用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升班啦!New!York07"U3",大家庭
樓主: kachunma
go

升班啦!New!York07"U3",大家庭 [複製鏈接]

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

kachunma 寫道:

All
今天派左通告,11月18日有賣旗,你們參唔參加呀?唔知有無指定要在那賣?    唔.......我唸我會參加,不過要同公司請定假先。   

賣旗日我會參加, 可能我會派出我老公參與。

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

何太同何小姐講嘢通常中英夾雜, 有時好得意.
例如今朝早.  事缘我地要換Bun Bun:-

何太 : Rosaline, 換 Bun Bun 妳耍 old one 定 young one?

何小姐 : 耍 old one!!

何太 : Why 耍 old one?

何小姐 : Because old one 有 experience!!

從如上對話中可見何小姐的oral english 係比何太 稍好.

但係我吾明点解佢會知old one 係會有experience 呢?

Alan
你返來拿!   
你就好啦!Rosaline咁叻女,對答如流,唉!我有時和嘉駿傾計,佢成日帶我遊花園,九唔搭八,永遠講不到去正題,我仔有你女一半咁叻就好啦!     

Alanhoky 寫道:

何太 : Rosaline, 換 Bun Bun 妳耍 old one 定 young one?

何小姐 : Because old one 有 experience!!

從如上對話中可見何小姐的oral english 係比何太 稍好.

但係我吾明点解佢會知old one 係會有experience 呢?

All
我大少話今天老師在學校的音樂室裡教整pancake,是否熟實,佢話好好味,好好玩喎!?     :  :

[quote]
Alan
你返來拿!   
你就好啦!Rosaline咁叻女,對答如流,唉!我有時和嘉駿傾計,佢成日帶我遊花園,九唔搭八,永遠講不到去正題,我仔有你女一半咁叻就好啦!     

[quote]

Rosaline is not smart!!
She's old!!
She's now 4 years & 7 months now!!
Of course she can talk!!!!!   

miffy
我都記得你都曾講過,但一直都唔聽到我大少講,唔知係唔係嘛? :  :

miffy 寫道:
我諗是真, 侒侒由星期一放學已開始講, 星期四整pancake, 仲叫我幫佢帶叉, 差唔多每日都講, 我星期三咪同你講咗。

星期三我執書包, 佢話老師無叫帶叉, 星期四當日佢都無食到d pancake, 不過佢話學校有派叉。

佢又話掉了位, 佢做組長, 我就真係唔知堅定流, 你知佢成日回家吹水, 講到自己好叻。

[quote]
All
我大少話今天老師在學校的音樂室裡教整pancake,是否熟實,佢話好好味,好好玩喎!?     :  :
[/quote]

kachunma

梓灝都有講噚日做pancake,重話食左好多呀

Alanhoky 寫道:

真羨慕您個囡囡可以表達能力咁高﹗如我囝好似您囡咁, 就好啦﹗

另您囡囡上年有冇賣祺?如有, 知唔知流程係點?

做 PANCAKE 是真的;嘉祐一放學返來就自己作曲及填詞 :- PANCAKE 好好味, 好好味, 好好味;PANCAKE 好好味, 好好味, 好好味.......... 不停係咁唱,真搞笑﹗

有pancake係真的,因星期四囝囝回家,第一時間打電話俾我,叫我估佢今天茶點食什麼?我話唔知wor~~佢話一定要估,o甘我米講腸仔飽~~佢話我估錯~~~~係好好味既香蕉pancake~~~

Dear all,
Apart from Kowloon City, do you know where I can buy the York uniform?  Please help.

我就唔係幾敢比大少自己去男廁,因現在太多變態佬,入左去乜都唔知,我覺得等佢再大D,識自己保護自己先比佢自己入男廁 :  :

miffy 寫道:
侒侒今天出街, 堅持唔跟我入女廁, 要自己入男廁, 剛巧男廁開了門, 我唯有企在門邊睇住佢 (我幾驚人地以為我"及"野, 好在當時無人), 佢入了廁格後, 我聽到佢lock門聲, 擔心佢唔識開番度門困在裡面, 好在佢都識出番黎    出到黎我好緊張, 問佢toilet污唔污糟??? 有無"high"到個廁所??? .......

唔知我係咪太緊張?? 4歲係咪可以自己去toilet?? 你地會唔會比小朋友自己一個去廁所??

唔係化,又2仟幾!?明年到我們啦! :  : 死得!     

miffy 寫道:
嘩, 今年陳守仁有2000人申請, 出年到侒侒, 我都

係呀﹗在website 上已出o左個interview list 啦﹗今年有好多人in. 至於有2000人就唔知啦﹗我囝同我姪女都在10月22日in. 好緊張。

all

31號嗰日有邊個去影巡遊呀 ? 我好大機會去.
今日問呀仔生日想去邊到,佢問迪迪尼同海洋公園係咪會有好多鬼怪出現 ? 我話可能係啦 . 跟住佢話邊到都吾去留起屋企玩喎  

我都試過一次比梓灝自己去男廁 , 因當時女廁排長龍 ,而我又無帶膠袋 , 好彩男廁打開大門 , 我咪企起門口指揮佢點做囉     

kkkylie 寫道:

all

31號嗰日有邊個去影巡遊呀 ? 我好大機會去.
今日問呀仔生日想去邊到,佢問迪迪尼同海洋公園係咪會有好多鬼怪出現 ? 我話可能係啦 . 跟住佢話邊到都吾去留起屋企玩喎  

我都試過一次比梓灝自己去男廁 , 因當時女廁排長龍 ,而我又無帶膠袋 , 好彩男廁打開大門 , 我咪企起門口指揮佢點做囉     

我31號會出現架,等埋我呀.......!
你.....企男廁門口..........    ,有無赫親D麻甩佬    嘩!阿姐.....你想點呀!哈!哈!   
我約左慧喬11月10日去迪迪尼,有無興趣一齊   

‹ 上一主題|下一主題