用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

喂呀!你咪咁客氣啦!
係呀!你仔係咪有join英詩朗朗上誦呀?

HI, GOOD MORNING.

係呀!  不過學校都無D咩通知, 如幾時比賽, 幾時練習, 我老公自己上網睇炸

k_wong7

hi, 我仔仔讀P2, 根據上年的經驗已於10月中開始練習, 但今年還未收到通知, 昨天仔仔問幾時練習,老師說會通知.  我仔仔14/12比賽, 你仔仔呢?
k_wong7 寫道:

係呀!  不過學校都無D咩通知, 如幾時比賽, 幾時練習, 我老公自己上網睇炸

k_wong7,
i asked my son last night,he said your son will go too.how about the cd,did u ask you son listen to the disc ?

jeancheng,

my son also on 14/12.

jeancheng 寫道:
k_wong7

hi, 我仔仔讀P2, 根據上年的經驗已於10月中開始練習, 但今年還未收到通知, 昨天仔仔問幾時練習,老師說會通知.  我仔仔14/12比賽, 你仔仔呢?
[quote]
k_wong7 寫道:

[/quote]

mic823,
有呀, daddy日日叫佢讀同聽, 因為有d字真係比較深(對佢黎講), 所以要日日讀.  

jean,
係呀, 我老公都話係12月14日呀, 甘大家甘同一日. 你仔仔舊年都有參加 ?
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,
i asked my son last night,he said your son will go too.how about the cd,did u ask you son listen to the disc ?

jeancheng,

my son also on 14/12.

[quote]
k_wong7

[quote]
k_wong7 寫道:

[/quote][/quote]

k_wong7
但我仔只聽了一次,咁要同佢加油先得了!

jeancheng
請問開始練習時,是否放學時?一星期多少次呢?

k_wong7 & mic823,

因上年度是返下午班, 所以12:30回校練習,一星期好像是2次  
jeancheng
請問開始練習時,是否放學時?一星期多少次呢?

jeancheng,
咁依家你囝囝習慣全日制未呀?!想問呢,你地有否發現班班教的都有唔同,我仔同k_wong7的仔默書同評估都唔同,我知同另一班又唔同,你知道嗚嗎?
可以的話得閒入嚟同我地傾吓呀!
k_wong7,
我地有位新朋友同我地傾吓計了!

好啦, 好啦, 唔使得我地兩個啦, 有埋阿JEAN啦.熱鬧好多啦.

mic823 寫道:
jeancheng,
咁依家你囝囝習慣全日制未呀?!想問呢,你地有否發現班班教的都有唔同,我仔同k_wong7的仔默書同評估都唔同,我知同另一班又唔同,你知道嗚嗎?
可以的話得閒入嚟同我地傾吓呀!
k_wong7,
我地有位新朋友同我地傾吓計了!

mic823

因我是Working Mum, 所以對學校事情也不太清楚, 但因每班老師教法不同, 我相信會有這樣情況出現, 但如計平時分的Dict Test 及評估, 我相信班班一樣.

jeancheng ,

thanks for your sharing!

remind both of yours,monday is ph,no need to goto school.

mic823

因我是Working Mum, 所以對學校事情也不太清楚, 但因每班老師教法不同, 我相信會有這樣情況出現, 但如計平時分的Dict Test 及評估, 我相信班班一樣.

GOOD MORNING.  THANK YOU FOR YOUR REMIND.

另外, 我覺得D時間唔夠用, 你地呢, 真係好多野要做, 你地又點呢, 分享一下呀, 唔該

是呀,哩個星期簡直係忙到嘔呀!食完飯,做埋每日一篇,check埋功課已經8:30-9:00,同佢溫埋書,9:30-10:00.平時要佢9:30瞓,但係,想比佢睇吓電視,玩吓都唔得.
琴日,放學返嚟,見佢咁辛苦溫習,買咗個dororo相架比佢(因他喜歡的),返到嚟問佢開唔開心,佢話開心,但個樣好明顯係唔開心!問佢點解,佢話,因為返到屋企就係要做公文,做功課,溫習,佢唔鍾意咁喎!  
唉!乖仔,媽媽又可以如何呢?! 要默書,要評估,又test,我都跟你一樣苦啊!   

hi, 好耐無上黎啦, 呢幾日發生左好多事, 真係要慢慢講.

what's happen ? a u ok ? don't cry,it will make your lovely baby unhappy.
don't worry,be happy     

hi, good morning.  其實我無咩野, 只係煩緊d工人野, 因之前果個已走, 又未搵到新, 所好好煩.

做咩走咗呀?到期?

佢9號黎, 20號比左ONE MONTH 佢, 佢27號同我老公講佢要28號走, 米比佢走啦, 所以依家無工人用, 好慘

有無咩野要幫忙呀?有咩唔怕開口喎!咁請到工人未呀!佢自己話走?! :idea:  

係呀, 比左一個月通知, 甘佢話要早走, 米比佢走羅.
依家好想快d搵個好工人, 我同事試過搵ms.ivy, 不過佢d工人唔係太岩, 所以依家好心急同心煩, 個大仔仲可以搵媽咪幫下手, 最擔心係寶寶  :cry:
‹ 上一主題|下一主題