, 我都買左幾個送比朋友

我屋企都有 microphone的, 有一個係老mac嘅, 有一個係baba買俾昕昕唱歌的.   
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

各位 K3 家長無蒲頭, 是否好緊張呢? 希望好快可聽到更多好消息!    

All,
[size=medium]Have a peaceful and enjoyable weekend!

剛剛想講,放假了!大家係5係週末週日仲忙過番工呢?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。
‹ 上一主題|下一主題