用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 成人學琴分享
樓主: debbie2006
go

成人學琴分享

Re: 成人學琴分享

大人學琴實在好多障礙,有好多原因要暫停學,但唔緊要,只要有心,慢慢學返。無論當興趣又好,當親子活動也好,我總覺得彈琴時,覺得好開心,尤其能彈出比較困難的歌仔時,覺得付出練琴的時間,是沒有白費的,真的好有滿足感!

兩手合一真的不易,一定要多練習,我也練了很久,大家一齊努力吧!

[quote]namingo 寫道:
hi, 我已經冇學琴兩年了, 而家生晒手.....我個仔今年5歲, 出年考一級, 宜家開始預備考試, 但我連他的一級歌仔都唔識得彈lu.....我諗我要跟住我仔仔重新學過晒....雖然知道乜音打乜音, 但對眼和手始終不能做到心手合一的境界!!! 所以大家有心學的話, 不要放棄啊!!!

引文:
---------------------------------------------------------

fatduckbb 寫道:
namingo,

多謝妳的分享,其實要考試真的好大壓力,又要好多時間去練習,去準備。當初學琴沒有諗過考試,只是興趣。但學到咁上下,又想證明下自己的程度,加上miss的鼓勵,就咁擔粗粗去報考試!!

好在妳話我知都有好多大人考姐!我好驚同好多小朋友一齊考,仲大壓力!!

係呀,妳停

係呀, 其實每次上完堂都覺得d歌好難彈, 但返到屋企彈幾次後, 又覺得唔係咁難, 同埋我上堂時真係聽唔道自己彈緊d新歌係什麼旋律, 可能太緊張.

我又係咁,上堂

我都計劃開始學琴, 我想問下有無d琴師值得介紹咖, 我想搵係荔枝角或者附近既學, 可唔可以幫我留意下, thx

iamgrace25

我是在香港區學的,九龍區真的不熟,但我可以比少少意見妳。

我覺得老師的教法對初學來說是非常重要,若老師不注重學生的手勢,之後是很難改的。見意妳可要求試堂,

我都係成人學琴GA~學左一年而家G3~
我最想彈GE夢中的婚禮已經彈得好熟啦~
而家彈緊CHILDREN  PIECES同BACH FIRST LESSON
大家一齊加油啊~~!!

Hi 05194088,

嘩!妳學咗一年就有G3程度,好犀利呀!
妳一定好勤力練琴la,妳考了試未?

++oil

Fatduckbb

05194088,

你好叻啊, 已經學饒夢中的婚禮, 我彈卡門彈到我頭都大埋, 要踩埋 pedal 我頭暈 tim 呀  
您, 是我一個遙遠的夢~~~

咁多位好呀, (一時間太多名記唔到添  :tongue: )

我又想黎分享吓呀.

我都係27歲先開始學, 跟我男朋友 (e家係老公la) 學o既, 佢本身係教琴. 學左就快4年lu.

果時初初都有d尷尬, 因為有時佢d學生早左, 佢地細細個已經唔知幾多級, 但又聽到我彈d john thompson easiest, 都驚d小朋友笑我架. 不過因為自己覺得鍾意, 所以都唔理得咁多囉.

學左一年半我考左3級, 去考試果度全部都係小朋友, 我又係覺得有d尷尬囉, 不過我最終考到好成績, 都成為好大動力.

同老公傾開計, 都發覺佢作為一個老師, 都會鍾意教大人多d添喎, 因為好似之前有人分享 , 大人都係自己諗清楚想學, 會認認真真, 小朋友有時真係好難搞啊.

所以大家都要努力呀! 大家o既 miss 可能教得好開心架!

我e家先發現好多大人先開始開琴, 其實自己起初覺得尷尬都係少見多怪啫.  

我今年都考左五級, 發覺有d以前望落去覺得自己一世都彈唔到o既野, 練吓練吓又彈到, 果份滿足感真係好大好大. 好在最初無怕人笑而放棄咋.

見到有d媽咪湊住小朋友都學, 好叻呀, 我都擔心自己第日有小朋友會兼顧唔到啊.

05194088, Mao..Mao,

嘩!妳

hello everybody,
我一直都有睇你地d post, 我都係生完個仔先學piano, 果時個仔都係 age 2, 而且自己又番 u, 讀 degree course, 好辛苦咁pass 左 grade 2, 真係要好努力至得, 之後, 要應付個 course, 就 stop 左 piano. 個細女依家都 age 5, 最近, 同阿哥一樣, 學琴, 阿哥已經 pass grade 4, 我以前都知佢彈 mud, 依家真係唔掂, 睇得好慢, 同埋依家轉左工, 輕鬆左, 心思思又想學番, 不過, 如果真係要學, 未必可以有好多時間 practice, 最多都係weekend practice. 平日睇仔女嘅homework and exercise 已經好按, 所以, 仲未正式去搵老師教. 我覺得你地個個都好叻呀, 可以不怕辛苦咁完成自己個 dream.
fatduckbb,
你可否pm比你個老師資料我 ? 你喺邊樹學呀 ?

Hi cherrynequ,

妳好勤力呀,好有上進心!又要照顧家庭,又要返學,真的不易應付。其實我都想讀返過degree course,但驚自己應付不來,因為我身體不太好,個人好易

thank you fatduckbb.
你地咁多位要努力呀. 我精神上支持你地.

Hi 05194088,

嘩!妳學咗一年就有G3程度,好犀利呀!
妳一定好勤力練琴la,妳考了試未?

++oil

Fatduckbb

我想07年尾考GRADE 5~

[quote]
05194088, Mao..Mao,

嘩!妳

各位

我都是幾把年紀先學彈琴,又有2個小朋, 又要返工,
我最大的problem是無時間練。
我學了3年--大约3級程度,我跟埋教亞女的teacher, 所以可以更加知道女女的情况    

05194088,

妳的學習進度好快呀,我都要加把勁先得!

大家都要努力呀。

Fatduckbb

我無學流行曲, 一路係傳統由低級歌仔書學起, 淨係練上堂 Miss 教的歌仔已經練到我一頭煙了     

因為我返 shift, 有時返完晏返到屋企已經成九點幾, 就唔練琴, 費時人

Hi MaoMao:

Are you the first time to take an exam?  Have you book the piano studio which you pretend to exam?  When your exam start, you must concentrate your mind and take a big breath before you start to play scales.  Relax is very important in scale playing. If you practice enough, I think this part is no big deal.   In playing pieces, when each pieces completed you must take a short break (around 30 seconds) then you can start another pieces.  In sight reading, you need to pay attention in the Tempo, the Key Signature, the Clefs, the dynamics and the accidental. In Aural, I think your piano teacher has already take many practice for you.  Good Luck!!     

Thanks, siuchupp!