用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享報假地址的心情
go

分享報假地址的心情 [複製鏈接]

我係下年先要幫仔仔報小一的 , 但今年我聽到有些朋友及我阿嫂他們都已用親友地址或舊地址去報心儀的津校 , 我聽了其實是很不開心的 , 因為 :

1. 首先已違反了教統局的守則 , 被調查到會冇得大抽獎的。
2. 削減了真係住該區的小朋友抽獎機會。
3. 其實係間接要小朋友講大話(這點我最接受不到)。

我本身是基督徒 , 良心已告訴我是不可以用假地址去報小一的 , 有家長可大條道理說小朋友有時都會去所報的地址住的 , 都算啦 ! 但問心是否真係呢 ? 有些小朋友比其他親人長期照顧 , 我同意會報不同地址的 , 父母因工作需要而不能同住是可以理解的。

我住在將軍澳 , 好多朋友都說個網不好 , 但我倒覺得一定有好學校的 , 最緊要是對得自己良心及小朋友開心。

請不要說是教統局的問題 , 既是已落實的制度有好多人都派得開心的。若不是自己心儀的區倒不如真的搬去住吧 !

我只是有感而發 , 不同意的可以不回覆。

Re: 分享報假地址的心情

教署唔會主動去抽查,只靠舉報,收到投诉每年不足五中,確實的只有一二中。

說實話是應當的, 不要隨波逐流, 我們要成為孩子的好榜樣。

iwff 寫道:
我係下年先要幫仔仔報小一的 , 但今年我聽到有些朋友及我阿嫂他們都已用親友地址或舊地址去報心儀的津校 , 我聽了其實是很不開心的 , 因為 :

1. 首先已違反了教統局的守則 , 被調查到會冇得大抽獎的。

我本身是基督徒 , 良心已告訴我是不可以用假地址去報小一的 , 有家長可大條道理說小朋友有時都會去所報的地址住的 , 都算啦 ! 但問心是否真係呢 ? 有些小朋友比其他親人長期照顧 , 我同意會報不同地址的 , 父母因工作需要而不能同住是可以理解的。

我住在將軍澳 , 好多朋友都說個網不好 , 但我倒覺得一定有好學校的 , 最緊要是對得自己良心及小朋友開心。

請不要說是教統局的問題 , 既是已落實的制度有好多人都派得開心的。若不是自己心儀的區倒不如真的搬去住吧 !

hi, 好耐都冇同妳聯絡啦,妳記得我嗎?妳仔仔下年讀小一呀,我仔仔今年已讀小一,記得舊年我都有諗過幫唔幫仔仔找地址,最後,我都冇咁做,原因1)過唔到自己個關,當考私校的時候,想到要填住址時,總是怪怪的,又要教仔仔講大話好難受2)通常D名校都好遠,所以我最後

Government, Governor, please take action about the illegal things.

我女k2時特登搬入廣播道,打算抽41網,我同事住大埔,借地址,都係抽41網,結果佢抽到心水學校,我就派得麻麻,同事間都有點"瘀"的感覺,自己都有些不開心,好似俾人覺得攪禁多野咪又係得個桔的感覺,花時間花$又花心機,當唔好彩啦!
過後,自己習慣了那間小學,又唔係禁差,回想了覺得無愧於心啫,大把人都係咁架啦,騙地址只是小兒科而已,有些報學校面試時仲要同教個仔講大話添,不過我相信始世界上誠信的人多一些,如果禁諗,世界都會可愛得多

我就最反對要小朋友山長水又遠咁返學, 近近地又唔駛咁早起身就最好, 大人返工都想近d啦. 仲話要講大話報假地址喎, 直頭係一個超級的反面教材. 比佢入到幾好的學校都無用啦, 因為自己的身教都唔得.
我相信每一區, 每一個網都會有直得報的好學校, 唔需要咁. 入好學校人人做父母的都想(我都想), 但用咁嘅方法抽到只會令子女蒙羞兼得唔到正確的做人道理.咁樣做的人真係要好好反醒吓.

但是對一些有心入該區心議學校讀書的家長, 打算抽中才搬遷入該區又如何呢?
香港這樣細小, 交通這樣方便, 但隔一個街口又說不同校網,明明行過對面街就可以返學,都可能因為要抽另一區而要山長水遠, 又為何呢?
就算現在住、讀都是同一區, 又不是一直都會住同一區住, 到時可能又一樣要山長水遠返學.
真是不大明白為什麼分區,真正大抽獎不好嗎?

iwff,

我同意你嘅講法。其實唔只呢啲官津學校有人用假地址,就算DDS都有呢個情形出現。

話說教署對某間DDS規定不可以收同區學生多過某比率,所以校長暗示無論家長報任何地址,學校都不會查核,亦不需提供住址證明,這所謂司馬超之心,路人皆見。

與其他家長談論開這個問題,我就表明立場,即使報考任何學校,我也不會用假地址。而這位校長竟公然“教唆“他人說謊,亦不是為人師表的榜樣,我又怎放心將小朋友送進去呢。

最後我當然沒有報這間學校。

iwff 寫道:

Dear all:
很高興看到這麼多人格高尚的bk家長!   

我都有兩個朋友比地址我,連水費、電費都轉佐名比我,但係考慮佐半年最後我都冇用。我家亦是住將軍澳,呢度唔係冇優質小學,係冇好中學!  所以唯一出路就只淨番私校或者直資,都好頭痛!

