用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 投考 2007 年 - 小一
樓主: LONG-B
go

投考 2007 年 - 小一

Re: 投考 2007 年 - 小一

咪亞媽,
讓我嘗試解答妳的疑難
1. 自開學至今,每日功課大約兩至三樣,而且都幾簡單。
2. 差不多每天都有導修課,但老師亦會讓同學選擇做功課或伏在枱休息(我的囡囡常選擇休息)
3.老師很有愛心、體諒,對學生體貼、周到。
4.很難一概而定學校是否採用那種模式教學,因我覺得兩方面都具備,但主導為活動。
5. 老師對不太懂英文的小朋友亦會予以協助。大部份老師都具備雙語的能力
芯媽

芯媽, 很好的回應給咪亞媽及大家呀!多謝晒...   
重有呀,Dennis 雖然今年入學小一率係少於舊年,但多數人群都係大家會先去爭取最好的學校先,就如播道. 但相比播道舊年第一輪收表只270份,而今年就有約700人面試.你話係唔係舊年勝今年!    anyway,努力.大家期待,期待有好消息!     

舊年第一輪收表只270份,而今年就有約700人面試

嘩乜禁大獲呀?

o, if that time only 80 seat 1:8.75 ar
so trouble

I think so....好擔心呀! 嗚鳴鳴鳴    記得收到信第一時間上o黎報到,我就算哀o在都會通知大家既 努力   

Hi All, 我在另一個論壇見到有人話播道下星期初便出信.     嘩!我要由星期一開始日日都去開個信箱先得    另外自行就拖多兩三日先去交,如果播道ok 在咪唔使交自行啦!!      好心急呀.但唔得就慘囉......   
你o地呢,幾時去交自行表呀?係唔係同我一樣等好消息唔交住呀?     

那一個論壇呀?請告之
thanks

我無想過自行派位呀,因為自己果區真係無間選得落手.所以破釜沈舟. 死都求校長收囝囝

If DDS ok, got DDS.  If no schools passed, I will go to have a lucky draw.  To find some non-famous school , I think it is more easy to get 1st choice.       
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Hi,
有無家長知道第二輪招生幾時截止呢   

Hi babyilu, 學校是未有正式公佈日期.好以話今個星期六的簡介會會知.    

anniecc28,
Thanks. 你會唔會去星期六的見解會阿,我會去的。   

請問點解要第二輪申請入學?? 第一次招生唔會收哂學額滿為止??
如果第一次唔收囡囡, 係唔係要再申請第二輪招生呀?