用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中百樂計劃
樓主: dabbycheung
go

升中百樂計劃

Re: 升中百樂計劃

Thanks a lot.

其實小囡今年小五,想取多些資料,希望07-08參加此計劃.

I want to know ,too.  Would you give me any informations , please?
Have a nice day!

T.con,

資料如下:

http://www.giftedcouncil.edu.hk/Project_talent/projecttalent-intro.html

dabbycheung,

我已經幫呀女報咗名啦. 哈哈,連英語學習體驗都參加埋啦.

英語學習體驗係咩來,可否介紹吓呢?

mi_wong,

英語學習體驗日資料如下:

http://www.giftedcouncil.edu.hk/English_day.html

好想參加,但個日要考劍橋試,唔知仲有無其他期呢?

暫時未有,但果日有分上午班同下午班。

上午應該滿咗,真係太busy啦!好多時d funtion 都撞哂期,最慘就俾咗錢唔去唔得,又唔改得期!   

mi_wong,

不如你同學校講下你既情況,可能加一位都得呢?又或者到時可能有人無嚟,臨時有位都唔定?

Hi, dabbycheung,

I want to know the highest secondary form currently offered by GT. I have visited their website but can't find the details. I also sent an e-mail to the school three weeks ago but still haven't got the reply.
Are your son studying in F.2? How many classes are there in F.2 & F.3?

Many thanks!

20101101,

G.T.中學部暫時只有G7 & G8, 每級各只有3班,每班約20人倒。

Thank you, dabbycheung,

問多句,咁學校咪係每年逐級加開,咁好叻嘅學生咪唔可以跳班(中一、二),另外校舍夠唔夠一路開到中七?

謝謝!

20101101,

係呀!學校每年逐級加開,所以暫時唔可以跳級。但學校設有加速班(英文、數學、音樂同IS),如學生以上四科其中一科的成績特別好,將會被編入其中一組加速班加強培訓。以我個仔為例,佢今年讀G8但因為佢數學科成績特別好,於是學校將佢編入數學加速班,依家佢響加速班已經學緊F.5程度既數學。

至於校舍,中學部將來會擴建。而校方亦打算如將來找到合適既被殺中學,可能會接收該等中學(情況如同志潔小學),所以未來可能會有一個獨立既中學校舍。(但一切未定)

daddycheung,
Very thanks your suggestion, anyway the a.m. class was full. 我想唔去劍橋試,去gt-Enghlish Learning Day. 不過無咗劍橋張cert, 好似損失大d?
另外我想問升中百樂計劃對升中有咩幫助,其實優才學校係咪想係度揾d資優生呢?

dabbycheung 寫道:
20101101,

係呀!學校每年逐級加開,所以暫時唔可以跳級。但學校設有加速班(英文、數學、音樂同IS),如學生以上四科其中一科的成績特別好,將會被編入其中一組加速班加強培訓。以我個仔為例,佢今年讀G8但因為佢數學科成績特別好,於是學校將佢編入數學加速班,依家佢響加速班已經學緊F.5程度既數學。

至於校舍,中學部將來會擴建。而校方亦打算如將來找到合適既被殺中學,可能會接收該等中學(情況如同志潔小學),所以未來可能會有一個獨立既中學校舍。(但一切未定)

Hi, dabbycheung,

Thanks for the information.

mi_wong,

我個人覺得如果你唔去劍橋試,損失好似好大!(因為你已經比左錢)

至於升中百樂計劃,測試完之後每位學生會有一張成績表,如果張成績表成績好,攞埋去報中學會有著數。

「升中百樂計劃」其實係一個叫「天才教育協會」所攪,優才只係協辦,所以並唔算係優才想搵資優生。

dabbycheung 寫道:

dabbycheung,

妳仔仔係數學精英wor, F.2年齡學F.5程度既數學!咁佢咪係好快學完中學數學課程,跟住可以學埋大學數學課程lor!    

遲D可以比佢參加呢個計劃--
中文大學「S3-4科學英才精進計劃」,對象是在數學或科學方面具有卓越潛能或傑出表現的中三學生,入選學生可在大學的實驗室進行實驗之餘,更可獲大學教授親自點撥,提升學術水平 。

daddycheung,
升中百樂計劃係12月舉行,暫時未撞期,係咪所有測試的學生都有成績表?最好係咩grade?
唔得閒去嗰個係11月English Learning Day有無cert?去學嘢&玩嘢都有cert???