用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽咪俾子女重讀k1或k3架
go

有無媽咪俾子女重讀k1或k3架 [複製鏈接]

有無媽咪俾子女重讀k1或k3架

如題

Re: 有無媽咪俾子女重讀k1或k3架

為何要重讀k1或k3? 你囝囝/囡囡是細仔/細女嗎?
Jasmin :-D

Jasmin 寫道:
為何要重讀k1或k3? 你囝囝/囡囡是細仔/細女嗎?

你是指家中的排行最小嗎 ??
因為她沒有讀N1就直接報K1, 所以想重讀K1 or K3

不是指家中的排行最小, 是指囡囡是年頭定年尾出世?

若只因為她沒有讀N1就直接報K1, 不需重讀K1 or K3的! 好多小朋友都沒有讀N1 ~
若囡囡是年尾出世(11月/12月), 可以讓囡囡重讀K1, 但如果囡囡學習能力可以, 不需要重讀呢!
Jasmin :-D

Hi mimosa,

我囝囝就係年尾出世,所以我俾佢讀多年K1,比起舊年各方面真係分別好大,我覺得真係有這樣的需要.

IYMAMI 寫道:
Hi mimosa,

我囝囝就係年尾出世,所以我俾佢讀多年K1,比起舊年各方面真係分別好大,我覺得真係有這樣的需要.

想請教你是如何判斷囝囝應該多讀一年,因為我亞仔都是細仔(12月尾出生),現在雖然已經是k2,但我仍然有想著這個問題。   

升讀小學時亦不用擔心細囝的問題.

其實學校要求小朋友重謮既原因,主要係要適齡入謮小學。所以,重讀K1會較為理想,起碼小朋友同家長都唔駛應付咁多功課先啦!講真之後十幾年既學校生活做過不停,倒不如俾佢過多一年愉快既學校生活。 [quote]

我都15/16緊, 如果重讀一年, 當小朋友升小/中學時又需要重讀的話, 佢變左大其它小朋友2年

一諗起呢個問題, 真係唔知邊個好D ~

我自己12月出生既,咁我媽咪本想打算比我同呀哥由k1開始一路讀上去至小學既,點知到k3,我就要重讀1年,原因係我重差幾個月至可升小一.
所以我覺係唔係都要重讀.
到而家呀仔之前學校都有好多同學仔都係重讀k1.

repeat 那 一年比較好?

me too 我個仔12月尾出世,我一早就預咗俾佢repeat k1,舊年k1佢都好似唔知做緊乜,佢係全班最細,老師都覺得佢到下學期開始先pack up 到,但就都係坐唔定,冇耐性;所以我覺得repeat係啱嘅,起碼今年佢知自己係大哥哥,一返學老師就話佢完全懂得跟指示,好有秩序,仲懶醒咁識幫老師維持秩序tim   

IYMAMI 寫道:
我初時都有想過比佢升讀K2先,睇多半年先決定是否重讀,但係老師俾意見話當你小朋友大半年,別人的小朋友亦是比他大半年,我想亦有道理.別的同學會覺得他是BB,經常都會讓他,他在家中已經是獨子;這樣下去,我覺得他只會越來越霸道.另外他的小肌肉可能不及大囝大囡,記得舊年就算是油顏色每次都話攰.
現在,他重讀一年,處處表現是大哥哥,我不用再太擔心了.另一方面,升讀小學時亦不用擔心細囝的問題.

可考慮給小朋友重讀K2,我覺得K1返到學校,只是讓小朋友適應學校的群體生活,還未開始正式學習寫字或書本上的知識。而重讀K3,當所有小朋友要行畢業禮時,而自己還未能畢業,他會不開心的,所以,我認為K2比較適合。

我囡囡都是細女,我讓她在另一間學校重讀K2,做大女比做細女有明顯的分別,雖然她以前也是可以跟到其他小朋友,但比較慢,上堂好像發夢似的,但做大女後,整個人明顯好有進步,吸收能力比之前強好多,教她的東西,她很快便會明白,專注力亦比做細女時好得多!

我個仔10尾出生, 比預產期早1個月多, 明年讀K1, 我都考慮緊會比佢重讀其中1年, 如果要我選擇, 我都係選K2, 理由同vanessamom一樣

醒目開學勳章

I prefer repeating K1 because the kid is too young to understand what "repeating" is.  Besides, the kid will have stronger fingers to start using pencil at K2.  My son repeated K1 in another kindergarten.

簽名被屏蔽

會重讀k1,理由一樣,一年都唔會蝕底比人,hehe
florakw222 寫道:
會,我亞仔讀德貞k1時考到下年培正k1,我比佢轉校repeat,其實我亞仔係細仔(12月尾出世),所以repeat都無所謂,其實好多所謂名校都鍾意收大仔  同埋我唔想等佢"追唔上"先repeat  你寧願小朋友一路適中程度咁讀書,定不停咁墮後咁向前追  

醒目呀你    
florakw222 寫道:
會,我亞仔讀德貞k1時考到下年培正k1,我比佢轉校repeat,其實我亞仔係細仔(12月尾出世),所以repeat都無所謂,其實好多所謂名校都鍾意收大仔  同埋我唔想等佢"追唔上"先repeat  你寧願小朋友一路適中程度咁讀書,定不停咁墮後咁向前追  

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題