用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問將軍澳or茵怡宣道那間比較好?
go

請問將軍澳or茵怡宣道那間比較好? [複製鏈接]

請問將軍澳or茵怡宣道那間比較好?

如題

醒目開學勳章

Re: 請問將軍澳or茵怡宣道那間比較好?

你是指將軍澳宣道 vs 宣道會茵怡嗎

我仔仔係茵怡宣道讀緊K2, 我覺得好難比較的各有各好 , 茵怡宣道有個露天playground及禮堂 , 活動空間較多 , 將軍澳宣道就真係較細 , 但佢課外活動多。我自己住在寶林所以會選擇茵怡宣道 , 一來近屋企及茵怡宣道的老師及嬸嬸很有愛心及全是基督徒。各有長處 , 你可自己再去參觀考慮的。

iwff

仲記得我嗎,當年一齊去力勤面試呢,
轉眼佢地都已經讀k2

延延媽媽

係啦,學似iwff甘講,
真係各有各好,
我女女就讀tko宣道,
暫時都好滿意.

MMM888  

我緊係記得你啦 ! 你囡囡個樣咁可愛 , 轉眼兩年你囡囡仲有冇baby fat 呀 ? 希望下年有機會一起傾將軍澳的小學啦 !

醒目開學勳章

iwff, MMM888

請教兩位有經驗媽媽, 將軍澳宣道同茵怡宣道既課程一樣嗎

pycy,

我不清楚 , 因為冇得比較 , 茵怡宣道有人話淺 , 我覺得ok啦 ! K1學畫線 , K2先學寫字 , 一星期有1堂外籍老師教英文 , 1堂普通話堂。但小朋友返學很開心的。

醒目開學勳章

唔該晒你呀 iwff
我而家要幫阿女報幼稚園, 真係好難揀呀

醒目開學勳章

我都係 tko宣道 k1, 而家都係做連線, 認字, 油吓顏色, d題目有時中文有時英文, 每天都有功課, 每個星期做一次閱讀報告咁 .

iwff
多謝你讚我女女
做呀媽就梗係覺得佢廋左,
不過都仲有小小肉ke
你有無心水小學呀,交流,交流.

pycy
以我所知,兩間課程都唔一樣架,
不過我聽返來的就係兩間的老師都好有愛心,
小朋友返學都好開心就真.
k1下學期都已經開始學寫字,
每星期都有3日係外籍老師教英文.

不餘你考慮邊間近自己啦.

醒目開學勳章

唔該晒你呀, mmm888
近就係茵怡近d, 不過都幾鐘意將軍澳宣道多課外活動, 所以都係考左先, 睇下收唔收先啦

Mrsleaf
咁d功課係咪好快完成, 深唔深呀

pycy
tko係好多活動,不過如果你唔係近學校,
而又返上午班的話,都未必會日日返倒,
因要放左學返左屋企,下午班放左學先再得返,
我女女k1時都係參左兩日架咋,
因怕佢太辛苦,今年k2就連返4日,因習慣左lu.

醒目開學勳章

hello pycy,

回應番你個女做功課情況, 其實唔係好難, 5-10分鐘就會做完, 但每星期果份閱讀報告, 因為要同她一起看圖書, 之後再分享就會耐d, 大約10-20分鐘, 視乎本圖書長唔長, 個女專唔專心, 仲有你講得有無趣味性.  :tongue:

雖然我住得近, 但我個女都是讀下午班, 放學後接著上興趣班, 方便我奶奶揍. 同埋雖然學校有好多興趣班, 但因為多人報, 你遲咗就未必報得到.   

我覺得你都要考慮吓誰揍你的小朋友, 要佢肯配合先得, 太遠就唔係咁方便啦!

醒目開學勳章

Mrsleaf, MMM888
真係多謝你地既回應呀, 我要返工,我囡平日係工人湊既,
諗諗下如果要參加課外活動就要放學回家午睡再返回學校, 唔知會唔會好'論盡', 可能要讀下午班方便d, 而茵怡又好似好難報名, 要好早去排隊, 真係要諗下先
‹ 上一主題|下一主題