用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 ...
樓主: barry_mama
go

我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 [複製鏈接]

Re: 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題

chunchun :
小朋友升小一的確係令人感到好大壓力,
無論係小朋友本身,定係家長,有時都會感到好沮喪。
首先,建議同老師開心見誠傾一次。
同佢解釋返小朋友讀幼稚園時o既學習情況,
希望老師能夠o係班上比多d支援,例如係安排一個適應得比較快o既同學坐佢旁邊,多d提點佢,另外,希望老師安排一個前d o既位置比佢。
至於屋企o既功課,就要你比多d時間佢喇。
始終佢以前無做功課呢個習慣,又要做,又要温習,o係學校返學又遇到好多挫折,建議你同小朋友都放鬆點,對佢多點包容之餘,亦要多d肯定佢,記住分數唔係一切。因為佢唔習慣而得唔到高分,而去責怪佢,只會愈來愈挫敗佢。
同佢一切set個目標(eg. 50分,60分......),向住目標前進。

Dear barry_mama,
Thank you for your opinion and support.  Hopefully, my son like to go to school so I can spare more energy on his homework instead of handling his resistance to go school.

barry_mama,
小女讀P.2, but always 給老師罰企. I already remind her everyday 要乖 & 不多說話,  (in fact, my daught is 不太懂自制, 要常常提醒). 老師話 she is 乖 at morning but she start 貪玩 at after lunch. Sometimes, she follow classmates 玩 & 傾計 in the class. May be she already forgot my remind. She always 唔抄手冊 & she said she don't have enough time. I told her that you can spend 小息 or 飯後. But she said she go to play & forgot it. She will do at next time (只識講). I don't know how to make her to remember my remind & reduce 被老師罰. Sometimes, I am angry & I told her that if you are naughty again or 唔抄手冊, then 你走, 我不要你 & she is very 驚. (I know it is wrong but I can't control myself.). 教小朋友真囉命.     

barry_mama,
我小朋友今年P.1,今日學校OPEN DAY,今日睇完佢上英文堂
之後就激死咗 ,我為佢選果間學校真係好好,一向我都知佢上堂吾專心,但無真正見過,但今日見到,原來佢上堂無5分鍾係專心上堂(1堂35分鍾),我巳經將全部時間比晒佢,我睇咗好教小朋友的書,但係用咗好多方法教佢都吾得,佢對每樣嘢都無所謂.我對佢真係無晒辦法.有時真係心淡,想放棄,但係知道如果媽媽都放棄,就無人會幫佢,可否教我有咩方法?

‹ 上一主題|下一主題