用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom

sammy266,

份卷你有無睇過?可能真係份卷深都唔定,通常測驗都係深d的。

而且去都五年級,要求真係高o左,好多時測驗考試最高分的同學都未必一定有9字的。

hello,我個女係08年小一呀 請多多指教

原文章由 靜藍媽媽 於 07-12-5 00:38 發表
hello,我個女係08年小一呀 請多多指教

靜藍媽媽,

多多指教。
但你女讀一年級時我女就畢業了。

回覆 #103 Ms.ChanChan 的文章

hehe,咁正!

普通話考試

請問名位媽媽, 點溫小2普通話拚音, 我唔識呀! 救命!

Many thanks!

老師會預先幫大家習, 放心!

原文章由 可愛媽媽媽 於 07-12-12 19:08 發表

盡快想下辦法揾人幫下手教小朋友.  

日後可以揾下出面的普通話班比小朋友上, 語言是要多講多聽才易學得好的.

以下的 link 可以幫妳用普通話閱讀中文字的, 不防試試.
http://www.cbooks.org/main.asp?urlpage=wgame.asp

原文章由 可愛媽媽媽 於 07-12-12 07:08 PM 發表

嗚嗚嗚!煲冬瓜!我唔掂

Thank you 各位 呀!

小女有幸被取錄下年上午私小,特來請教各位家長一些問題:
1.請問返學放學時間。
2.日常功課是否繁重?
3.一班約有多少學生?
4.每班是否一個老師或双老師制?
5.是否小一開始已測驗及考試?
6.半日制,有否課外活動?
7.英文程度好嗎?
8.有沒有普通話課程?

由於未有太多了解,至使問了一連串問題,希望大家提供寶貴意見,萬分感激。

1.請問返學放學時間。
noon 12:35

2.日常功課是否繁重?
一時時啦, 3至8樣不等啦, 多與少各人睇法都吾同的.

3.一班約有多少學生?
上年小一有40人, 今年小二有38人.

傳統小學多數只是得一個老師上堂的.  咁聖心就當然是只得一個老師上堂.

絕對是, 兩測兩考.

有的, 學校定期有通告比小朋友帶回家的, 課外活動是自由参加的和是自費的.

7.英文程度好 ...
聖心小學是中文教學的, 小一小二都是只有英文科是用英文教授, 其它科目是用中文教的, 小一 (一年內)要學一和二年級的英文, 二年級就開始用三年級的英文書.  英文程度好與壞真的好事乎你的要求.  現時用緊的英文書是 Longman Express, 你可參考一下.

讓我補充一下:

1.請問返學放學時間。
7:40早會, 8:10上堂, 校車大多7:30 前到達學校, 視乎你住邊區, 一般6點幾就上車, 自己揍可以晏些。

2.日常功課是否繁重?
其實有好多功課係改正, 因為佢地一堂50 分鐘, 堂上會做一些excercises & quiz, 有時workbook 都會堂上做, 老師改完返屋企改正, 5,6樣功課中至少有2,3樣係改正, 如果亞女冇錯, 咪少d功課law, 老師都好自律(個人覺得), 例如中文, 當天有作業, 就不會有生字, 至多加埋中默改正&堂課改正... 不過有人會話 -- 淨係中文一科都3樣功課 , 所以是否繁重真係見人見智

3.一班約有多少學生?
一年班最多一班40人, 可能有一班37 / 38 人, 上到二, 三, 四年班通常一班37、8人。

通常10月尾 & 3月尾測驗, 1月&6月考試。

有自費的(游水, 羽毛球, 小提琴, 長笛, 中國舞 ...) -- 二年班開始, 要留校;
也有免費的(摺紙, 手工 ... 等) -- 星期六長週
高年班都有女童軍, 紅十字會 ...

8.有沒有普通話課程?
一年班已有普通話堂, 二年班開始考試。

原文章由 思樂媽媽 於 07-12-17 03:56 發表
1.請問返學放學時間。

2.日常功課是否繁重?

3.一班約有多少學生?

傳統小學多數只是 ...

Many thanks.

原文章由 思樂媽媽 於 07-12-17 03:56 發表
1.請問返學放學時間。

2.日常功課是否繁重?

3.一班約有多少學生?

傳統小學多數只是 ...

Many thanks for your supplementary information as well.

原文章由 breefan 於 07-12-18 09:44 發表
讓我補充一下:

1.請問返學放學時間。
7:40早會, 8:10上堂, 校車大多7:30 前到達學校, 視乎你住邊區, 一般6點幾就上車, 自己揍可以晏些。

2.日常功課是否繁重?
其實有好多功課係改正, 因為佢地一堂50 分鐘, 堂上會做 ...

請問小二普通話及音樂筆試考甚麼?

小二普通話筆試範圍:
1. 默寫聲母和韻母
2. 聽故事
3. 語音知識
4. 温作業 page 2, 4, 6 和 8 (第三部份)

小二音樂筆試, 多是選擇題, 範圍多是書本之內和上堂教過的知識.

原文章由 cyhp 於 07-12-21 09:18 AM 發表
請問小二普通話及音樂筆試考甚麼?

原文章由 思樂媽媽 於 07-12-22 10:30 發表
小二普通話筆試範圍:
1. 默寫聲母和韻母
2. 聽故事
3. 語音知識
4. 温作業 page 2, 4, 6 和 8 (第三部份)

小二音樂筆試, 多是選擇題, 範圍多是書本之內和上堂教過的知識.

...

思樂媽媽:

知唔知小一"比比與朋友"考D乜?

Thanks.

LingChiBaBa

吓??  唔係吖..... 小一 "比比與朋友" 都要考?  "比比與朋友" 應該係星期六的 ECA 課程, 好似達到夠80% 或 90% 的 attention 就 ok 有張 certificate 的, 因為吾係課本範圍的嘢喎!  如果里d 咁嘅嘢都要考, 我真係唔知再可以講d 乜!  

原文章由 LingChiBaBa 於 07-12-22 12:28 PM 發表

思樂媽媽:

知唔知小一"比比與朋友"考D乜?

Thanks.

LingChiBaBa

是呀,我都奇怪唔知要考咩?"比比和朋友"是在最後一日考!還未開始溫書呀

原文章由 vanessamom 於 07-12-26 14:32 發表

是呀,我都奇怪唔知要考咩?"比比和朋友"是在最後一日考!還未開始溫書呀  

我留咗Message喺囡囡本手冊嘅"家長的話"不過無回覆。

LingChiBaBa