用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
go

聖心上午校chatroom [複製鏈接]

聖心上午校chatroom

Hi,

既然聖心上午校同下午校的資料會有不同,  不如開多個聖心上午校chatroom, 方便讀聖心上午私校的家長可以在 TOPIC 上發問, 唔知會唔會好D..............!!!!

ichiban

Re: 聖心上午校chatroom

Hi,

唔知依家讀緊上午校的家長, 有無覺得d功課好深, 其實小朋友可唔可以跟到學校要求水平...........!!!!

ichiban

I think 除左英文, 其他並不算深,可能我個女唔係幼稚園讀上, 所以覺得吃力些。

ichiban 寫道:
Hi,

唔知依家讀緊上午校的家長, 有無覺得d功課好深, 其實小朋友可唔可以跟到學校要求水平...........!!!!

ichiban

我覺得各科都不算太深,反而數學有時

真開心見到有聖心上午校的chatroom。

今日測驗啦,溫書溫成點? 綜合其他媽咪的意見,還有現在p.2或p.3媽咪都話,今年p.1的課程都比上年深,尤其英文進度好快,真係要視乎小朋友自己的吸收能力。

數學D題目真係比較難,有d唔好話小朋友,連大人都比佢考起!

Hi,

上午校同下午校最大分別都是在英文科, 上午校一年級上學期已經要讀完一年級課程, 一年級下學期開始讀2年級課程, 二年級開始讀3年級課程, 如始類堆, 因此都擔心可唔可以跟到, 因此問下小朋友 讀緊高年級的家長, 除了用補習, 你們是點樣幫小朋友追住d課程???

ichiban

放學後我問阿女識唔識,佢話識(唔知係咪),不過唔識寫個耍字,原來係填充題唔係選擇題,冇同佢

HI,
見到呢個TOPIC真係開心! 上午斑都有自己的CHATROOM了!
我問呀女測驗識唔識,佢話識破好似默書佢都話識, 但總有少少大意錯漏, 我預左!呀女話中文份卷有三張(6頁), 英文有8張羅10幾頁???!!! 佢話都做得晒, 唔知真定假,

Hi,

原來都有家長好似我咁, 喜歡了解多d日常聖心上午校情況, 最初都恐怕 Topic 上沒有家長回應, 咁各家長都可以在此Topic 暢談上午校的東西.

ichiban

ichiban 寫道:
Hi,

上午校同下午校最大分別都是在英文科, 上午校一年級上學期已經要讀完一年級課程, 一年級下學期開始讀2年級課程, 二年級開始讀3年級課程, 如始類堆, 因此都擔心可唔可以跟到, 因此問下小朋友 讀緊高年級的家長, 除了用補習, 你們是點樣幫小朋友追住d課程???

ichiban

我女讀緊五年級喇!
其實我覺得最辛苦都係頭果年要catch up 小一+小二的英文課程,上到小二讀小三課程反而變得順理成章,已經習慣就無咩問題。

要唔要補習好睇個別小朋友的情況,我無咩特別野做,不過每次測考會特別提個女留意本gp作業最後果頁的rules同埋溫熟佢,早上在提下佢有咩成日大意錯的地方咁。

Ms.ChanChan 寫道:

我女讀緊五年級喇!
其實我覺得最辛苦都係頭果年要catch up 小一+小二的英文課程,上到小二讀小三課程反而變得順理成章,已經習慣就無咩問題。

要唔要補習好睇個別小朋友的情況,我無咩特別野做,不過每次測考會特別提個女留意本gp作業最後果頁的rules同埋溫熟佢,早上在提下佢有咩成日大意錯的地方咁。

Ms.ChanChan

多謝你的資料!!!!

ICHIBAN

亞囡今年三年級,學年尾要考Territory-wide System Assessment (TSA)。唔知學校會唔會有Mock TSA?定係平時當小測、評估之類的練習咁,俾小朋友習慣吓D模式就算嘅呢?

其實.....我想請教吓.. ..TSA是什麼的一個遊戲?  

HappyBee,

係咩唔敢講,據聞係教統局製作出來用以瞭解每間學校/學生的程度,成績"話"係唔會影響派位,只會比番校方參考,校方唔可以公佈成績的。

我女前年考時,校方有比MOCK學生做,但唔會好似其他官津校咁操法,不過據聞出來的成績又唔錯O番!

好似好耐無聖心上午校的媽咪入來傾下計..唔知係唔係掛住溫書呢?

今日又係兩星期一次的英默,又係3張紙和勁多生字要讀。

你地個女女讀成點,入黎傾下和分享下...

HI,

你們的小朋友有無參加校際朗誦節?不如分享下成績。
我女兒參加普通話獨誦,雖然她拿不到獎,但她同班同學得第三,另一位高一級的同學拿了冠軍,成績真係唔錯。

豬mailmail,

我女下星期中默要默三課書,真係驚驚。

我個女成日都錯大細楷。

亞女考到, 但依家唔知交通安排. 可否告知有否車到東九龍. 如方便, 請告知司機聯絡方法.

謝謝
pcyy

:idea: try fong-e ( 9205-0590) who run schoolbus to kowloon   

考埋星期一既數常, 就可以鬆口氣喇, 呢三四個禮拜真係好辛苦    (小朋友同家長都係), 連d興趣班都唔番住, 成個聖誕新年假淨係玩左兩日  :-x , 考試之後果兩日假一於同囡囡玩餐飽  

大舊爸爸 寫道:
考埋星期一既數常, 就可以鬆口氣喇, 呢三四個禮拜真係好辛苦    (小朋友同家長都係), 連d興趣班都唔番住, 成個聖誕新年假淨係玩左兩日  :-x , 考試之後果兩日假一於同囡囡玩餐飽  

我地都係捱埋聽日就考完喇!
b.t.w. 我從來未試過因為考試而唔返興趣班;但考試期間見興趣班真係好多人缺席,呢個現象原來都幾普遍。
‹ 上一主題|下一主題