用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)

Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (6)

SandyHung,

恭喜哈利波特

SandyHung,

妳工人真慘, 醫生有沒有解釋, 嚴重嗎? 好彩妳放緊假, 唔係真係好擔心了, 希望妳工人快d痊癒喇 : 原來瑪瑙係避邪架!   

CMMANDY

VanessaMa,

It was a wonderful party last Saturday, the children were all so happy.  The food was also tasty and Audrey enjoyed a good time. We have also received the photos taken at Halloween Party in SN.  Thank you very much! :

Audreyma~

多謝多謝! :
其實个日我去咗尖沙咀 Bonluxe,順便行吓美丽華 同埋 加連威老道,套衫係喺加連威老道d 樓梯底 ge 舖摷架,佢哋擺好少款出嚟賣,我見Harry Potter套衫簡簡單單,我就買咗佢囉。

[quote]
Audreyma 寫道:
SandyHung,

恭喜哈利波特

CMMANDY~

醫生說d 血太 "結",所以 d 血管塞咗  導致 靜脈曲張,要食藥溝浠d 血。  

CMMANDY 寫道:

SandyHung,

妳工人真慘, 醫生有沒有解釋, 嚴重嗎? 好彩妳放緊假, 唔係真係好擔心了, 希望妳工人快d痊癒喇 : 原來瑪瑙係避邪架!   

CMMANDY

SandyHung,

咁醫生有沒有講, 除左食藥, 日後需要食邊類食物, 防止將來再發生呢? 我 看妳工人, 都是2x歲. 我麻麻以前因糖尿病, 都試過D血好杰, 要食漙血丸

CMMANDY

SandyHung 寫道:
CMMANDY~

醫生說d 血太 "結",所以 d 血管塞咗  導致 靜脈曲張,要食藥溝浠d 血。  

[quote]
CMMANDY 寫道:

SandyHung,

CMMANDY
[/quote]

Audreyma,

妳點解2 日無上來呀! 是否去旅行社找料呀   

我今個星期日去大棠,聽講話有派拉提(Pilates)參加喎,果度仲會免費派我地一家一隻風箏,我諗會幾好玩,等我去完報下料先。

SandyHung,

恭喜TimTim

CMMANDY~

醫生只係叫我工人坐多d 个病便会有改善。 唉! 但 我遲d 要返工,佢一个湊2个細ge,仲要做家務煮飯,實会有排忙,難道請佢返嚟享福?!

CMMANDY 寫道:
SandyHung,

咁醫生有沒有講, 除左食藥, 日後需要食邊類食物, 防止將來再發生呢? 我 看妳工人, 都是2x歲. 我麻麻以前因糖尿病, 都試過D血好杰, 要食漙血丸

CMMANDY

Thank you!
嘩!好呀! 等你報料! :

[quote]
SandyKL 寫道:
我今個星期日去大棠,聽講話有派拉提(Pilates)參加喎,果度仲會免費派我地一家一隻風箏,我諗會幾好玩,等我去完報下料先。

SandyHung,

恭喜TimTim

CMMANDY~

揾到瑪瑙ge功效如下:

瑪瑙是石英的變種,是由二氧化矽沈積而成的隱晶質石英。瑪瑙除了是一種多姿多彩的寶石外,亦是佛教的七寶石之一,不論任何顏色的瑪瑙,它的能量強勁,都有著沈厚、安定及柔和特性。有助控制情緒舒緩精神緊張,減低佩戴者的淚氣、嫉妒及沮喪等負思想與能量;同時又能加强个人膽色及勇氣,帶來安全感!具避邪化煞功效,運氣不好的人佩戴可轉運,有招財及聚財的作用。可防小人,防那些負面能量向自己埋身,在古代的人已用瑪瑙來作護身符,保佑佩戴者!瑪瑙亦可加強肉體生命カ和下盤力量,治療功能大,適合體弱多病、或剛痊癒的人配戴,有助於睡眠和消除疲勞。

SandyHung,

我唔清楚要請問下你,靜脈曲張對生活會做咩影響?會唔會造成行動不便既呢?

SandyKL~

靜脈曲張係会對生活做成影響架,依家我工人只屬初期,但 佢雙腳已經腫哂 (我依家完全睇唔到佢有腳眼),佢依家甚至乎企耐少少都有d 痛,如果再嚴重d ,佢有可能連行路都有問題,所以 我見形勢不妙,都係及早帶佢去睇醫生,我唔想佢拖吓拖吓攪到有血癌。

我呢个工人雖然唔多抹窗掃塵,但 佢放假都会一早起床準備燉品俾我 同理 煲湯,佢喺我放產假期間,真係服侍得我唔錯,我都唔想佢有事,而且 我媽咪當正佢係半个囡看待,佢又真係幾鍚我媽咪ge,仲有2年合約期,佢便会返菲律賓生BB,我諗到時可能大家都唔捨得大家!

