用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地小朋友升中後有冇成日講粗口??
go

你地小朋友升中後有冇成日講粗口?? [複製鏈接]

你地小朋友升中後有冇成日講粗口??

我個仔升中後到宜家, 我發覺佢 d 粗口愈來愈勁, 我問佢, 佢話個個男同學都係咁講, 有少部分女同學都有講.........我個仔讀果間巳經叫做 band 1 中學, 其他 band 3 學校仲得掂既.....

Re: 你地小朋友升中後有冇成日講粗口??

我都覺阿女講野粗魯左, 真係大左既文化唔同? 我地出來做野既都會講埋好多唔斯文既用語, 只係無諗過中一開左學兩個月就有咁大改變姐.

唔係掛!開左學兩個月之喎!
我外甥女讀到 F.3 都無講。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我個女就冇,不過佢話d同學成日講好討厭…
我冧佢地係過度期姐…

現在有些中學的學生真是很差!校服不整齊,恤衫不X入褲,女生又不紥頭髮,裙又短無可短;有些D髮型誇張到死,又染髮、又帶飾物,粗口連篇,還要吸煙,真是替那些「為人師表」辛苦!出多兩句聲,分分鈡俾人打!

你個仔讀 band 1也這樣,我個仔讀 band 2,唔怪得我個仔嘆到樹葉也落,現在才中一怎麽辨?

唔豈呀嘩!你個讀邊間咁幸福!

好彩暫時未有

其實唔好話中學,小學生粗口都越來越嚴重;不過唔代表人哋講你又要學,家教還是最重要!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

sweetlvhk 寫道:
我個女就冇,不過佢話d同學成日講好討厭…
我冧佢地係過度期姐…

me too.
我都慶幸.

沒有。

同意,有d小學生d粗口好以唱歌咁順口
櫺囹桼 寫道:
其實唔好話中學,小學生粗口都越來越嚴重;不過唔代表人哋講你又要學,家教還是最重要!

邊個話 band 1學生5識講粗口,早排有間出曬名的名校,有班學生唱中文粗口歌比人up 上 YouTube啦。
小彬彬 寫道:
我個仔升中後到宜家, 我發覺佢 d 粗口愈來愈勁, 我問佢, 佢話個個男同學都係咁講, 有少部分女同學都有講.........我個仔讀果間巳經叫做 band 1 中學, 其他 band 3 學校仲得掂既.....

講真F1學生(甚至小學生)咩叫粗口根本個個都知, 差在佢地會唔會跟風講埋一份. 初中係最易學壞

ngkan 寫道:
    同意,有d小學生d粗口好以唱歌咁順口[quote]
櫺囹桼 寫道:
[/quote]

小學生講粗口的確大有人在, 我個仔學校有d小五在校好斯文, 我都識佢, 有次跟阿仔約埋他及另外2個同學一起去打籃球, 這個平時斯文的男仔竟滿場粗口, 我走近時就收聲, 真係令我大跌眼鏡, 之後就無再俾阿仔約佢出街玩....

另最近我發現阿仔書包有張紙仔, 係佢同學傳給他的, 內容是講些黃色笑話/ 歌仔, 十分下流, 例如"你估某某果度有幾長?" 我問番阿仔佢話只係呢個同學係咁, 唔關佢事, 佢只係睇了就扔進書包......我就好擔心, 班中有咁既人, 我只好教他這些是沒有教養既下流東西, 身為學生不應做, 亦不應看, 叫他學習自己去分辨
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

這個時候便是你和你個仔溝通大好機會,不是一件太壞的事,如果你個仔都會同你傾,我會恭喜他是重聽敎的孩子,最重要時常同佢講近朱者赤    近墨者黑,因將來佢要自己面對身邊各式各樣的人 and 朋友,大家加油不要放棄

亞仔冇喎, 佢話暫時都未聽過同學講, 但亦有聽過有傳聞某某同學有講, 不過佢話唔會學   

我個仔中一果時我試過聽他同d同學仔講電話時有單字粗口, 我lau他, 他話唔係粗口, 係語氣助詞, 個個同學都係甘wor, 但到了f2,就少左了, 他話都唔知點解, 笑住話可能同學仔經過一年的學習, 詞匯豐富左, 表達好左,甘麼唔使再用lor.

所以唔使擔心.    

我未有小朋友,但懷孕中,我想分享下我奶奶講既野,有次我姨上黎我屋企,有講開類似小朋友識朋友仔既事,佢話佢仔女例如生日,都會好鐘意叫佢d同學仔上黎我奶奶屋企,因為咁樣可以睇下自己個小朋友會識到點樣既朋友,會留意下d朋友仔說話,我覺得咁好岩架,唔好覺得要搞個生日會辛苦,起碼你知自己小朋友個性格取向,真係好重要。

又唔駛生日先叫同學去屋企既, 我女平時久唔久都會有同學番屋企玩.

我覺得始終家庭同身教都是很重要的, 在我眼中, 中一的小朋友都真是小朋友, 分辨好壞的能力非常有限, 確實很需要我們作為家長的從旁輔導
‹ 上一主題|下一主題