用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 [複製鏈接]

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

今日中午時候去了九龍塘的幼稚園拿表, 有浸幼, 方方, 創價, 國際, 宣道, 除了方方之外, 其他都是我原本心儀的學校,現在只會報2間...

1. 浸幼---周圍太多其他大樓, 而幼稚園附設係大學中只佔3,4樓, 比我感覺唔似一間幼稚園...唔報...

2. 方方---好貴, $3000幾, 感覺好似為錢而開...老師態度亦一般, 唔會報...

3. 創價---似番一間幼稚園, 只準拿表, 到交表日期才可交表申請, 應該會報

4. 國際--- 門口的亞哥同miss態度給我印象一般, 要交齊資料及交款$30, 才可以等信收報名表寄, 覺得好似多此一舉, (唔比表人直接申請, 又要人交齊所有文件) 到收表我都未必會申請...報了未必交申請表...

5. 宣道---門口的女護衛好嚴, 好事, 唔比我入幼稚園拿表, 要我寄信拿表申請, 感覺都幾好,  應該會報名 (不過要行一條長樓梯)

之前上網睇上述呢幾間幼稚園資料, 都幾鐘意佢地d教學概念, 仲諗住報哂甘多間, 現在只會選2間及沙田3間, 5間都唔太多, 開頭仲想見8間, 好彩有去行一次去睇咋

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

我上年九龍塘都只係報左宣道及創價

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

其實做媽媽幫仔女搵學校, 我覺得係要親力親為, 唔可以只聽人講口碑或上網或雜誌介紹, 我係會去睇埋間學校係點, 老師係點, 我先幫仔仔報名入學, 唔係面試都浪費時間啦, 又辛苦個小朋友周圍去幼稚園面試...   

fionayeung 寫道:
我上年九龍塘都只係報左宣道及創價

fionayeung ,
你仔仔最後讀邊間?

醒目開學勳章

leeyin,

我上年九龍區只係報左創價,培正,民生
沙田區報左大圍聖心

創價,聖心都有收我仔仔..我選擇左創價..
我真係冇同仔仔揀錯學校,開左學 3 星期,仔仔每天放學都話好開心,仲自立左好多...因為創價唔只重視書本常識,仲會重視小朋友既品德,德育,會令每一個小朋友好開心.好有自信...

你 click 入去睇下-係創價家長義工 post 出黎架!!

leeyin,

最終我選了宣道, 不過其實創價我都好鍾意, 但係我想係基督教的學校, 所以選了宣道.

Re: 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

簽名被屏蔽

Dear fionayeung,
How do u feel about 宣道? pls share. tks.
最終我選了宣道, 不過其實創價我都好鍾意, 但係我想係基督教的學校, 所以選了宣道.

Re: 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校

leeyin,
都唔算多此一舉o既, 因寄 form 俾你時, 已同時寄上准考證.(如果我冇記錯)
[quote]
leeyin 寫道:
4. 國際--- 門口的亞哥同miss態度給我印象一般, 要交齊資料及交款$30, 才可以等信收報名表寄, 覺得好似多此一舉, (唔比表人直接申請, 又要人交齊所有文件) 到收表我都未必會申請...報了未必交申請表...

leeyin,

妳去浸幼時,佢地有比妳入去參觀

我上年都係同你一樣諗法,好似真係麻煩左D.不過呢間係心儀學校,都去試下啦.囡囡而家讀左都好開心.考左到時再比較都未遲.

leeyin 寫道:

LA,

宣幼無令我失望, 因我囝囝返學除了開心外, 佢係德育上改善左同禮貌左好多, 可能同佢每天都keep住有聖經堂上有關.

Hello! leeyin

想問吓宣道幼稚園, 現在可以寫信去取申請表嗎???
thanks!

tammy

引文
5. 宣道---門口的女護衛好嚴, 好事, 唔比我入幼稚園拿表, 要我寄信拿表申請, 感覺都幾好, 應該會報名 (不過要行一條長樓梯)

Hi! fionayeung,

想問關於宣幼interview時, 要不要家長作答嗎?

Tammyswl,

家長與小朋友一齊面試, 家長要作答.

你可以致電23373271聽取取表日期及方法, 佢地係郵寄取表的.

Thank you for your information!
My son & I have to prepare well for this interview, I am really like this kindergarten!

Oscar媽,

我都會同個小朋友報聖心, 沙田區好學校不多, 不過聽人講近呢幾年既聖心無以前甘好, 同好嚴, 如果創價同聖心都收我個仔, 我應該都會同你一樣的選擇

另外我想問創價唔係基督教幼稚園, 上課時候會唔會用其他宗教信念教學   

Oscar媽 寫道:
leeyin,

我上年九龍區只係報左創價,培正,民生
沙田區報左大圍聖心

創價,聖心都有收我仔仔..我選擇左創價..
我真係冇同仔仔揀錯學校,開左學 3 星期,仔仔每天放學都話好開心,仲自立左好多...因為創價唔只重視書本常識,仲會重視小朋友既品德,德育,會令每一個小朋友好開心.好有自信...

你 click 入去睇下-係創價家長義工 post 出黎架!!

fionayeung,

我都係拿了創價d入學資料, 先知道創價原來唔係基督教學校, 我亦都鐘意基督教既幼稚園多d, 希望宣道會收我個仔啦

leeyin,

tiggger,

唔知係米佢地覺得自己係名校, 所以態度上唔夠其他唔出名既幼稚園好, 不過d老師態度點都好過方方既  

[quote]
tiggger 寫道:
近年有不少家長都和你一樣,對sc望門輕嘆,但甚少是發生在公佈結果前!

fat,

d老師話佢地上緊課同已經過了參觀日, 無比我入去睇, 剛去到見到一班小朋友係處玩, 都幾開心甘, 不過真係唔似一所幼稚園, 可能太多其他課程同大樓, 好多唔同背景既人出入...

fat 寫道:
leeyin,

妳去浸幼時,佢地有比妳入去參觀
‹ 上一主題|下一主題