用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
樓主: leeyin
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

Re: 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

fyeung,

甘又係, 還掂都比了$30報名費, 試試無妨, 面試埋考到先再諗未遲啦, d老師態度同方方比起來, 都唔算差   

fyeung 寫道:
我上年都係同你一樣諗法,好似真係麻煩左D.不過呢間係心儀學校,都去試下啦.囡囡而家讀左都好開心.考左到時再比較都未遲.

leeyin 寫道:
4. 國際--- 門口的亞哥同miss態度給我印象一般, 要交齊資料及交款$30, 才可以等信收報名表寄, 覺得好似多此一舉, (唔比表人直接申請, 又要人交齊所有文件) 到收表我都未必會申請...報了未必交申請表...

醒目開學勳章

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

leeyin,

創價幼稚園係沒有宗教,小朋友唔會有宗教架...

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

leeyin,

係好勁呀! 好多謝你既comment, 我下個星期都約咗去參觀學校,都會順到睇埋他學校先!
leeyin 寫道:
其實做媽媽幫仔女搵學校, 我覺得係要親力親為, 唔可以只聽人講口碑或上網或雜誌介紹, 我係會去睇埋間學校係點, 老師係點, 我先幫仔仔報名入學, 唔係面試都浪費時間啦, 又辛苦個小朋友周圍去幼稚園面試...   

leeyin,

其實宣道同創價都係一間好有愛心的學校, 仲有佢地的教學係絕對可以適應到小一的學習, 因為我今年有兩位朋友的仔女分別畢業於宣道同創價, 兩個都派到心儀的小學, 而呢兩間小學係地區性比較出名的津貼小學, 所以一開學就差不多開波, 但係由於佢地學習態度高, 所以好快適應到.

Re: 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

今時今日既方方幼稚園跟以前真係差好遠.  老師既態度真係........

leeyin 寫道:
tiggger,

唔知係米佢地覺得自己係名校, 所以態度上唔夠其他唔出名既幼稚園好, 不過d老師態度點都好過方方既  

[quote]
tiggger 寫道:
近年有不少家長都和你一樣,對sc望門輕嘆,但甚少是發生在公佈結果前!

fionayeung,
可否告知你朋友的仔女去了那間心儀的小學?
八卦問下!!

Hi fonayeung,

Could you pm me the school names that your friends' kids are studying? cos' I want to apply Soka for my kid as well.

Thanks a lot!
fionayeung 寫道:
leeyin,

其實宣道同創價都係一間好有愛心的學校, 仲有佢地的教學係絕對可以適應到小一的學習, 因為我今年有兩位朋友的仔女分別畢業於宣道同創價, 兩個都派到心儀的小學, 而呢兩間小學係地區性比較出名的津貼小學, 所以一開學就差不多開波, 但係由於佢地學習態度高, 所以好快適應到.
]

elisa0407, noello,

Please check pm

leeyin,

雖然打電話去問報名表,只有預錄好的message.去到interview時又唔比玩玩具,其他幼稚園可以比玩.不過囡囡返左學之後,我同老師接觸過,老師好nice(當然我唔可以說所有老師,至少我囡囡兩個老師好nice).

囡囡無讀過方方,所以no comment.

有時可以走上K1的topic,而家有mommy都係上黎check,大家知道課程進度如何?

[quote]
leeyin 寫道:
fyeung,

甘又係, 還掂都比了$30報名費, 試試無妨, 面試埋考到先再諗未遲啦, d老師態度同方方比起來, 都唔算差   

fionayeung,

可吾可以PM間校名給我,因我都想同個囡囡報創價,多謝您!!!

Oscar媽,

其實創價整體比我感覺真係幾好, 我見到佢比我d幼稚園資料, 寫是伄(罰)教, 我以為會教d伄經咋, 如果唔係, 甘我覺得創價真係好值得仔仔去報名, 不過只怕多人考, 未必考到   

係呢, 其實面試時有咩要留意? 又會問d咩呢?   thx

[quote]
Oscar媽 寫道:
leeyin,

創價幼稚園係沒有宗教,小朋友唔會有宗教架...

bigbighei,

你記得去完番來話比我地你會選邊間喎, 同埋覺得d幼稚園如何, 我都想知其他d幼稚園同老師係點

[quote]
bigbighei 寫道:
leeyin,

係好勁呀! 好多謝你既comment, 我下個星期都約咗去參觀學校,都會順到睇埋他學校先! [quote]

fionayeung,

聽你講完我對創價同宣道真係好有信心, 不過聽人講好難考, 100個位成仟人去考, 我都好擔心仔仔會考唔到呢2間既其中1間, 其實面試時有咩要留意, 同會考咩呢, 係米父母同行會好d, 請指教   

fyeung,

其實我一直只從網上既資料, 同bk既媽媽口中話國際幾好, 課程又深, 會跟到小學, 我先諗住去間幼稚園睇睇, 可能同我接觸個位老師態度一般, 又未至於差既...所以先無令我有好大決心同仔仔報名, 不過既然都比齊資料, 如果時間許可, 又唔同其他幼稚園d面試日期一樣, 我都會同個仔去面試既

[quote]
fyeung 寫道:
leeyin,

雖然打電話去問報名表,只有預錄好的message.去到interview時又唔比玩玩具,其他幼稚園可以比玩.不過囡囡返左學之後,我同老師接觸過,老師好nice(當然我唔可以說所有老師,至少我囡囡兩個老師好nice).

囡囡無讀過方方,所以no comment.

有時可以走上K1的topic,而家有mommy都係上黎check,大家知道課程進度如何?

醒目開學勳章

leeyin,

其實最好父母一齊去面試同教小朋友叫早晨或者午安等等...
都冇咩特別....記得教小朋友走個時拍好張椅....
面試內容好簡單咋..
比圖小朋友睇:問圖裡面係咩黎
比幾樣生果: 問知唔知咩生果
問小朋友今日邊個同你黎呀!!
家長:
點解會選擇創價等等
對小朋友有咩期望.....

leeyin,

一定啦! 下個星期四去參觀耀中, 所以都會順道去埋其他學校取表! 係呢! 我想問一問,係咪我入去校務處話取表就得架啦!
係咪間間都唔會比你行吓睇吓間學校架, 會唔會有d人同你介紹吓間學校架???  [quote]
leeyin 寫道:
bigbighei,

你記得去完番來話比我地你會選邊間喎, 同埋覺得d幼稚園如何, 我都想知其他d幼稚園同老師係點

leeyin,

宣幼面試係同父母一齊的, 我個次就有d玩具車係檯上, 問佢係乜野交通工具, 而父母就問平日邊個湊小朋友, 對學校同小朋友有乜期望, 佢地會講明入宣幼係未必入到宣小的.

創價個到除左Oscar媽所講的, 佢仲會問我覺得小朋友有乜野缺點.

醒目開學勳章

fionayeung,

"小朋友有乜野缺點" 我冇問呢條...
但老師有問我如果上午班冇位會唔會考慮下午班...

仔仔係宣道好開心呀!! oscar 係創價都好開心....

醒目開學勳章

All Mama

各位想了解更多創價既資料

因為香港創價幼稚園的質素保證視學報告而經上學校網了
請去香港創價幼稚園網頁[學校簡介]裡面質素保證視學報告便知分曉。

各位媽咪睇完就知創價有幾好.....

該用戶已被刪除