用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 ...
樓主: barry_mama
go

我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 [複製鏈接]

Re: 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題

barrymama:
我無教英文科,不太清楚哦!
不過都是同一間出版社,我估不會有好大分別o既!
而且,小一課程都會考慮到所有小朋友,所以應該會教一d大眾化o既o野,我諗小朋友應該唔會搞唔掂o既,放心啦!

HI barry_mama

真係唔好意思, 我囡囡功課要寫"我的金句"(P.1), 但我唔知點樣解釋"金句"o既意思比佢知, 麻煩你可唔可以幫幫忙呢?唔該!

hanbe

barry_mama :,請回覆吧, thanks.

你好, 我女明年升小一, 今個月煩緊選校, 我住62網, 心儀浸信會聯會小學, 但沒有宗教分, 第1round唔得, 要等2nd round, 無宗教分, 是否第2nd機會好微  

另外, 我想比女女考吓私校, 培正/九龍禮賢/宣道/九龍塘學校及崇真那間較好, 它們在英文方面唔知會否串字.

私小多數會考d乜野, 我驚女女唔識答. 麻煩晒你, 近期好煩佢攪珠唔好/考私小唔得.

Barry mama,

很多謝你詳細回答我小朋友做功課慢吞吞的問題,我是在職媽咪, 小朋友放學回家後,一般是自己做功課,但很多時只做了一小部份功課,需要我放工回家才一齊做.

Barry ma,

小兒今年剛上小一, 在一間傳統普通但不是名校.  

本人有以下問題:

1. 小兒比較活躍, 個人覺得比較合活動教學, 但數間出名活動私校及直資都不收. 只有傳統出名私校收. 但本人心想, 如讀傳統小學, 就try 1 年政府小學.  因大家都是傳統. 便就讀了現時之2000 新校舍, 是2間都有 50%以上band 1 上中學的小學組成.  暫時我兒都喜歡, 功課我見詞語等, 不太重抄寫.  我想看佢是否適應傳統小學. 怕選擇錯了害了佢一生.

我想問你覺得如傳統小學, 你會選普通的, 可能佢可考 頭 1-5名, 令佢增加自信, 還是都是 p. 2 轉去傳統出名私校, 打好基礎呢. 增加選名中學的chance 呢.

關於活動及傳統教學, 你意見如何呢?

以我暫時觀察, 小朋友是要抄過做過先有概念. 活動教學真是可不可以做到有result及愉快呢, 特別是小朋友不會主動做功課, 而活動教學不迫的話, 小孩學的會否比傳統小學小呢?
而我發覺活動教學的小學都比較注重2文3語, 閱讀, 而傳統小學就沒有太提及.

Hi barry_mama,
       又麻煩妳了!我小朋友入讀小一後,收到一些興趣班的報名單張,其中有學術性及有趣味性,例:跆拳道,小提琴,書法班,朗誦班,書法班等,通常要小朋友親手交給老師,我小朋友只對小提琴有興趣,對有學術性的書法班,朗誦班,書法班等一概不願意參與,我常聽有時要迫才會有機會產生興趣,我想知小一這年紀是按他的喜好參與,還是迫他參加一些家長認為有興趣的課程呢?我怕迫他參與後仍是沒有興趣,反而有反效果令他日後更加抗拒。

barry_mama

你真係一位很"用心"的老師,     

作為家長最希望自己的仔女都遇到用心的老師,  "因型師教"是十分重要的!  無論小朋友成績好與否, 老師們都同等地對待每位學生,  相信得益一定是學生!!

一位學習去體諒老師及包容自己兒子的媽媽上

Barry_mama

Is Raimondi College Primary Section good? I heard that their secondary school is not as good as before.  Any comments.

Hi barry_mama,

我兒子今年 K2, 性格非常活躍好動, 但就非常聰明, 學嘢也快上手, 但都能守課堂規矩 (係老師的 comment).

