用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
樓主: leeyin
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 [複製鏈接]

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

其實宣道亦有視學報告,不過係登在教統局網頁:[幼稚園,小學,中學]裡面的[學校教育質素保證]04/05幼稚園質素保證視學報告。如大家有興趣,可進入多瞭解這間學校。

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

R&Sbb,

其實我都好想幫仔仔報埋培正, 可惜培正只收大仔, 而我個仔係04年10生日, 我又唔想佢遲讀一年上學, 到時培正又未必收, 所以先無報埋咋

fionayeung & Oscar媽,

睇完你2個對學校甘高評價, 哈哈, 真係好想比個仔即時入學, 不過自己個仔說話方面唔係甘叻, 見到陌生人又唔講野, 真係好擔人面試表現

bigbighei,

d幼稚園老師係唔會比你周圍睇, 亦唔會介紹間學校, 有d仲比完表你拿拿聲送你出門口, 可能怕影響d小朋友上課, 不過都應該係甘2介紹都好, 有d老師仲係你問佢拿簡介先會比 :tongue:
該用戶已被刪除

leeyin,

明白啦! 我怕我睇完都係得個"恨"字, 其實我到宜家我對亞仔面試一d信心都冇, 我諗佢都係倍跑多架啦! anyway, 都叫做試吓先!
係呢! 我想問吓你有冇聽過對燿中既comment 呀! 我本來都想試吓 考架但係我睇過有關既topic 又好似唔係好好咁!   
leeyin 寫道:
bigbighei,

d幼稚園老師係唔會比你周圍睇, 亦唔會介紹間學校, 有d仲比完表你拿拿聲送你出門口, 可能怕影響d小朋友上課, 不過都應該係甘2介紹都好, 有d老師仲係你問佢拿簡介先會比 :tongue:

bigbighei,

你去參觀d幼稚園參觀成點?   睇到你係 St.Catherines 留言10號面試, 原來我個仔細你個仔1個月, 所以遲你1日面試, 不過我無信心架, 諗住試試當經驗咋

我已經收到3間幼稚園面試信, 3間之中已經有2間同一日, 好彩唔同時間, 希望可以同時見埋啦

hi leeyin,

我果日參觀咗耀中, 都幾好! 佢地比我感覺佢地好有彈性,將會小朋友可以簡國際學校或者全統小學都可以接得到, 但係bk 有好多媽咪就話佢太過活動怕將來小朋友追得辛苦, 所以我都會報但係做後備囉!

講真我一d信心都冇, 我淸楚自已個仔都係慢個隻人嚟架,所以要佢對住個陌生人,做好多嘢佢一定唔肯, 其實我都好唔心架, 因為而家我所見到既題目其實全部佢都識,但佢見到陌生人跟本都唔會答.所以我都只能祝佢好運囉!
其實咁多人入表,而interview 既時間又只得果幾分鐘,邊知得咁多呀! 運氣真係佔咗一大部份!

係呢! 你收到邊2間學校既面試信, 我只係收到 st.Cat 咋!
另外我都寄咗創價,同劍嗚而根德就等寄信取表!

Dear Oscar媽,

請問妳面試時點答'如果上午班冇位會唔會考慮下午班...'?因為只想幫囡囡報上午班(因為她現在還需要瞓兩至三小時午睡呢!),只選上午班,又驚學校覺得自己無誠意讀,如果兩個都選,又驚比佢派咗去下午班先(因為唔介意嘛!).

請指教!

Oscar媽 寫道:
fionayeung,

"小朋友有乜野缺點" 我冇問呢條...
但老師有問我如果上午班冇位會唔會考慮下午班...