但我始終決定唔會用假地址,因為我唔想比個仔知我講大話。

高B媽,

我支持你。       

若然畀仔仔知道講有話,下次佢想講大話嘅時候,就會話:因為事關重大,就好似你上次報小一一樣,所以咪講大話囉。

你知啦,依家啲小朋友幾精靈得㗎。

heidi.li

高B媽 寫道:
我都有兩個朋友比地址我,連水費、電費都轉佐名比我,但係考慮佐半年最後我都冇用。我家亦是住將軍澳,呢度唔係冇優質小學,係冇好中學!  所以唯一出路就只淨番私校或者直資,都好頭痛!

但我始終決定唔會用假地址,因為我唔想比個仔知我講大話。

小女小一時interview, 校長見我個地址話,好遠wow! 小朋友日日6點幾要起身,好辛苦. 跟住話, 讀住先,太辛苦你都會考慮為小朋友搬近d架啦!  仲加多句, 我自己的都係咁,後來就個女返學搬近學校.

後來先知好多人為入此校有借近些學校的地址.  

如心頭不是太高的,可用甲項來跨區的,我上年都係因中學的問題,而決定出去讀,很好運都派到出去呢(學校只是普通的官立)
阿媽

有個朋儕間既真實笑話, 話說朋友個同學仔成日話自己屋企好大, 睡房係2樓, 天台可觀星, 花園可踏單車, 有狗屋......有日老師一齊課餘閒談, 佢仲話養埋兔仔, 雞雞鴨鴨豬豬......., 老師話, 下, 乜乜乜幾號都可以養呢d架, 呵呵呵.

我係 tko 網. 不過 奶奶是 何文田, 34網.  另外 老公的妹妹是 48 網.  另外又有 45網  的 地址.  

不過我地是住在 tko.  不是住在 34,48. 45

同事朋友都叫我們用  34, 48. or 45  的網. 最後我知道神不喜歡不正直的事. 我放棄用任何 一個不是真正住的 網. (本來是 15,16 想用  34 or 48 網)
我過唔到內心果關.  我要求不高. 不求名校. 只希望不在tko 網讀書. 但我地又貪tko 住的環境. 那樣只可接受 事實.
也曾想過 用其他 網. 說真的, 我也曾有很大很大的掙扎, 因為我有 2個小朋友. 大仔派得好細的就好易辦.

除了 48 , 我老公沒名. 其他根本不用轉名. 因為有我老公的名.  但我和老公 都係覺得 此行為不正直. 始終 個遊戲制度是 指明 "住址" 意思係 住的地方. 不是指物業上某些証明有您名的地方. 而是指住的地方.

也有人提議可 轉親人做孩子的監護人這個方法.  但我問過教統局 監護人的意思後. 我更加過不到自己那關.  我地明明沒有將孩子放在親戚家中湊. 如硬填寫監護人, 豈非等同報假 " 住址 " . 於是放棄了.

現在自行我們選了 48區 的學校. 如果不成功. 也會在 統一甲部用 跨區 (48)  但在 乙部 會用回 tko .  (住區)

我不知道派位會如何.  可能最後要在tko 讀書.  (我心裡最最最不想) 但如果這是神的心意.我會順服.   我心相信神為我們安排必定是最好最適合我們.  

更感恩的是 老公和 我 有著同一信念.  這已經是好得無比.

這少少分享希望幫到 仍在猶疑的基督徙.  這節聖經對我有很大的用途和指引. 願和大家分享.
詩篇 11:7因為耶和華是公義的. 他喜愛公義. 正直人必得見他的面.

神清楚講明祂是喜愛正直. 我又何苦處處找籍口逃避呢 ?  

另外至於 話要小孩子講大話....等等.  我有些不明白.  
我係唔讚成講大話. 不過有d 好奇. 不知有沒有人解答我.

如借假地址. 根本是不需要孩子知道.  why 會影響孩子呢 ?
抽到學校. 再去信該校, 正式改回地址便可.  我不明白 小孩子何會知道用假地址.   這是我好奇的問題.  我不是鼓勵. 只是好奇.

Can't agree with you more!     

littleeva 寫道:

這少少分享希望幫到 仍在猶疑的基督徙.  這節聖經對我有很大的用途和指引. 願和大家分享.
詩篇 11:7因為耶和華是公義的. 他喜愛公義. 正直人必得見他的面.

神清楚講明祂是喜愛正直. 我又何苦處處找籍口逃避呢 ?  

God is love

littleeva,

God will appreciate your act & arrange the most suitable school for your kid.  

另外至於 話要小孩子講大話....等等. 我有些不明白. [littleeva]

This situaton happened some years ago when the princiapals have 10 marks given to students after interview, and nowaday happends in the third round during interview.

以前為左pick 心儀學校, 咩都有諗過

1. 四周圍試圖認識一d有勢力的人, 希望以人事入讀, 但係都唔係要識便識到, 最後失敗, 跟本無實行過 .

2. 提早安排入教 -- 此方法我自認為是最有心, 因為只用時間去換取選學校分數, 細路又唔知, 唔使教佢地講大話, 都幾好, 但又好似不尊重人家宗教, 最後都無做.

3. 搬屋 -- 無負資係身我一定去做, 但可惜.......

4. 借地址 -- 又無直係親戚有地址借, 用朋友的又唔太好, 租地址又唔值, 太煩了, 最大問題是借地址, 要同小寶教大話,於是又放棄了.

結果 ---> 上天給了最大的恩賜, 抽中了       喜極而泣 .    

rr
‹ 上一主題|下一主題