用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom

校際音樂節學校只是代為報名(合唱團除外), 你要自行找琴老師/樂器老師訓練。

原文章由 vanessamom 於 07-9-11 21:54 硐表
MsChanChan,

已經在今日截止報名了,中國舞好像只得30個名額,留待下學期才報罷!

另我囡囡話老師問佢地參唔參加校際音樂節?不知是甚麼呢?因為我從來未參加過的!請指教 ...

Breefan,

Thanks

想知道一年班英文默書係點默。

讀默定係背默?
是成張Worksheet默晒定係讀一D嚟默呢?

Thanks.

LingChiBaBa

一年班英文默書係點默

Hello LingChiBaBa

您好!  小女也是今年一年級生, 明天便會英默 (W.S. 2a, 2b), 我心情也有點緊張.  你同佢溫習了沒有, 你的女兒是什麼班別的?

原文章由 LingChiBaBa 於 07-9-14 10:40 硐表
想知道。

讀默定係背默?
是成張Worksheet默晒定係讀一D嚟默呢?

Thanks.

LingChiBaBa

原文章由 IloveMelissa 於 07-9-17 13:02 硐表

您好!  小女也是今年一年級生, 明天便會英默 (W.S. 2a, 2b), 我心情也有點緊張.  你同佢溫習了沒有, 你的女兒是什麼班別的?

Hi ILoveMelissa,

我的女兒是1B班。英默已温習過,不過次次都錯D大細楷

因為WS2b重覆WS2a的句子,所以都唔知點默。又驚Miss默書方法唔同温習時的方法,會令佢唔知點做。

LingChiBaBa

一年班英文默書係點默

Hi LingChiBaBa

對啊, 我亦替她溫習了,但一切也是未知數.  Good luck to us!

原文章由 IloveMelissa 於 07-9-17 13:02 硐表

您好!  小女 是 <1A >也是 明天英默

Hi Hi

Hi Hi 您好!

原文章由 SL215 於 07-9-17 21:19 硐表
小女 是 也是 明天英默

請問搭校車上落時間(近筲箕灣MTR)

校車

Hi hi, I've got the school bus contact:
萬景 2559 1588
I hope this may help you.

Cheers

原文章由 yoyoDD 於 07-9-22 11:17 硐表
請問搭上落時間(近筲箕灣MTR)

Any mama can tell me, where can buy P1 Putonghua
phonics book. please pm me. thank you!

各位上午校家長,

初初看見官方今年的升中派位成績,嚇了一大跳,為何上直屬中學率低了咁多 (60%) ??

細看詳情,才知道今年考獲其他"勁"校人數之多為歷年之冠:

DGS - 6                   )
BPS - 7                    )
英華女校 - 3             ) 佔總畢業生人數的17.5%
St Mary - 5              )
St Paul Convent - 2  )
Marymount - 1         )
St Stephen's Girls - 1)

以上學校,相信非學業上最top或在課外活動上有極出色表現者不選,成廿幾個精英嬋過別枝,真係戥中學部

其他還有被派往協恩,嘉諾撒聖方濟各,跑馬地聖保祿,維多利亞,港大同學會,培橋,優才,啟思,嘉諾撒 等等 英文中學 (佔17.5%)

聖理加利果五個擺係呢個位,真係怪怪地.......但佢又真係英語教學......
原文章由 Ms.ChanChan 於 07-10-25 19:07 硐表
各位上午校家長,

初初看見官方今年的升中派位成績,嚇了一大跳,為何上直屬中學率低了咁多 (60%) ??

細看詳情,才知道今年考獲其他"勁"校人數之多為歷年之冠:

DGS - 6                   )
BPS - 7                    )
英 ...

原文章由 Sindy 於 07-10-27 11:11 硐表
聖理加利果五個擺係呢個位,真係怪怪地.......但佢又真係英語教學......

佢的確係以英文教學, 好唔好就無你咁見多識廣.

anyway, 即使唔計呢5個學生亦無損整體成績.

你讚我?唔係好明你意思,我咪講緊聖瑪加利係英文教學囉.......我淨係覺得咁怪怪地........我從來都無話聖心成績有問題......我幾個細路既根都係呢度.........
原文章由 Ms.ChanChan 於 07-10-27 20:27 硐表

佢的確係以英文教學, 好唔好就無你咁見多識廣.

anyway, 即使唔計呢5個學生亦無損整體成績.

原文章由 Sindy 於 07-10-28 19:56 硐表
你讚我?唔係好明你意思,我咪講緊聖瑪加利係英文教學囉.......我淨係覺得咁怪怪地........我從來都無話聖心成績有問題......我幾個細路既根都係呢度......... ...

我的確係讚你o窩!

thank you ar ,咁啱呢間我熟d,我呢世都記得佢學校既學生由1/f(佢地學校內)用粗口哎落街鬧人既情況呀.........同佢訓導主任講,佢好似無佢地乎咁........

原文章由 Ms.ChanChan 於 07-10-29 11:29 硐表

我的確係讚你o窩!

原文章由 Sindy 於 07-10-29 14:07 硐表
thank you ar ,咁啱呢間我熟d,我呢世都記得佢學校既學生由1/f(佢地學校內)用粗口哎落街鬧人既情況呀.........同佢訓導主任講,佢好似無佢地乎咁........

...

講真,有得我揀,我寧願去中中都唔去呢間。

有沒有五年班的?今次測驗中文我個女只是70分:cry: 平時考試測驗都是八十幾九十分的,是測驗題目深了還是她差了?

我個女都跌左好多, 我覺得佢份卷的approach 同以前唔同左, 可能一下子難適應, 我個女填充part 失好多分呀!!

原文章由 sammy266 於 07-11-7 11:26 硐表
有沒有五年班的?今次測驗中文我個女只是70分:cry: 平時考試測驗都是八十幾九十分的,是測驗題目深了還是她差了?