用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
樓主: leeyin
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

clarachel,noello

不如你們 PM e-mail 我...用 e-mail send 你們..

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

Hi! Oscar 媽,

I would like to have your 求位信 too? Please email to my email address  -  [email protected]

Thank you so much!

Oscar媽,

I've already PM my email address to you!  

Thanks a lot!

Oscar媽 寫道:
clarachel,noello

不如你們 PM e-mail 我...用 e-mail send 你們..
]

請問各位mama, 創價係咪依家可以寄application form?
我見website 話要21/10先可以寄,    我擔心遲左寄唔得呀.

Dear Oscar 媽,
I would like to have 求位信 too. Pls kindly p.m. or e-mail to me too.  

fionayeung,

又會甘岩既, 你3間幼稚園裡面結果選擇了宣道?

3間既幼稚園面試形式係米好唔同?

fionayeung 寫道:
leeyin,

我上年同仔仔都係報左大圍聖心, 創價及宣道

今日特首施政報告話就讀非牟利幼稚園每個學生將會獲津貼一萬圓。各位家長揀學校時可要考慮埋這一點。好似創幼,宣道,民生,培正等幼稚園,減去資助後,一個月都唔駛七百蚊,相對一d私立幼稚園,每個月要兩,三千蚊,係唔係值得,大家可以去諗。不過可以斷言,牟利私立幼稚園將會好難做,有d重會面臨倒閉命運。

甘即係點, 意思係d貴幼稚園會好難做嗎?

係米1年唔過$24000既幼稚園先做到?

私立收高學費既牟利幼稚園係會好難做。
一 ) 牟利學校同非牟利學校學費差距愈來愈大,質素又未必好得過人地,聰明家長識得選擇。
二)  非牟利學校得到資助薪酬會較吸引,工作較安定,老師有機會進修,亦不會因年資太高而被惡意淘汰,因此會吸引到好老師。
三) 牟利幼稚園要提高競爭力,非要提高成本不可,但面臨未明朗既前途,會否投資是一大問題。
四) 人口下降很多牟利幼稚園下午班已收生不足,有些老師只得本日工做,不得支全薪,好的老師會跳槽。
五) 唔過年24000既幼稚園,如做得不好,一樣會受淘汰。因為津貼係計人頭。無學生就等如無津貼,收唔夠學生一樣無得做。

Oscar媽,

請問點pm比妳呢?我未試過用呀!請指教!

Anyway, me e-mail is [email protected].

linachoy,

唔怕! 仲有時間,但我都已經寄咗, 佢地仲回覆我已在整理中啦!
linachoy 寫道:
請問各位mama, 創價係咪依家可以寄application form?
我見website 話要21/10先可以寄,    我擔心遲左寄唔得呀.

Hi Oscar媽,

Thanks for your sharing, I think it is very useful. Would you please also send to my e-mail [email protected]

Thanks a lot!

OSCAR媽,

我都想要封信 SAMPLE, 以便不時之需, THANKS!!!!

[email protected]

leeyin,

三間都有收囝囝, 最後基於個人比較鍾意小朋友有宗教課, 所以選了宣幼.

宣幼同創價面試模式差不多,  好輕鬆, 睇得出老師好有愛心, 而聖心就緊張d, 好急, 不過由於佢係沙田區係比較出名, 所以同囝囝報左, 一收到創價封accept信我就第一時間通知聖心放棄個位啦.

以上三間都係同父母一齊面試.

醒目開學勳章

fionayeung,

我都只係有考聖心,創價,培正咋

不過聖心好似只可以父母其中一個入去考...因為我先生都有去,不過叫咪入試場只可以其中一個同 oscar 入...

我同你一樣收到創價封信,即刻打電話去聖心放棄學位...
等後補的家長可以快 d 知道有位....

Oscar媽,

我都pm咗個email add 比你, 唔該晒    

Oscar 媽,
請問創價d小朋友通常會上邊d小學?

Oscar媽,

由於個日得我同仔仔去in, 老公係車到等我地, 所以無察覺到只得一個可以入去tim.

係呀, 唔好hold住個位, 等學校可以盡早通知人, 等別人都可以早d知麻.

Oscar媽 寫道:
fionayeung,

我都只係有考聖心,創價,培正咋

不過聖心好似只可以父母其中一個入去考...因為我先生都有去,不過叫咪入試場只可以其中一個同 oscar 入...

我同你一樣收到創價封信,即刻打電話去聖心放棄學位...
等後補的家長可以快 d 知道有位....

Oscar 媽,

I would like to have your 求位信 too? Please email to my email address - [email protected]

Thank you so much!

醒目開學勳章

linachoy,

我都不知道...聽講都派得幾好...
‹ 上一主題|下一主題