用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地仔女著幾號鞋?
go

你地仔女著幾號鞋?

你地仔女著幾號鞋?

我個仔今年13歲,佢唔算高(大概158cm倒),但佢竟然要著8號鞋(波鞋)同38,9號鞋,但我老公都只係著7號波鞋。

佢表妹12歲高170cm倒,但佢竟然要著9號鞋!

我想問下依家D細路,係唔係個個對腳都咁大?

Re: 你地仔女著幾號鞋?

我個仔14歲(F. 3),
高180cm(上年去學童保健時度,而家好似仲高左d),
皮鞋著9號,波鞋著43號,絶對是一個"大腳色"

你個仔14歲已經咁高,真係好!

我好擔心佢地第日會唔會買唔到鞋著?

我咪仲擔心, 我個仔今年12歲 (Form 1)已經著43號 & 175cm高, 係咪好恐怖?? 佢有D classmate 到佢心口咋!!!   

嘩!你個仔好高呀!

以前做家長就話驚個仔唔夠高,依家反而掉返轉頭驚個仔太高同對腳太大!

我個仔亦是12歲, 身高 175 cm, 鞋 43號, 體重 55kg ,    我見過仔仔D同學仔都差不多. 但我最欣慰是我個仔出世時只有1.385kg(早產), D醫院姑娘話小兒唔會好高, 唔會好叻, 身體也可能比較差, 但我唔理會他們的說法, 正常飲食再加適當運動, 現在和正常的小朋友也沒有分別.

睇咗你哋仔女D資料, 我放心晒, 我阿仔12歲, 171cm, 158磅, 43號鞋, 有D同學仔, 尤其女仔, 到佢心口, 我有時擔心佢是否有巨人症, 呵呵 你們覺唔覺158磅太重了呢

可惜大仔仍未發育,全班屬最"細粒"個群.上次給他買波鞋,最細都由40碼起,結果只能買女裝波鞋,大家都失望.暑假時做學生身體檢查,雖高度合乎標準,但醫生仍嫌他是年度高得太少,要他多做運動.所以話,如若有得選擇,要高還是未發育?

我呀囡未夠12歲, 152cm , 隻腳好細喎, 五號半咋
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我想問下依家D細路,係唔係個個對腳都咁大?

做得運動多自然腳大啲。

咁我個仔13歲,高158cm係唔係唔多正常?

sorlo 寫道:
我呀囡未夠12歲, 152cm , 隻腳好細喎, 五號半咋

sorlo,

我覺得你個女好正常,因為我高佢少少都係著6號半至喎。

依家的小朋友做乜咁鬼高架~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

係遺傳定係做運動多呢?[quote]

[quote]
nfl421421 寫道:
係遺傳定係做運動多呢?[quote]

如果父母都係唔太高, 一定要佢保持運動. 都見有例子父母都算矮(父母都5'2以下), 仔女都高(女5'3, 仔5'8).

另外又有家長講:小朋友多數都係腳先大, 再長高....所以d小朋友同你講又要買鞋啦~~唔好話佢貪靚, 攪清楚先好.  

而家d鞋碼我都覺難攪, 我女12歲未夠著大人鞋39號,但鞋似37咁大.

乜運動最好...跑步 游水 打羽毛球 排球 or 籃球呢?

個朋友個仔係打籃球 因為佢出左國讀書, 近來少見左, 可能仲高左都唔定.

要捉佢打吓先得   

11歲女, 著39號鞋.

我覺得男仔腳大沒所謂, 都好易買鞋。我個女快13歲了, 和我一樣高約166cm, 著40-41號鞋, 我自己都係著38號; 同佢買鞋都好頭痛, 咁大對女裝鞋好難買, 有的佢就唔喜歡個款, 佢喜歡的就沒她的碼。唉......

佢表妹十歲都話著38號鞋, 點解e+ D小朋友對腳真的咁大, 係唔係營養好咗, 或是父母有錢, 唔需要等一年才買一對鞋, 佢哋唔啱著, 馬上買過對, 沒束縛腳都快大d    。 以前d人運動重多啦, 我以前細時要幫手洗碗洗衫拖地掃地, 運動量重大啦; 反宜 e+ D小朋友唔洗點做添。