用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

MIC823,

甘你以前用果間AGENT好唔好, 個人又好唔好呢, 係呀, 依家有D心急, 而且唔敢請OVERSEA, 想請現成, 如果係甘, 你可唔可以比D料我呢 ?

THANKS
K_WONG7

check pm.
上次默書有result了!
中文有95分,但英文得70分,今日派,派完返嚟,今日乖到不得了呀!我梗係鬧到佢死啦!話佢知呢d就係唔聽話,唔讀書的結果!

k_wong7 寫道:
MIC823,

甘你以前用果間AGENT好唔好, 個人又好唔好呢, 係呀, 依家有D心急, 而且唔敢請OVERSEA, 想請現成, 如果係甘, 你可唔可以比D料我呢 ?

THANKS
K_WONG7

mic823,
i get it, thanks. pls check pm again.
唔好甘勞氣, 慢慢黎, 比起你個仔, 相信我個仔要我地勞氣十倍呀, 所以daddy晚晚都要勞氣啦, 憫憎啦, 嬲啦, 所以好彩唔使我, 唔係我都死, 你個仔都自動先覺, 我個仔只有daddy先治到佢, 而且有d天王撐腰(公公, 婆婆), 所以無有怕.
k_wong7

mic823 寫道:
check pm.
上次默書有result了!
中文有95分,但英文得70分,今日派,派完返嚟,今日乖到不得了呀!我梗係鬧到佢死啦!話佢知呢d就係唔聽話,唔讀書的結果!

[quote]
k_wong7 寫道:
MIC823,

THANKS
K_WONG7
[/quote]

我同我媽住得好近,就係因為大愛D孫,所以我好狠心,無我准許,不得講電話同見面
有時真係唔想鬧,但真係嬲到你死呀.個即時反應唔係鬧就係打!
明天DICT TEST,囝囝溫好未呀?!
CHECK PM
[quote]
k_wong7 寫道:
mic823,
i get it, thanks. pls check pm again.
唔好甘勞氣, 慢慢黎, 比起你個仔, 相信我個仔要我地勞氣十倍呀, 所以daddy晚晚都要勞氣啦, 憫憎啦, 嬲啦, 所以好彩唔使我, 唔係我都死, 你個仔都自動先覺, 我個仔只有daddy先治到佢, 而且有d天王撐腰(公公, 婆婆), 所以無有怕.
k_wong7

mic823,
daddy 岩岩同佢再溫好, 因之前都有溫過, 不過佢成日都話佢識, d細路好多都你甘.所以daddy成日都鬧, 有時要出動雞毛掃啦:)
另外, 我就唔可以好似你甘啦, 因為我個仔未正式滿月, 已經係我媽咪湊, 所以佢地好好感情, 湊到讀幼稚園先返黎同我住, 而且初初用工人, 媽咪係daily黎, 而且落手落腳, 係到左上年十二月,佢唔舒服,先無黎得甘密, 所以都好難, 你都知我同我媽咪住得唔近啦.
k_wong7  

今日要學公文,去學校接放學,同其他家長講開d勞氣史,大家都話,讀小一最辛苦都唔係d仔呀!係亞爸亞媽呀!我同老公講要鬧仔,佢話70分咪70分,唔好鬧,慢慢教,(唔洗佢教就扮勁,扮好人呀) 我無用雞毛呀!我用手,用衫架.
我個仔都係婆婆湊到4 歲的!但婆婆教的方法同我的係兩件事,佢覺得咁大個要餵食飯都無問題,仲成日當佢好似bb咁.所以我唯有咁做.我咁樣,個仔又真係好d,無咁衰!   

無法啦, 我媽咪同爸爸都成日話佢做d野係岩, 就算明係佢錯都好啦.  所以我都好怕個仔見到我d屋企人, 佢地太錫佢啦, 連阿哥同阿嫂都係.
我老公就好緊張個仔d功課, 好似呢個月收得夜, 都要返黎同佢溫習. 你地講得好岩呀, 唔只個仔讀小一, 係我地都要讀, 而且時間好唔夠用:(

mic823 寫道:
今日要學公文,去學校接放學,同其他家長講開d勞氣史,大家都話,讀小一最辛苦都唔係d仔呀!係亞爸亞媽呀!我同老公講要鬧仔,佢話70分咪70分,唔好鬧,慢慢教,(唔洗佢教就扮勁,扮好人呀) 我無用雞毛呀!我用手,用衫架.
我個仔都係婆婆湊到4 歲的!但婆婆教的方法同我的係兩件事,佢覺得咁大個要餵食飯都無問題,仲成日當佢好似bb咁.所以我唯有咁做.我咁樣,個仔又真係好d,無咁衰!   

