用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課的苦惱: 幫vs唔幫
go

功課的苦惱: 幫vs唔幫 [複製鏈接]

功課的苦惱: 幫vs唔幫

本來想俾小朋友自己做功課, 呢d功課理應係佢可以應付得到. 理應係佢上堂時, 老師講過點做.
但係到佢做功課時, 佢話唔識點做, 唔知問題問乜. 我眼見佢有幾份功課, 由得佢慢慢"思考", 可能要幾小時......
發現原來佢唔識d字, 所以唔明問乜. 我唯有一題一題咁讀俾佢聽, 再用白話解一次, 再叫佢諗下個答案. 咁佢又識喎.
點算好呢? 次次都係咁幫佢讀題目, 佢測驗時咩唔識做?
會唔會慣咗可以返屋企問, 有人幫, 上堂就唔留心聽老師講解呢?
係唔係初初上小一先會咁, 遲d會唔會好d架?
使唔使狠心d, 由得佢自己估點做?
苦惱! 苦惱! :cry:
for every one criticism, three positives must be given.

Re: 功課的苦惱: 幫vs唔幫

剛上小一, 我都有讀題目比女女聽
不過我會要佢記住...
因為在幼稚園好少做到文字題..
慢慢佢會習慣同識睇d字
咁我就無再解
佢問我時. 我會叫佢解條題目我聽
睇下佢唔明d乜..

我女學校以前第一次測驗都係無得讀題目, 但大多小朋友已經識睇文字題!

tmlklstkjtrl,
謝謝你呀!
呢個可能係問題所在: 我小朋友係升小一先做文字題.
不過我會要佢記住...佢問我時. 我會叫佢解條題目我聽
我會試下呢2招.
尤其見佢做數學文字題, 真係嘔血. 讀咗題目佢都係呆呆咁望我, 用白話講, 佢就醒哂. 我又驚佢慣咗有我講解, 學唔識. 所以我又好似recorder咁重覆d文字. 真係有種雞同鴨講既感覺. 都真係好silly! 明知佢唔明白, 但又驚佢學唔到, 就不停地讀文字, 佢就不停咁問: 即係點呀? 即係點呀?
for every one criticism, three positives must be given.

我以前有時會再出d數學文字題佢做下
咁"操下操下" 就會記住

我會唔講個答案/條式比佢聽
我會問佢其他問題(類似佢唔識個題數學題咁)
例如學加減數, d 作業成鬼日用咩有紅色球幾多個, 藍色球有幾多個
講講下我自己都亂埋
就改下條題目+ 簡化d數字..
由紅色球, 藍色球變做佢鍾意既玩具/食物, 例如我女女鍾意玩車仔, 我就用車仔黎作一條加減數題目比佢, 仲會拎哂d車仔出黎比佢數..

開頭個1-2個月陪佢做一份功課真係搞到我嘔血..
不過比d心機, 小朋友會好快學識!
‹ 上一主題|下一主題