用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom [複製鏈接]

原文章由 5354 於 07-8-3 23:18 發表
想confirm一下上午校是否會轉校長??thx!!

yes, your information is correct.

Heard that she is come from MPS.  is it correct?

LingChiBaBa

Ms.ChanChan ,
thx a lot!

I heard that new principal come from St.Mary

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-17 02:32 編輯 ]

Yes, it's sister Wong from St Mary.
All sisters in the Canossian Convent will shift & change to other posts for a few years. So it's nothing strange. And nothing to do with MPS, just internal transfer.

原文章由 5354 於 07-8-5 20:48 發表
Ms.ChanChan ,
thx a lot!

I heard that new pricinpal come from St.Mary

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

NO.

是另一個黃修女.

原文章由 stccmc 於 07-8-6 21:26 發表

上午班新校長是否現在下午班的黃修女?

簽名被屏蔽

原文章由 stccmc 於 07-8-6 21:26 發表

係呀,你在小學雜談絕了跡嗎?

無錯,上聖心 am ,連政府派位也沒有參加。  上小一有什麼要注意?  呢個暑假呀女只顧玩。

上午班新校長是否現在下午班的黃修女?

stccmc,

絕跡係因為女兒也快要脫離小學生涯了,現在比較多在中學那邊取經。

暑假當然是玩,小女升小六都每天只是玩玩玩,你女兒當然更應該玩啦!

上午班新校長並非下午班的校長,雖然兩位黃修女都曾經是St Mary的校長。

而家既黃修女,亦並非現任st mary校長,因為呢個校長唔係修女,係凡人黎架
原文章由 Ms.ChanChan 於 07-8-14 15:50 發表

stccmc,

絕跡係因為女兒也快要脫離小學生涯了,現在比較多在中學那邊取經。

暑假當然是玩,小女升小六都每天只是玩玩玩,你女兒當然更應該玩啦!

上午班新校長並非下午班的校長,雖然兩位黃修女都 ...

今日去生日會同D家長傾開, 原來好多人都唔知換左校長
你地估開學後校方會點通知我地?
開家長會? 通告? 網頁? 定係靠你個女番屋企講比你知?

原文章由 Sindy 於 07-8-15 17:40 硐表
而家既黃修女,亦並非現任st mary校長,因為呢個校長唔係修女,係凡人黎架

原文章由 breefan 於 07-9-2 20:08 硐表
今日去生日會同D家長傾開, 原來好多人都唔知換左校長
你地估開學後校方會點通知我地?
開家長會? 通告? 網頁? 定係靠你個女番屋企講比你知?

...

The Principal introduced herself on the meeting yesterday for the P.1. parents.

LingChiBaBa

但係你知唔知除左小一開學, 往後幾年都唔會再舉行家長會, 以前的詹修女我也只見過幾次: 小一家長會,陸運會, 步行。
希望今次換了校長, 這方面也有改變吧!
你咁有幸見到黃修女真身, 可以講下對佢的印象嗎?

原文章由 LingChiBaBa 於 07-9-2 21:53 硐表

The Principal introduced herself on the meeting yesterday for the P.1. parents.

LingChiBaBa

原文章由 breefan 於 07-9-3 09:01 硐表
但係你知唔知除左小一開學, 往後幾年都唔會再舉行家長會, 以前的詹修女我也只見過幾次: 小一家長會,陸運會, 步行。
希望今次換了校長, 這方面也有改變吧!
你咁有幸見到黃修女真身, 可以講下對佢的印象嗎?

...

No special feeling.  Just like a common kind elder.  She just went through the history of the school and... emphasis on not to give much activities to the girls after school.

LingChiBaBa

P1 a.m book list

Any mama can provide P1 a.m book list. please pm me.
thank you!

想請問有沒有媽咪的囡囡參加過學校的羽毛球及中國舞興趣班?是多少人一班?教得好嗎?

Ths!

[ 本文章最後由 vanessamom 於 07-9-9 23:58 編輯 ]

VAN ,

兩樣活動都無參加過,但知道中國舞教得好好,但好多人爭位唔易入的。

請問是吾否每一位學生只可參加一項校際比賽?

例如參加了音樂節便不能參加朗誦節?

MsChanChan,

已經在今日截止報名了,中國舞好像只得30個名額,留待下學期才報罷!

另我囡囡話老師問佢地參唔參加校際音樂節?不知是甚麼呢?因為我從來未參加過的!請指教

原文章由 juliannatang 於 07-9-11 14:51 硐表
請問是吾否每一位學生只可參加一項校際比賽?

例如參加了音樂節便不能參加朗誦節?

不是的。
‹ 上一主題|下一主題