用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 同 根德, 如果兩間都收既話,你會選邊間? ...
go

st cat 同 根德, 如果兩間都收既話,你會選邊間? [複製鏈接]

st cat 同 根德, 如果兩間都收既話,你會選邊間?

如果兩間都收既話,你會選邊間?

Re: st cat 同 根德, 如果兩間都收既話,你會選邊間?

都要視乎係收上午定下午, 我首選上午

Re: st cat 同 根德, 如果兩間都收既話,你會選邊間?

有結果呢?

醒目開學勳章

KV !!!    

呢個係我當年的決定, 亦証實係"正確" 的決定!  

wwma 寫道:
如果兩間都收既話,你會選邊間?

簽名被屏蔽

我都係選 KV!!

St. Cat   

我自己覺得st.c會較適合我小朋友

當年除左呢2間,仲有Victoria同聖幼望英文幼稚園,我最後揀左KV,到今日我仍然好慶幸入讀KV,我超滿意KV的教學。

小小插曲:
我屬意KV,但有些流言令我有d擔憂,於是我走去問保母車司機的意見。1.司機係獨立的第三者,2.司機同時會接觸到呢2間學校的學生,3.司機多數係經年地接觸呢d學生,睇野真d。
答案係:
佢地一至認為KV的學生行為表現良好,而且都好叻,學業基礎好好,讀得書ge就梗係KV好啦。
就係咁,我選擇相信保母車司機從實際生活得來的智慧。

選擇學校,最後就當然以適合小朋友為作準啦!

1. KV
2. St. Cat

若果小朋友活潑好動又坐唔定, 揀KV好唔好呢?

上年兩間都收我囡囡,但最後我選了st.cat,因為我覺得書要讀,可以讀到九十歲。如一開始就不停做、讀會嚇怕了小孩,何不況讓小孩踏出第一步時,是在一愉快和活動的環境下學習;好讓他培養喜歡老師、喜歡上學、喜歡與同學活動的習慣。
此外,我選st.cat的最主要原因都很現實,因為它們有外籍老師,雖然我唔夠膽講有外籍老師教就代表小朋友的英文特別好,但小朋友自小便習慣與外籍人士溝通,這無疑培養出小朋友與外籍人士溝通的習慣,這對日後學習語言奠下了很重要的基礎。st.cat行兩文三語,正好配合現今社會發展的路向。(特別想讚一讚st.cat的外籍老師,他們的普通話可以說得很流暢)  
還有我鐘意st.cat著重親子、家校關係,它們強調要教好孩子不單是學校的責任,必須要家長配合,所以我囡囡暫時有部分功課都需要親子合作,如搜集圖片(自行完成的習作有畫線練習)。從活動中,我知道小朋友學緊什麼,知道他們的進度。
有D賣花讚花香的感覺!雖然學費較貴,但我覺得很值得!唯有自己買少幾件衫吧!  

agree. 但聽說st.cat的中文程度唔夠喎! 根德就中、英、數都比中較平均! 而學費更相差成$1,000.-
仲有冇人有其他意見呢?

上年兩間都收,我最後都選KV,因為我個仔小學都會讀傳統小學,他會快些適應,我亦無後悔選呢間學校
該用戶已被刪除

首選st cat, 主要係interview時印象好, 同時喜歡佢有外籍英語老師...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

其實我好想請問吓而家讀緊kv既家長, 一向我都知道KV出名中文, 數學好, 但好少聽見提及英文, 所以我好想知道KV小朋友既英文程度去到邊. 係咪真係如外界講, 學英文就唔好選KV而選st. catherine呢? 所以我真係好想知道個實際情況呀, 仲有我聽人講KV d工課真係多到你唔信, 如果放3日假會有成7樣工課, 呢個又係唔係事實呢 ? 唔好意思咁多野問, 因為我所有野都係聽人講, 一個傳一個都唔知邊樣岩邊樣錯, 我唔想因為聽錯d流言而誤選學校.

請分享吓d意見.唔該!

bb_popo121 ,

我個仔現在在kv讀kv2, 我試下答你的問題啦:
1. 英文程度:  相對於有外籍英語教師的學校, 我直覺覺得程度應該會低些.但唔肯定. 我侄仔係kv畢業, 佢k3時能自己看英文snoopy漫畫. 唔知算高定低?(佢屋企是用全中文溝通的)
2. 功課量:  k1功課好似每日一樣, 唔係好記得, k2就有三樣,我個仔每日大約用半個鐘做功課(加埋行行企企). 放3日假有7樣功課?  唔知係唔係k3呢?幾多樣唔緊要, 最緊要是什麼形式和要用多少時間完成. 
3. 默書: 中英數每星期都有默書. 聽落好似好得人驚.其實唔使驚, 我係一個“懶媽咪”, so far從沒有和囝囝溫過書.他也一樣拿滿分(以我所知大部分小朋友也拿滿分的), 大人和小朋友都沒有壓力.

希望以上可以幫到你.

其實st.cat. 和 kv 都是口啤不錯的學校. 希望你的寶貝都考到啦!!

我覺得Kv and St. Cat都各有各好, 最重要是自己小朋友的性格, 太 野小朋友在St. Cat可能更自由, 好的方面是creative and 活潑, 但亦難control   

For the notification letters, will St. Cat and KV issued letters of acceptance, rejection and on waiting lists out at the same time?  Or whether only those successful and unsuccessful applicants will receive letters first, and then those on the waiting list at a much later time?
‹ 上一主題|下一主題