用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 那裡有中學奧數課程讀?
樓主: 小彬彬
go

那裡有中學奧數課程讀? [複製鏈接]

Re: 那裡有中學奧數課程讀?

Midagemum,

thanks

GBA,

thanks

Hi,
請問自行or抽獎得?是否很難考入,需要什麼條件.學校氣氛如何,因囝囝比較被動.請指教.
謝...........
★♂Helllo♀☆ :-D

raulsing,

請問是否問我??

小彬彬,
yes,想問多幾間出面學校資料比較下.
Thanks

raulsing,

華英係 BAND 1 中間, 以校風好出名, 毎年都好多人考,但成績同 DBS 等名校有一定距離, 以你囝囝成績應該OK, 但因面試佔 30%, 所以唔可以話入硬......

多謝小彬彬意見,會考慮下,因華英距離我家較遠,但都保留參考資料以備不時之需.因小兒太內向,最好唔駛面試(無可能)
謝.....

小杉彬,

我只有中二的, 中一的我仔仔已經丟掉了, 你要嗎?如何給你,可把傳真機PM我.

小彬彬:

除了奧校,還有一個 "香港當代數學奧林匹克學會"
www.hkomaths.com/info_sec.html
好似有個比賽叫 希望盃 自由參加的,

還有一個 "創思數學教育學會"
www.cmath.org.hk/

希望幫到你wave:

小彬彬 寫道:
小兒小學有參加奧數隊, 兩次參賽都有拿奬, 但升中後發覺中學没有奧數隊, 是否可以自行在外面的奧數學校讀奧數, 然後自己參加奧數比賽?
:  
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

Midagemum,

唔該 fax 比我, fax no. 巳 pm 你......

阿女二年班都好喜歡數學,想學奧數,請問有乜好路數?

sai1031,

thanks......

小彬彬

很想知道華英是否很深程度

LailaiChan 寫道:
小彬彬

很想知道華英是否很深程度

唔係好深, 不過英文堂英文講得好快, 我個仔唔知佢講乜, 但英文書都唔係好深.....大部份同學都可以應付到功課.......由於所有學生都是 band 1, 所以唔似小學咁有部份成績好差既同學, 但另一方面, 亦冇小學咁有幾個超哂班既同學(認真勁既學生一早比喇沙, SPCC 等名校收咗, 唔會去到華英)........

我姪女小學時已被推薦讀奧數, 有比賽, 有全港排名, 佢升上中一之後都有番, 但唔駛$, 係保良局集團(在黃大仙上堂, 每星期上3 hours on Saturday)免費陪訓一d精英去比賽的。佢小學唔係保良局集團的, 我想可能係比賽勝出就有。

你地可以search 下保良局有無呢d比賽, 成功咪唔駛比$ law!!!!

哈里波特,

你姪女小學時係係邊到讀奧數呢?請指教   

在比賽,成績要非常突出才有機會免費學奧數的.

問過華英數學科主任, 華英中二開始有奧數隊........
‹ 上一主題|下一主題