仔仔係宣道好開心呀!! oscar 係創價都好開心....

hi bigbighei & all,

我都寄信創價啦, 遲d報埋沙田聖心同宣道, 就等面試啦, 呢個月我開始要面試偉華中心2間幼稚園, 佢地唔同幼稚園居然都要同一日面試, 好似有心甘 一v一"

到11月又要見ST.Cat, 心情越來越緊張, 我3間都無信心架, 我個仔對其他人只識同人玩及笑, 到現在只識叫爸媽, 奶奶, 狗狗, 我諗住順其自然咋, 每間名校都幾仟人報考, 根本有好運氣就贏到有好學校收  

我最心儀個2間都未面試, 希望到時其中一間收, 我都開心到咩甘啦     

希望我個仔同你個仔做到同學仔啦  

leeyin,

我覺得係幼稚園面試哩件事上,運氣係佔咗7成架!
我都好希望大家既小朋友都入到心儀既學校啦! 係呢! 大家知唔知 st.cat 係收幾人讀k1 架!
leeyin 寫道:
hi bigbighei & all,

我都寄信創價啦, 遲d報埋沙田聖心同宣道, 就等面試啦, 呢個月我開始要面試偉華中心2間幼稚園, 佢地唔同幼稚園居然都要同一日面試, 好似有心甘 一v一"

到11月又要見ST.Cat, 心情越來越緊張, 我3間都無信心架, 我個仔對其他人只識同人玩及笑, 到現在只識叫爸媽, 奶奶, 狗狗, 我諗住順其自然咋, 每間名校都幾仟人報考, 根本有好運氣就贏到有好學校收  

我最心儀個2間都未面試, 希望到時其中一間收, 我都開心到咩甘啦     

希望我個仔同你個仔做到同學仔啦  

醒目開學勳章

clarachel,

老師有問我如果上午班冇位會唔會考慮下午班.
我答不考慮...最後都係後補而不是取錄..
當在上年12月有媽咪開始收到取錄信後..我叫老公即刻返屋企睇有冇信...點知係冇...我就打電話去學校問...書記同我講仔仔個名唔係取錄名單...過兩日會收到不取錄或者後補信...
跟住即日我寫左一封求位信比校長...過兩日真係收到一封後補信,仲有等所以取錄既小朋友註冊完成之後..睇下有冇位收...
跟住我寫多一封信比校長...在12月11日註冊後兩天我打電話去學校問有冇位給我仔仔...書記叫我留下資料有位會聯絡我,同日既下午收到學校打電話比我..話收我仔仔上午班啦!!!

今年國際兩間校舍上下午一共收左672個小朋友。

Hi Leeyin,

My daughter is going to apply kindergarden now. I have applied 第一城嘉德麗 and 2 kindergardens in KLT(York and St nicholas). Also, I am waiting for 聖心.

It is very headache to decide which one is much better for our children. Anyway, we can have a platform to share our opinions is better than nothing.By the way, you have clashed the interview timing, What can you do?

hi alowe,

thanks for sharing!!!
佢地都收幾多人喎! 但係入表既小朋友遠遠超過672個呢? 我諗亞仔冇乜機會, 佢而家仲係連講多謝都要我提....哎  
alowe 寫道:
今年國際兩間校舍上下午一共收左672個小朋友。

創價值得推介

你們可以上佢的website 看看, 很少很少(至少到現在為止)我未見過一間幼稚園or小學可以毫無保留咁把每一位老師的資歷show出來.  為什麼?? 不是自己對自己有信心的學校那有人敢這樣做!!!!

該用戶已被刪除

Oscar媽,

請問可否pm封求位信比我作參考,以妨萬一需要時可立即行動嘛!

leeyin,

我上年同仔仔都係報左大圍聖心, 創價及宣道

Oscar媽,

Could you PM me your 求位信 for my reference?

Thanks a lot!

Oscar媽 寫道:
clarachel,

老師有問我如果上午班冇位會唔會考慮下午班.
我答不考慮...最後都係後補而不是取錄..
當在上年12月有媽咪開始收到取錄信後..我叫老公即刻返屋企睇有冇信...點知係冇...我就打電話去學校問...書記同我講仔仔個名唔係取錄名單...過兩日會收到不取錄或者後補信...
跟住即日我寫左一封求位信比校長...過兩日真係收到一封後補信,仲有等所以取錄既小朋友註冊完成之後..睇下有冇位收...
跟住我寫多一封信比校長...在12月11日註冊後兩天我打電話去學校問有冇位給我仔仔...書記叫我留下資料有位會聯絡我,同日既下午收到學校打電話比我..話收我仔仔上午班啦!!!
]
‹ 上一主題|下一主題