用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 估唔到今年報幼稚園都爭崩頭!
go

估唔到今年報幼稚園都爭崩頭!

超級版主

估唔到今年報幼稚園都爭崩頭!

同阿女今日報保良局ge幼稚園(阿哥讀緊高班),諗住佢sars後出生個年冇咁多同齡小朋友,估唔到9:30開始派表,9:40去到都已有條龍,到走時都仍有大把家長排緊隊(交表已12x個)。
唔知係唔係學卷制起作用?

Re: 估唔到今年報幼稚園都爭崩頭!

Hi,

You can see other topic for "O LEUNG KO TAM AU YEUNG SHIU FONG", they give form today and somebody wait for the form yesterday la.

Kwan

今年已經算好,明年更加爭崩頭!

WHY?

多咗人生BB??

超級版主

好彩我個女係sars一開始時有ge,生佢時醫院8人病房加埋我得3個人生(01年生大仔間房係冇吉架),不過除左我之外,其餘都係大陸女人,有一個仲係兩公婆都係大陸人,一出院就要去羈留所......。希望佢地ge小朋友將來如果要係香港讀書時都有番一定基本ge教養,有一定ge公民意識啦......。

sars 後出生率低,04年多返bb出生,明年就爭崩頭
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

yes, 05 and 06 仲更加多bb出世...

其實出生率係未好過,好多學校已經出現收生不足的情况了,睇完D數字你就會知道點解要殺校了.如情况繼續,可能連大學都殺.

發現到一個數,就係初生的BB男比女多,可能要北上找女婆.

click here

http://www.censtatd.gov.hk/hong_kong_statistics/statistical_tables/index_tc.jsp?htmlTableID=002&excelID=&chartID=&tableID=002&ID=&subjectID=1

超級版主

嘩~
05年d出生率好似仲低過04年!估唔到仔多過女咁多!
我覺得某d幼稚園要淘汰係好事,好既自然有得留低,唔好既自然少人讀要作出改善吸引家長。以前學校揀學生,而家可以多d機會俾家長揀學校。