用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10 間 啟 思 幼 園 轉 非 牟 利
樓主: WYmom
go

10 間 啟 思 幼 園 轉 非 牟 利

Re: 10 間 啟 思 幼 園 轉 非 牟 利

依家10月尾仲可唔可以報名呢

youma 寫道:
Will 啟 思 also change its curriculum making it less difficult, so as to satisfy EMB?

响好多“傳統”家長既眼中,啓思既程度係“好淺、唔夠深、唔識寫字”,仲要轉curriculum?

我都覺啟思太淺, 好多家長話我知, 如果小學自行收生時, 有得揀都盡量唔會收啟思既學生, 好多上到去都讀得辛苦.

youma 寫道:
Will 啟 思 also change its curriculum making it less difficult, so as to satisfy EMB?

我諗啟思的理念正正是EMB"過杯茶".
碍於市場壓力, 現時的課程, 尤其是英文, 的确比3年前深咗.

我個仔仔由n1開始已經在啟思讀,今年讀k1.知道啟思將轉為非 牟 利都很開心.
我認為啟思的程度並不是太淺,深同淺都是主觀的感覺,最緊要是小朋友讀得開心,啟思主張的是活動教學,功課並不多,而家k1開始認字.我認為程度適中
如果認為要程度深才好的,那麼就唔好選啟思啦

Agree with 小可樂.  Creative won't let her pupils do too many homeworks.  Neither dictations nor tests.  They do give many small and easy projects to encourage parents to work with their kids.  These are good means to have more communications with your kids.  My daughter really enjoy the school life.  And we have less conflict on homeworks.  Dr. Chiu's theory is to raise the interest of study and to motivate to learn.  She won't focus on or push her pupils to get high marks.

啟思小學附屬幼稚園與啟 思 幼稚園在課程上有冇唔同呢?

啟思小學附屬幼稚園未講話轉非牟利。以下是一篇有用的資料關於他們的分別:

由 rosa~chan 於 2006-04-01 01:23:03:
我覺得揀得啟思(無論邊間)都係想小朋友愉快學習,唔需要受傳統教學法既多抄寫背誦,測驗考試壓力。我本人都好仲意啟思既教學理念,如果兩間比較,經濟許可的話我會揀啟思小學暨幼稚園,因為有小學同中學,整個教育過程(從小學到中學)都有系統又統一,但要留意啟思中學行IB,要留港升讀大學未必夠人爭,多數要到海外留學。啟思幼稚園與啟基小學有聯系,教學理念相同,但無聯系中學(如有錯誤請更正),到小朋友升中時可能要入番傳統中學,到時唔知教統局將香港教育制度變成點呢?又或者小朋友是否能適應。

有朋友話揀幼稚園只要不太深又不太淺,用這兩、三年時間觀察瞭解,到選小學時再揀一間教學方法配合小朋友的性格和優缺點,因才施教。

以下係我晌BK同其它網站搜集到關於啟思小學附屬幼稚園既資料,參考下其它媽咪既意見:

這間學校的英文不錯,十分注重思考同創意,不讚成過多書寫,小朋友讀得很開心,但有人批評佢程度過淺,在入小學初期可能因為不習慣過多書寫和默書,而感到有點吃力,但因為佢?的學生都好smart,所以很快會追上.不是太多人會直上小學,因為小學學費好貴

K1 完全沒有普通話,要 K2 先有,K2 就每星期有 3-4 堂 每堂大約 20 分鐘 , 一班30幾人3個先生.

小學生談吐有禮並說英文之基楚都是從啟思小學打回來的,並說升中派位越來越好,學費真係好貴,但他們有五個全職外藉英語老師,師資真係無得頂!

學生由踏入校門開始,便要運用兩文三語。每朝班主任、普通話及英語老師都會站在大門口歡迎學生,學生們自然會用廣東話、普通話及英語打招呼。平日的音樂課及大肌肉運動課,也分別由普通話及英文老師教導,使他們在輕鬆的環境也有學習外語的機會,強化聽講方面的訓練。

在讀寫訓練方面,除中英兩科會由老師自訂教材,課室裏設有一個寶箱,讓學生伸手去觸摸物件,並由他們形容那件物件的形狀、重量、質感等,讓他們學到更多詞彙,寫作時也會較豐富,難怪年紀小小也能寫出語句流暢的周記,有些還加入圖畫及貼紙,除培養他們對寫作的興趣外,也可讓他們在文字以外表達感受。

課室內分為幾個區域,每次上課均由四個老師以1:8的比例小組教學,學生們會分為四個小組,在老師引領下於圖書角、勞作區、心聲區學習。高班的學生於下學期還可到小學上課,讓他們熟習環境,學生可獲優先考慮升讀啟思小學。而啟思英文直資中學將於明年落成,實行小中一條龍。

小可樂 寫道:
我個仔仔由n1開始已經在啟思讀,今年讀k1.知道啟思將轉為非 牟 利都很開心.
我認為啟思的程度並不是太淺,深同淺都是主觀的感覺,最緊要是小朋友讀得開心,啟思主張的是活動教學,功課並不多,而家k1開始認字.我認為程度適中

同意.
何謂"深" & "淺"? 啟思的小組討論, 上台present, 戶外學習是"淺"嗎? 為什么我們總要違反小朋友的成長的規律呢? 總愛做一些超前的事情.

可惜大部分家長都認為填鴨式教育就是好,活動教學咪俾人覺得只係"玩",真係可悲       

小可樂

如果啟思真係轉做非牟利就太好lu
小可樂 寫道:

agree.    
weima 寫道:
陸趙鈞鴻不愧為為兒童和家長著想的幼兒教育家     

yeah!!  

我大嘅仔已讀中一, 第二的現在係啟思讀K3. 回想我大仔是在一間出名的幼稚園讀書, 無可否認, 英文係比較好, 但其他如德育, 禮貌, 自我照顧能力就比較弱. 第二仔可能暫時英文未見很突出, 但其他都比大仔好, '由' 其是禮貌, 真係好乖, 我幫佢做每樣野, 佢會唔該我一次, 做錯事, 會自己講對唔住, 早上會叫我早晨. 有次在街上, 有一個陌生人幫佢做野, 佢自己講唔該, 那人也讚佢乖.  (P.S. 我第二仔係一個很內向, 唔多講野嘅小朋友) 如我強要他跟哥哥入讀一些只顧讀書的幼稚園, 可能今日佢喊住唔返學, 重衰. 這些只是我個人意見.