用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 那裡有中學奧數課程讀?
go

那裡有中學奧數課程讀? [複製鏈接]

那裡有中學奧數課程讀?

小兒小學有參加奧數隊, 兩次參賽都有拿奬, 但升中後發覺中學没有奧數隊, 是否可以自行在外面的奧數學校讀奧數, 然後自己參加奧數比賽?

Re: 那裡有中學奧數課程讀?

唔知可唔可以自己報?你問下以下呢間:

Click here

小杉杉,

油麻地奧林匹克數學校也有中學班, 不過是中文卷的,如果無所謂中文英文,是不錯的,我兒子現在正讀秋季課程。他說奧數班內的高手很多,有興趣可以去問一下。

Midagemum 寫道:

油麻地奧林匹克數學校也有中學班, 不過是中文卷的,如果無所謂中文英文,是不錯的,我兒子現在正讀秋季課程。他說奧數班內的高手很多,有興趣可以去問一下。

非常同意Midagemum的講法,如果小彬彬的兒子拿過奧數獎牌,相信應己入了英中,奧數學校的中文教學可能不太合適;況且,奧校的確是高手如雲,我朋友個仔奧數比賽拿一金一銀,入到奧校考試成績都係一般(約六、七十分),而佢讀果班竟然有好多人拿八,九十分,你話幾恐佈!(註:朋友個仔IQ是135+的資優仔);同時,由於精英多,阿Sir教的速度好快,朋友個仔都話跟唔切!

Midagemum,

我都有收到奧林匹克數學校寄黎既申請表, 但當時我以為大部份學校都會有奧數隊, 可以由學校訓練, 所以冇參加, 點知開學至發覺學校冇奧數隊, 亦冇派學生參加奧數比賽.........

小杉杉,
    唔緊要, 只要你仔仔繼續保持係學校數學精英(老師選gei), 好多學校響來緊的年級(F1 & F2上學期好少, F2下學期會越來越多由學校推薦出去參賽與學習, 例如數學資優課程、)也都未必真正比賽名稱係"奧數", 不過係類似的公開賽, 只怕你無時間。可能D話可以八下D師兄或老師, 學校未必會向所有學生宣布。

只要小朋友鐘意,就加油啦!

不過八掛問一問, 你仔仔鐘意文科嗎?我仔仔係勁唔鐘意,雖然過到骨, 不過...    我擔心他偏科啊? )

Hi, Midagemum

我個仔都有上油麻地d秋季課程, 中學奧數的確深好多, 雖然係中文, 但對一個f1仔來講, 真係好"金". 不過就算題目轉成英文都應該大同小異, 但就真係要知個d 專有名詞叫咩law, e.g. 絕對值=absolute value

Hi, 小杉杉,
既然有玩開奧數, 我覺得真係唔好比佢停, 數學對理科好緊要, 年尾應該會有好多數學比賽開始報名, 網上都有好多中學數學比賽

Midagemum,

我個仔好討厭中史, 因為要記好多嘢, 都冇法嫁喇, 我只要求佢 pass, 唔要求佢高分, 到中三咪唔讀中史 law...........

GBA,

請問你講果 d 比賽可否自行報名參加?

小彬彬
油X地果間係最出名,去試下,佢地係NON PROFIT ,至於中史,F4之後分左科,唔冼讀啦!

catcatmom,

雖然 non profit, 但都好貴, 我巳經 e-mail 咗比學校數學科主任探路..........

小彬彬
我之前問過好似百鬆d蚊,你double check,係雖然non profit,但都不平+!

Hello GBA,

我仔仔大過你仔仔, 我仔仔係靠D小聰明去讀GEI, 一D都唔勤力, 他話明D老師講麼, 不過做起功課來有得拖就拖, 有時沒交添, SAI晒我D錢!

Hi 小彬彬,

可否自行報名唔係太清楚, 因為係老師講年尾至出年年頭會有比賽, 會train同學仔去參加. 如果有進一步消息再通知你.

由 小彬彬 於 2006-10-12 10:49:03

GBA,

請問你講果 d 比賽可否自行報名參加?

Hi Midagemum,

我仔仔同你仔仔差不多, 問佢明唔明老師講咩, 佢一定答明, 叫佢做就咦咦啊啊. 你仔仔係唔係林SIR教, 佢教得幾好, 好多人都特登報佢教個D堂.

Hi 小彬彬,
請問你個仔讀邊間中學無奧數班?想參考下.
謝謝!
★♂Helllo♀☆ :-D

raulsing 寫道:
Hi 小彬彬,
請問你個仔讀邊間中學無奧數班?想參考下.
謝謝!

小兒讀華英中學, 不過現在仲未肯定有冇奧數隊, 我正向數學科主任查詢.........

hi Midagemum, GBA

我問過奧校, 佢話秋季課程巳經冇位, 但可以遲 d 參加春季課程, 我打算暫時自己教佢(我 d 數都掂嫁, 哈哈), 請問可否提供詳細課程內容給我, 以便我同小兒温習?

小彬彬,

I'll send all it to you if my son didn't throw away 2 years ago. He's now studying F3's course.

小彬彬,
佢地宜加學緊代數, 一次方程式(quadratic equations) & 絕對值.   

Midagemum,

Could you please also send me a copy just for my son to practise?  I think the questions should not be the same as those he's studying now.  Thanks a lot.
‹ 上一主題|下一主題