時間真係好似唔夠用呀!不過我會比你地好d,我唔洗等放工先至同化骨龍打仗,嘩,咁你仔,咪好夜先瞓?!
想問你意見,我好唔好唔搭校車,自己接送呢?$差不多,係要拖住兩條化骨龍啫!
真係好怕老人家"種"佢地,話佢地又唔係,唔話自己又   
我覺得我地好似由一年班再讀過咁呀?我仲會自己出題目比佢好好享用吓!!     

hi, good morning.  其實平時唔係好夜, 9:00 or 9:30. 不過因為daddy今個月收得夜d, 米夜小小.  可能10:00 or 10:30.

另外, 我有同我老公討論過, 因為你有大仔同細仔, 如果你自己接送, 你自己d時間唔係甘易掌握, 因為, 如果你送佢地返學, 甘你細仔又早放過你個大仔, 而且放學前你又唔知返屋企好定唔返好, 而且振左細仔後, 又要等大仔, 所以都係坐校車好d, 小小意見.

thanks for your advise,i will serious to think it again.但自己接佢相差起碼差半個鐘呀!同埋如果我去接佢,佢會好似乖d,但係最煩係要湊埋細佬!

係呀, 如果細佬同哥哥時間一樣, 我一定會自己接, 因為坐車都坐到呆
mic823 寫道:
thanks for your advise,i will serious to think it again.但自己接佢相差起碼差半個鐘呀!同埋如果我去接佢,佢會好似乖d,但係最煩係要湊埋細佬!

佢地要坐成個鐘先返到來,真係煩到嘔呀!
係呀,我仔星期四要數學評估/中文寫作評估,你囝囝要嗎?原來4班教的都不太一樣,D班默咗兩次課外中交,你有嗎?
打咗比agent未呀?佢要遲d先起身架!

我買了SPI

康子媚媽咪 寫道:
我朋友的女兒明年入讀小一,
想問問各位家長,
你們買了什麼書包給小朋友返學?

係呀, 四班d野都唔同, 好似我個仔果班, 好似無你地甘多野, d進度好慢呀

mic823 寫道:
佢地要坐成個鐘先返到來,真係煩到嘔呀!
係呀,我仔星期四要數學評估/中文寫作評估,你囝囝要嗎?原來4班教的都不太一樣,D班默咗兩次課外中交,你有嗎?
打咗比agent未呀?佢要遲d先起身架!

係啦!點解會咁得意嘅?!但係又話無分班喎!

係啦, 我都有聽我個仔果班D媽咪講, C班係做得好多野, 佢地有問老師, 話要就返D小朋友, 所以米甘羅.

另外, 我都係搵唔到IVY小姐. ANYWAY 唔該你先.

仲有呀, 我老公話呢, 唔知點解傾黎傾去都係得我地兩個, 佢話唔通全級百幾人, 得我地先上網   佢話人地果D TOPIC人強馬壯

可能德信一年班就只有我們兩個媽媽上bk啦!
但係咪會有唔fair嘅感覺囉!咁你仔tatal有多少次class dict/dict test同逢評估?
我仔英文2次class dict,2次 dict test ,中文2次class dict,明天寫作評估,27/10 dict test,常識1 次評估,maths 1 次評估,明天再1 次.
你試下下午時間打比佢!!!

我個仔英-class dict ---2, dict test----2, 中-1class dict次, 常-評1,maths-next week, 你話係米小過你地好多呢.
另外, 我就c/o 唔到ms. ivy. 但係因我同事都好需要, 我就比左佢tel佢, 希望你唔好介意, 因為我同事個工人已經炒左, 佢又有一大一bb, 再次唔該你

mic823 寫道:
可能德信一年班就只有我們兩個媽媽上bk啦!
但係咪會有唔fair嘅感覺囉!咁你仔tatal有多少次class dict/dict test同逢評估?
我仔英文2次class dict,2次 dict test ,中文2次class dict,明天寫作評估,27/10 dict test,常識1 次評估,maths 1 次評估,明天再1 次.
你試下下午時間打比佢!!!