SandyHung,

可唔可以醫番好既呢?有冇得斷尾架?病向淺中醫,都好架,撇開大家既關係,如果佢係你受僱期間,身體有咩事,你可能都要賠償,保險公司好似唔會賠足,分分鐘要你包底,係唔係呢?勞工法例,你熟過我。

原來我今日去果處係保良局大棠渡假村,而唔係大棠荔枝莊。果處同其他渡假村一樣,有好多設施玩,我地就玩左攀石、乒乓球、籃球。仲有免費單車任借,大人及小朋友既單車都有得借黎玩。

Yola真係好細膽又驚青(一d都唔似我玩到咁癲咁狼死),騎住架小小三輪車初時都話唔識踩;離萬丈遠見到有其他單車,佢就會即刻停低話有車,等我係近處周圍望,唔知以為見鬼。 :evil:

今日好好陽光,個個小朋友都曬到面仔紅紅,好在唔係好熱,好乾爽,但冇風所以冇玩到風箏。大家下星期去旅行,記住帶埋防曬及防蚊用品,我係大意媽咪,冇帶防曬,又記起幫小朋友噴蚊怕水,自己冇噴,咁就中招俾蚊咬勒。下星期去露營,一定唔會咁失策。

CMMANDY,

我因為唔喺位做嘢,所以冇入嚟傾囉!旅行d嘢一早攪掂晒喇!機票同酒店都係網上面book,而家唔駛出街就攪掂晒,真係好方便。

SandyKL,

係呀!我上年又係呢個時候去旅行ge,學校啱啱評估完我哋就去玩啦! 今次去沙巴,12月3號去7號返。無錯,我諗上咗小學真係好難喺平時去旅行架,可能要捱貴機票,仲要同人迫我就最怕喇!

SandyKL~

呢種病係冇得斷尾架,只可長期靠藥物控制住。
係架,如果佢係我受僱期間,身體有咩事,保險公司係唔會賠足架,我係要包底架,所以 每當請 oversea 外傭必須要 body check,起碼可確保冇長期病在身! 但 我諗我工人係唔捱得果種,佢呢種病係喺香港做嘢先至起架! 依家有隻法國藥 Delfon 500mg 係可以控制呢種病,我可能会買俾佢食。

SandyKL 寫道:
SandyHung,

可唔可以醫番好既呢?有冇得斷尾架?病向淺中醫,都好架,撇開大家既關係,如果佢係你受僱期間,身體有咩事,你可能都要賠償,保險公司好似唔會賠足,分分鐘要你包底,係唔係呢?勞工法例,你熟過我。

SandyKL~

呢種病係冇得斷尾架,只可長期靠藥物控制住。
係架,如果佢係我受僱期間,身體有咩事,保險公司係唔會賠足架,我係要包底架,所以 每當請 oversea 外傭必須要 body check,起碼可確保冇長期病在身! 但 我諗我工人係唔捱得果種,佢呢種病係喺香港做嘢先至起架! 依家有隻法國藥 Delfon 500mg 係可以控制呢種病,我可能会買俾佢食。

SandyKL 寫道:
SandyHung,

Yola 都係怕俾其他單車撞到啫。
等我都提吓我老公記得帶防蚊用品先,Thanks! :

SandyKL 寫道:
原來我今日去果處係保良局大棠渡假村,而唔係大棠荔枝莊。果處同其他渡假村一樣,有好多設施玩,我地就玩左攀石、乒乓球、籃球。仲有免費單車任借,大人及小朋友既單車都有得借黎玩。

Yola真係好細膽又驚青(一d都唔似我玩到咁癲咁狼死),騎住架小小三輪車初時都話唔識踩;離萬丈遠見到有其他單車,佢就會即刻停低話有車,等我係近處周圍望,唔知以為見鬼。 :evil:

今日好好陽光,個個小朋友都曬到面仔紅紅,好在唔係好熱,好乾爽,但冇風所以冇玩到風箏。大家下星期去旅行,記住帶埋防曬及防蚊用品,我係大意媽咪,冇帶防曬,又記起幫小朋友噴蚊怕水,自己冇噴,咁就中招俾蚊咬勒。下星期去露營,一定唔會咁失策。

SandyKL,

正常ga, 女仔係無咁大膽, 仲好呀!我們唔洗怕她們, 大膽過頭, 踏單車我囡都未得, 要慢慢教    還有Yola 可能覺得d人唔守秩序啊!     係喎, 妳提醒我, 都要準備防蚊蟲用品啊!

SandyHung,

原來妳和家人, 跟工人關係咁好    , 祝願她快d好番, 等妳12月頭放心返工喇    原來瑪瑙咁多好ga 功效, 唔怪得我姐夫咁多收藏品喇! 而且間中在將它哂陽光