用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 成人學琴分享
樓主: debbie2006
go

成人學琴分享 [複製鏈接]

Re: 成人學琴分享

頭先上完堂, 仍然15/16諗緊轉唔轉miss, 最後決定不變, 因為個miss都ok及夾到.  而亞女個miss就細路女d, 可能是幼稚園老師的關係.

e+我同亞女都用緊john thompson's easier piano course 的part 2(我就快彈完) 同 a dozen a day, 我話佢知亞女仲彈緊step by step, 但miss就叫我用Michael Aaron Grade 1, Everybody bk 1, 大家知唔知D琴書係唔係公價架, 因為如果我唔到人都會自己買.

計埋step by step已經有2本書, 我個miss話唔洗用, 因為佢話同john thompson差不多,  係唔係小朋友要train 多d呢.

上完堂, 都幾開心.

YanYan,

我試過中午去練琴都幾匆忙, 你咁付出, 一定有好收成的.

Debbie
耶穌說: <我是好牧人, 好牧人為羊捨命.>

debbie

我行去琴行個陣真係烏

YanYan0116,

係呀,找個夾自己的miss真的不易,既然現在這個不錯,就繼續跟住這個miss先啦!

有D miss買書有折的,之前我miss幫我買有九折!有時琴行做特價也有九折。妳可問問妳間琴行和妳個miss。

其實我都唔係彈好多練手指的書,如step by step,我覺得無話小朋友要train 多D,如果練多D,自己個底都好D,第時彈難D的歌也容易掌握D。

可能miss 驚大人會悶,就不會太過刻意去同妳練吧!

我已學完以下的書:
John W Schaum Piano Course(Pre-A)
The Leila Fletcher Piano Course (Book 1)
Edna Mae Burnam's Piano Course        Step by Step (Book 2)

以下五本是自己彈,有不明才問miss,也彈完:
John Thompson's Easiest Piano Course (Part One)
湯普森淺易鋼琴教程 2 (Grade Two)       
Michael Arron Piano Course (Grade One)       
Everybody likes the piano        (Book One)
Adult All-in-One Course (Level 1)

學緊的:
Everybody likes the piano        (Book 2) (學了三分之二)John Thompson's Modern Course        (First Grade)(還有幾首便學完)
Grade 2的考試範圍

其實我都不是學了好多書,因為不夠時間練,所以都不會教我太多歌!

Fatduckbb

有幾次收到有些很多的吸引, 說這位老師彈得很好, 那位老師有天才, 這位有多年教司琴的經驗.  自己的心也不斷動搖想轉, 加上我跟的老師價錢不平.

好在現在要考琴試,不敢在此刻換老師, 不用想咁多  

Fatduckbb

即是公價再看琴行offer 的discount, 因為我見亞女學琴間琴行有8折, 咁我係個到買lu.

我只係完成了john thompson part 1及 a dozen a day (mini book) , john thompson part 2 仲差幾頁便完成, 今堂開始學a dozen a day - preparatory.

不過有d歌唔係彈得咁smooth.

debbie2006 寫道:
有幾次收到有些很多的吸引, 說這位老師彈得很好, 那位老師有天才, 這位有多年教司琴的經驗.  自己的心也不斷動搖想轉, 加上我跟的老師價錢不平.

好在現在要考琴試,不敢在此刻換老師, 不用想咁多  

即係你e+個老師都可以啦.  我的學費都貴過亞女, 亞女($350/4堂 = 2小時), 我就要$470.

YanYan0116,

係呀公價再折,有D琴行間唔中就做特價,低過9折都有,不過大部份以9折出售,而妳個囡囡的琴行8折,應該都好抵。

妳學得好有系統,而我因為大部份書是朋友比的,而miss又唔想我用太多$$,所以我有咩書就教咩書,點都好啦,大家一齊努力啦!

