用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培道小學今年小一只有57人??
go

培道小學今年小一只有57人?? [複製鏈接]

培道小學今年小一只有57人??

各位對培道小學有何看法?  原本想投考, 但見近年收生數字大幅下降, 擔心是否有問題???  可否給予意見.

Re: 培道小學今年小一只有57人??

唔係掛小一只得57人? 有幾多班小一呀?

你系唔系聽錯, 無可能咁少 :tongue:

小一57人共三班 = 17人一班(小班教學very good)
小二87人共三班 = 29人一班 (亦都算小班)
click

簽名被屏蔽

因為收生不足,被逼搞小班教學啫,如果好多人報讀,佢哋又點會搞小班教學呢?聽講近年質素下降咗,再加上出生率低及附近有好多名牌津校,所以少咗人報讀.我個friend話佢見到有D新移民攞住單程證去報讀小三,佢哋都照收,所以拉低咗級數.無辦法啦,又要收生足及要有質素,依家辦學真係好困難.

新移民攞住單程證去報讀小三,佢哋都照收 -->
甘就真係要諗清楚先好報讀。
梁媽媽

小班教學是好事,應該關顧都好D啦,系味?

昨天開放日,仔都話OK,但請問讀得是否開心,壓力大嗎?
DouglasMaMa :lol

我覺得佢父母都算係有心人,肯出錢俾學費。佢父母大可以去教署話個小朋友無書讀,只要合資格,政府一定搵到小學佢讀。我眼見小朋友你培道ge 都好乖下。

如果要係英文小學又教深一年又多功課,咁培道5啱這類父母要求。有人認為俾學費要選這類小學唔抵。

catherinetpk 寫道:
我個friend話佢見到有D新移民攞住單程證去報讀小三,佢哋都照收,所以拉低咗級數.無辦法啦,又要收生足及要有質素,依家辦學真係好困難.

其實新私民私學生質素都未必差. 要看"來源地"及小朋友本身.  

...我個friend話佢見到有D新移民攞住單程證去報讀小三,佢哋都照收,所以拉低咗級數.無辦法啦,又要收生足及要有質素,依家辦學真係好困難.
waiyinmama

Re: 培道小學

其實間間學校都有人成績好,有人成績唔好
名校都唔例外啦!!

只係人都係睇好o既一面姐
你都點知其他名校冇新移民?
你又肯定本地o既就好??

Re: 培道小學

不過舊年係2000年小朋友報考, 理應人數會較多, 點解學校仲收少左人?

很高興,已收到培道的取錄信!可否說多些培道的學習情況?雖然不是我的第一選擇,但看得出是一間真心辦教育的學校?成績與品格,我會選品格!那些名牌私校,教高一、兩級課程,到頭來是家長教,不是學校教!
該用戶已被刪除

培道小學的校風相當不錯,您大可放心,學科方面亦絕不淺,如學生成績不錯的話,派的中學亦相當好的.....

> A班 : 27個
> B-C班 : 各26個
> TOTAL應該係 : 59個先至啱.

27 + 26 + 26  = 59 ???

shirley73a 寫道:
講得冇錯吖!! 培道今年係收少咗好多人. 因為個校長一早就講到明會係小班教學. 今年小一有3班. 由A-C.
A班 : 27個
B-C班 : 各26個
TOTAL應該係 : 59個先至啱.

** 不過後may 仲有冇收, 我就唔敢講喇!!

我本人就好鍾意小班教學喇!! 起碼對細路仔同老師嚟講, 個心理同精神壓力都冇咁大吖!! 又易於照顧.

p.s>其實我個仔而家都喺度讀緊小一. 佢話都不知讀得幾開
         心呢!!     

H&L
培道都收咗我個仔,咁我如果登記咗仲可唔可以攪珠呢.........私小可以

[size=large]2004年度小六升中派位資料

[size=large]培道小學

我都收左啦
C校收左仲可以LUCKY DRAW架,放心啦    
H&L 寫道:
培道都收咗我個仔,咁我如果登記咗仲可唔可以攪珠呢?
該用戶已被刪除

WENSI 個仔係培幼,培幼生收梗架    
H&L 寫道:
wensi

恭喜您!想問培道是不是你首選?唔知培道好唔好呢?我當初考培道都是抱着試下心態!!!
‹ 上一主題|下一主題