用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升班啦!New!York07"U3",大家庭
go

升班啦!New!York07"U3",大家庭

升班啦!New!York07"U3",大家庭

All good morning!!

過2000啦!新topic啦!    快D入來啦!       

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

good morning ah

我來啦

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

miffy

發覺以前呀囝做親功課都比壓力佢,令到佢無哂信心,做得好差,攪到我同佢都吾開心.
近來我自己學識放鬆,吾要求咁高,心平氣和同佢一齊睇功課,梓灝都可以自己由頭寫到尾,字體寫得都幾好呢.

Uran

吾該哂你呀,咁你搵到要ge學校資料未呀 ?
不過我第一輪都會試下喇沙先

kkkylie,

我都搵o左幾間學校資料,但現正在研究中;至於喇沙我第一輪都會試﹗我姑奶都話o喇沙好,我另一老闆個囝都係讀喇沙的,由小學至中學,而家去左英國讀大學。佢話喇沙 very good.

您呢?除了喇沙外, 會報邊幾間呀?

我去完買菜,返來啦!
講緊報學校呀?喇沙我唸我唔報啦!我大老細唔鐘意,佢話喇沙太大壓力喎! :  : 怕大少頂唔住。   

Miffy,

你的blog都有好多o野睇wor~~~等我慢慢欣賞下先~~

miffy 寫道:
我有個BLOG, 如你地有空, 可上黎睇下和回應。

MY BLOG

miffy
新野喎!    你真好心機!   

miffy,

嘩﹗好靚呀﹗難唔難整?好精彩呀﹗等我慢慢 @@

kachunma,uran & kkkylie
喇沙我都有想過,但15分第一輪一定唔得,我又同kachunma一樣,怕大少太大壓力~~又有想過報陳瑞褀&馬頭涌官小,但又唔系41綱,第一輪約唔得,就又要煩過~~~真是傷腦筋~

cookie_ming
首輪我地得15分既,都是陪跑架啦!唯有等之後大抽獎,    機會率?對我來說=又是無望,唉!唸定D私校和直資好過,不過抽獎我都會試既,有得玩都無理由放棄,不過唔會抱太大祈望,免得失望越大,你知啦!老人家我,受唔住咁大打激嘛! :  :    

cookie_ming 寫道:
kachunma,uran & kkkylie
喇沙我都有想過,但15分第一輪一定唔得,我又同kachunma一樣,怕大少太大壓力~~又有想過報陳瑞褀&馬頭涌官小,但又唔系41綱,第一輪約唔得,就又要煩過~~~真是傷腦筋~

cookie_ming,

大家都一樣有這煩惱,現在距離申請時間還有大半年,可以再研究研究﹗其實您住個區都有好多好的學校,慢慢研究。您私學會報邊幾間?

uran,
我鐘意聖若望,但學費又貴,又怕囝囝斤唔到(因全英文),所以可能會報o下培正&宣道~~希望不用讀私校啦~~學費貴~

Uran

除左喇沙外,暫時都未諗到邊間,無咩頭緒..

Miffy

勁呀

Uran 寫道:
kkkylie,

我都搵o左幾間學校資料,但現正在研究中;至於喇沙我第一輪都會試﹗我姑奶都話o喇沙好,我另一老闆個囝都係讀喇沙的,由小學至中學,而家去左英國讀大學。佢話喇沙 very good.

您呢?除了喇沙外, 會報邊幾間呀?

你去問10個,11個都話喇沙好架啦~~~~
有時真係唔明,點解要比個校名牽住黎走,有無諗過間學校適唔適合個小朋友呢??如果真係唔適合,到時比個校長要求退學既話,個小朋友會好慘,好傷心,免強讀落去既話,大人同小朋友又辛苦~~~咁又何必呢...........

嘩﹗開o左個新topic。

而家大家開始講緊搵小學,我又講O下我D意見︰-

我小朋友都係今年申請小一的,其實每位父母都希望子女可以入讀好的學校,第日出來社會做事或入讀大學都會好 D, 而我亦都會幫囝囝選喇沙,作為家長的我緊係會諗過間學校適唔適合個小朋友讀,絕對唔會勉強小朋友去讀的,而且聽講喇沙將改為活動式教學,這是一件好事。放心﹗我相信每位家長都會考慮過學校的質素才決定的。

Miffy,
好嘢,    , 真係好羨慕你呢個全職媽咪, 侒侒好幸福啊. 我好慚愧, 慧喬身體差, 我都做唔到嘢,     唔知點先可以令佢身體強壯點.