Fatduckbb

$790.- / 45 min / 4 lesson ---- the price for grade 3
Because I need to prepare grade 3 exam, she increased the course fee immediately.

hello alll,

我都係幾把年紀先學彈琴, 主要係可以教亞女 & 自已又鐘意琴, 今年初開始學.....年紀大, ヌ要返工....ヌ要take care 2個小朋...其實真係好辛苦 :-|

停左2個月無彈,因工作好忙 & 要應付10中五級樂理試, 尼排彈返, D手脂好似好硬甘  

大人學琴幾辛苦架, 要返工 & 要 take care 小朋友更辛苦,
但識彈到D歌仔, ヌ真係幾開心架  

$790.- / 45 min / 4 lesson ---- the price for grade 3
Because I need to prepare grade 3 exam, she increased the course fee immediately.

debbie

都幾貴, 如果我要考試, 我實會同自己計數, 用

Yan Yan,

說得對, 因為都是自己計得盡, 一定要PASS, 所以我一練得不好, 被老師話, 我就開始失常了.     

Debbie

Dear Debbie,

Don't get nervous. I don't know if you are taking the 2006 piano exam. If so, you might want to listen to the talks on RTHK Radio 4. hope it helps. Wish you all the best in your exam!!

Talks on 2006 piano exams
http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi

To other music lovers,

hope u find the following websites useful.

Answers for 1998-2003 Grade 5 theory exam
http://viva-voce.net/musictheory/

Music dictionary with pronunciations
http://www.music.vt.edu/musicdictionary/

legal website to download free scoresheets
http://www.sheetmusicarchive.net/

Hello every mum:

I'm learning piano now in Diploma.  I also studying a degree course and it's almost complete.  Sometimes I'll teach piano in part time so I'm very busy.  But this can give me most satisfaction especially when I past an exam.  Be hard!!  

Hi, Ivy.CL

Do you remember me?   我囡囡係迦南(麗港城)讀緊架,早排仲係談幼稚園既topic傾過計架

我而家都係同阿囡一齊學piano,不過佢學得快過我,因為我e排busy 妳好勁呀 湊兩個小朋友都學得kum快 :tongue:

Ivy.CL 寫道:
hello alll,

我都係幾把年紀先學彈琴, 主要係可以教亞女 & 自已又鐘意琴, 今年初開始學.....年紀大, ヌ要返工....ヌ要take care 2個小朋...其實真係好辛苦 :-|

停左2個月無彈,因工作好忙 & 要應付10中五級樂理試, 尼排彈返, D手脂好似好硬甘  

大人學琴幾辛苦架, 要返工 & 要 take care 小朋友更辛苦,
但識彈到D歌仔, ヌ真係幾開心架  

hello Sindy,

更係記得啦.......
你幾時開始學架  
開始學唔難. 但要"堅持"就辛苦D, 大家努力呀吓  

siuchupp ,

嘩......好叻呀  
我........未諗過Diploma....or more  

Yan Yan,

說得對, 因為都是自己計得盡, 一定要PASS, 所以我一練得不好, 被老師話, 我就開始失常了.     

Debbie

debbie.
甘未好大壓力.....
我可能以教女為主, 壓力少D....但有時都會緊張, 緊張果陣, 手眼有D不協調, 放鬆返就好D喇  

hi, 我已經冇學琴兩年了, 而家生晒手.....我個仔今年5歲, 出年考一級, 宜家開始預備考試, 但我連他的一級歌仔都唔識得彈lu.....我諗我要跟住我仔仔重新學過晒....雖然知道乜音打乜音, 但對眼和手始終不能做到心手合一的境界!!! 所以大家有心學的話, 不要放棄啊!!!

[quote]
fatduckbb 寫道:
namingo,

多謝妳的分享,其實要考試真的好大壓力,又要好多時間去練習,去準備。當初學琴沒有諗過考試,只是興趣。但學到咁上下,又想證明下自己的程度,加上miss的鼓勵,就咁擔粗粗去報考試!!

好在妳話我知都有好多大人考姐!我好驚同好多小朋友一齊考,仲大壓力!!

係呀,妳停
‹ 上一主題|下一主題