想請問為他揀選小學時, 應該選活動教學的還是傳統教學的呢? 我們住的區份多數是傳統教學, 如果安排仔仔讀呢類學校, 佢會唔會好辛苦呢?  還是小朋友的適應能力很強, 放他去個地方他都會適應呢?

barry_mama

你好呀
我想請教一下...我囝囝而家係p1...如果我想幫佢強化d英文...除左報讀phonics之外...係咪重要讀埋gammer...重有d咩可以報讀...請比d意見...謝謝!

ivy124

各位家長:
你O地好!好彩我琴日交o左功課咋,宜家可以慢慢解答你o地o既問題喇!!
短短一日之內收到好多有關活動教學同傳統教學o既提問 ,所以o係呢度就同大家傾一傾。
世上有千百種教學法,沒有一種是「最好」的,「好」與「不好」,要視學生的情況而定:
a)有些學生(尤其是年長些的學生)學習動機強,專注力高,聽力佳,能力較高的,未必需要用活動形式,可能以直接講授的方法已可「接收」得很好
b)有些學生可能剛相反,便要用一些活動提高他�她對學習這科�這課題的興趣,這時活動教學可能較直接講授更為適切
-->但每間學校,每一級,每一年度,甚至每一級、每一班內的學生皆有差異,所以,要能靈活地按學生情況調節教學方法,才是好老師

2.那麼,對上述b型的學生,是否只要一用活動教學便好呢?答案亦不然!因為:
a)假若活動不配合學習主題�目標,只一味玩,有「愉快」卻沒「學習」,怎能算「好」?(我心中界定的「好」是「學生能愉快地學習」)
b)活動一定要好玩,否則不能引起興趣
c)活動一定要符合學生的程度,太難會招致放棄,太易又不能引起興趣
d)假若只有活動,卻沒讓學生反思在玩的過程中學到甚麼,到頭來也只落得「玩過就算」的田地,學生亦無得著

3.是否每一課也要活動?不一定!有時活動太多(或常用同一形式的活動),會讓學生感到厭煩,亦非明智之舉!

4.師生比例亦很重要,試想想如果班內的學生人數達三十多人,如四人一組,就會有八至十組,好可能引起課室管理問題!

簡言之,在教學中要否活動,需視乎:
I)學生的能力、學習動機等
II)課題是否適合

就算係傳統教學,老師都會用活動教學o既手法去教一些有趣o既題目,例如我自己為例:我教中文時,都會滲入一d活動,例如係分組討論,資料搜集,匯報,短劇創作,廣告創作……所以家長唔使咁擔心,就算係傳統教學o既學校都有活動教學(宜家o既學生唔係咁易教喇,老師唔變就吸引唔到佢o地喇!),就算係活動教學o既學校亦有傳統教學,其實兩者係融合o黎用o既!
不過,由於收生不足o既問題,好多學校會搞一d綽頭o黎吸引家長(活動教學、用普通話教中文等-->呢樣o野我唔係好BUY),所以家長o係揀學校時,可以參考以下幾點:

1. 趁心儀學校開放日去睇睇,參觀校舍設施之餘,又可以睇 o下學校o既文化
2. 帶埋小朋友去參觀,同佢o地一齊討論,選校過程中比佢o地有參與權
3. 參考升中派位結果(不過,想講一句就係就算入到升中派得幾好o既學校,唔代表你o既仔仔/女女一定都派得咁好,相反,就算佢o地入讀一些比較升中派位結果比較普通o既學校,可能會有意想不到o既驚喜!所以,都係睇你仔女o既能力!)
4. 最重要係家長參與小朋友o既學習—入讀小學六年期間會有好大o既成長,好可能你幫佢搵到一間幾好o既學校,但六年後,學校未必比得番一個你心目中o既仔女你。
5. 觀察心儀學校o既學生,我自己o黎講,最重視禮儀,如果我選校,校風係我o既首選!
希望幫到大家

hanbe:
你可以解釋比佢聽,「我的金句」就係一d簡短o既說話提醒自己要點樣做好,例如:「看見老師點點頭,看見同學握握手」之類,係寫比佢自己睇,所以最好用返一d佢自己識o既字!!

