用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 施德福(Stafford) - 请给些意见 ...
樓主: 猴子爸
go

施德福(Stafford) - 请给些意见 [複製鏈接]

Re: 施德福(Stafford) - 请给些意见

有無家長可以比D關於全日班嘅意見及課程.我亦都想知sf有什麼缺點及不足之前

二年前的全日班午飯後约有40分鐘午覺,下午多數唱遊、講故事和做功課,每隔一星期逢五會有outing(去公園玩、參觀...)。好似每月交多幾百蚊仲有劍橋英語課程上。
依家唔知有無變,最好問返學校。

跟据很多家长们的BK留言,施德福比较不足之处:
1)单论名气,实在是不够大,相对于国际和根德园,是差一段距离。
2)学费和其他收费贵。
3)普通话和中文相对于它的英语水平,可能是低一些。

他们的回应是:
1)名气不大,但质素高
2)小班教学,一分钱一分货
3)英语超班很多,普通话和中文属一般高水平。

Re: 施德福(Stafford) - 请给些意

猴子爸

a comment on your Point 3, Stafford 中文 standard is equally high as English. In terms of cirriculum, English/Chinese is 50/50. You can tell from the textbook & the homework. The cirriculum is exactly the same as York, but Stafford's school term starts early Aug - July, one more month than York (that's why need to pay 12mths tuition fee). Therefore, the pace is not as rush as York.
The premium you pay (over York) is exactly for 1) small teacher/student ratio, 2)Native English speaker as classteacher to enhance English skills, 3)nicer & newer campus.

[quote]
猴子爸 寫道:
跟据很多家

我也相信它的程度应该会很高。
听说07年的收生总人数三十个不到,大约五个收一个。将会有两个NET,两个中文老师,照顾教导这些学生。
我想我要好好奖励一下小猴子。

猴子爸 :

三十個那麼少 ??
...不過, 到 16 dec便知

你和小猴子到嗎 ?
希望到時會見到你們啦!

why do u know on 16 Dec????
kakaloklok 寫道:
猴子爸 :

三十個那麼少 ??
...不過, 到 16 dec便知

你和小猴子到嗎 ?
希望到時會見到你們啦!

mariobie :

因為學校通知, 16 dec有個x'mas party !
你收到通知未呀 ?

My son is 27 months. I want to apply this school.
If the school accept my son, I can go the X'mas.
is it right??

mariobie :

當然啦...
因為面試當日校長講, 如果小朋友被取錄的話,
年底的x'mas派對會邀請明年的k1小朋友,
請問你收到取錄信未呀?

kakaloklok,

Actually, I am still thinking abt this school. The school fee is too expensive, I need to pay whole year. I wonder why I need to pay in the summer holiday. So I am considering now.

我仔仔係 2006 Stafford 畢業, 佢都係讀全日班, 但係學費已包括劍橋英語課程(星期一&二上課), 體操(星期三上課), drawing lesson (星期四上課), 星期五有outing or 係學校整野食, 小朋友都好開心, 通常下午都係學校做完功課, 所以晚上有多d親子時間

弱點: 普通話真係唔係好好, 所以而家要同仔仔補普通話, 好彩中文語文能力都唔差, 已經認&寫好多生字, K3已經造句, 所以升小一問題都唔大

至於英文係最不用擔心

sasawoo 寫道:
二年前的全日班午飯後约有40分鐘午覺,下午多數唱遊、講故事和做功課,每隔一星期逢五會有outing(去公園玩、參觀...)。好似每月交多幾百蚊仲有劍橋英語課程上。
依家唔知有無變,最好問返學校。

fannyycm,
唔知你會唔會交留位費, 不過都恭喜你

cheungmp :

請問你仔仔現讀那小學 ?
曾報考那間 ?

cheungmp,

Thanks.

我仲考慮緊,因為仔仔現在讀緊st.cat.,唯一考慮的是Stafford的小一派位成績.stafford除咗普通話比較弱之外,有無其他不足之處

hi fannyycm

同我上次講一樣, 貴囉!
至於小一派位, 其實都好睇小朋友 interview 時嘅表現

我本身想仔仔讀KTS, 所以其他名校都無apply, 以下係佢d同學仔嘅小一派位/申請結果, 只作參考, 聽講今年真係唔錯, 有d唔係好肯定因為好多都有多個一個offer, 唔知後尾讀邊間, 但係學校有统計, 因為我都填過d資料比學校:
這是非正式统計:
KTS --> 5個(包括我囝囝)
男小拔 --> 1個
喇沙 --> 1個
陳守仁 --> 1個
宣道 --> 1個
Maryknoll --> 2個
播道 --> 1個
聖士提反 --> 1個
德望 --> 1個 (唔知後尾有無讀)

隔離班唔係咁清楚, 我剩係記得咁多啦, 記住只作參考, 入唔入到好睇小朋友 interview 時嘅表現, 人地入到都唔表示讀Stafford 就一定入到

Hi fannyycm,

你好,我個女下年會入stafford k1, 頭先剛剛參觀完佢地的校舍,其實感覺唔錯,入面的小朋友英文真的很厲害,很主動答問題的,入面每個老師都好似好有經驗,我絕對相信係入面的小朋友係學術上應該好好,但係,我就覺得佢地個campus唔太好,好似有少少亂,同埋實在太少活動室,(唔見佢地有圖書角,音樂室)因我個女係好好動同鍾意玩的,我怕佢地的活動安排會得很少,唉,真係好矛盾,針冇兩頭利,唔知點好,唔知實際情況又係點呢?可否比少少意見呢?

Anyway, 可能佢地未tidy up....

唔知點解你會覺得少活動室活動安排就會少      我個仔從來都無話過係Stafford 會悶    

有活動室嗰d學校又未必會比你個小朋友玩呢 如果你真係咁介意咪揀過第二間囉

anitabbangel 寫道:
Hi fannyycm,

你好,我個女下年會入stafford k1, 頭先剛剛參觀完佢地的校舍,其實感覺唔錯,入面的小朋友英文真的很厲害,很主動答問題的,入面每個老師都好似好有經驗,我絕對相信係入面的小朋友係學術上應該好好,但係,我就覺得佢地個campus唔太好,好似有少少亂,同埋實在太少活動室,(唔見佢地有圖書角,音樂室)因我個女係好好動同鍾意玩的,我怕佢地的活動安排會得很少,唉,真係好矛盾,針冇兩頭利,唔知點好,唔知實際情況又係點呢?可否比少少意見呢?

Hi, anitabbangel,

My daughter also accepted by Stafford.  Did you pay the "reservation fee" yet?

yes, I paid the registration fee already. how about you?
‹ 上一主題|下一主題