stanleypyk :
呢個問題我都諗過,係咪真係可以迫出o黎呢?
我諗我會比自由小朋友自己揀學咩,參加咩興趣班。
譬如佢鐘意學樂器,我會比佢學,但係我會同佢有協定,起碼考到幾多級先可以唔學。
因為練琴呢段時間小朋友會好容易放棄,我o地會o係旁邊迫佢練習,但過o左一段時間之後,佢慢慢彈到歌仔出o黎,有成就感之後,可能我o地唔使迫佢,佢都會有興趣去練。
但最起碼,佢自己肯開始去學先lor~

Ivy124 :
佢宜家先o岩o岩讀小一,要適應好多o野,就算學都係下學期先,無謂咁快加重佢負擔嘛!其實你都可以教佢o既:
你可以陪你個仔仔用英文寫o下日記咁,開頭你可以設計一d簡單d o既模式,例如你寫定一堆形容心情o既字,然後比佢圈低邊d可以形容o下佢今日o既心情,然後作o下句子;又或者係用六何法:何時、何地、何人、甚麼起因、經過、結果。開頭用短答形式,慢慢將佢串埋一句,最後變成段落,睇佢程度啦!
然後你可以設計每日一個時段淨係用英文同佢溝通,可以係輪流講故事,普通傾計,討論新聞等,多樣化,設計靈活,而你亦可以參與其中呢!
希望以上意見幫到你啦!

jjj_3:
我諗佢係特登唔做,咁係為o左令你可以乖乖地坐o係佢旁邊陪佢做功課嘛!!
抽多點時間陪佢啦

barry-mama said,

4. 最重要係家長參與小朋友o既學習—入讀小學六年期間會有好大o既成長,好可能你幫佢搵到一間幾好o既學校,但六年後,學校未必比得番一個你心目中o既仔女你。
5. 觀察心儀學校o既學生,我自己o黎講,最重視禮儀,如果我選校,校風係我o既首選!

no. 4...wonderful, will bear in mind
no. 5...totally agreed
thank you barry-mama   

barry-mama,

你好, 我想請教你關於中文科的問題 :

我兒子今年四年級, 他中文作比較差, 我覺得他內容不豐富, 他只會直述事情的發生, 因為經常字數不足!  例如 ,
他每週做週記,  只有三行字呢 , 我勸他寫多一點, 他說不懂, 因為要記述的已寫下了!)

我想請教你, 如何幫助他改善作文呢???

xmanman

Hi  barry_mama:
    您好!如妳所說興趣班的處理我可試一試,但學術性班別如普通話、朗誦是否也讓他選擇, 但我知他一定不會選擇, 但這些學術班別以家長的角度是好的, 但如果任小朋友作主, 他不選擇怎算好?
barry_mama 寫道:
stanleypyk :
呢個問題我都諗過,係咪真係可以迫出o黎呢?
我諗我會比自由小朋友自己揀學咩,參加咩興趣班。
譬如佢鐘意學樂器,我會比佢學,但係我會同佢有協定,起碼考到幾多級先可以唔學。
因為練琴呢段時間小朋友會好容易放棄,我o地會o係旁邊迫佢練習,但過o左一段時間之後,佢慢慢彈到歌仔出o黎,有成就感之後,可能我o地唔使迫佢,佢都會有興趣去練。
但最起碼,佢自己肯開始去學先lor~

stanleypyk:
你可以報親子o既普通話班,叫佢陪你學,慢慢培養佢o既興趣,佢宜家唔知呢樣o野好玩,未有興趣,係因為佢唔知道當中o既樂趣o者

xmanman:
首先要多閱讀,等佢認多點字。
可以o係房度貼張大畫紙,將每日睇完o既文章入面o既字(揀一些簡單的)抄o係上面,等佢日對夜對,然後你可以同佢一齊查字典,認識詞意,又或者一齊造句,又或者係將d詞語串埋變一個故事(形式多變)。
你可以同佢一齊讀,或者做角色扮演,之後可以一齊完成一個閱讀報告(如你寫下一堆形容詞,請佢圈出形容到佢o既讀後感o既詞語),然後請佢利用呢d字去寫閱讀報告。
另外,你可以要佢每日都寫日記,形式可以係簡單o既。例如你set好一個表,要佢寫番低日期、地點、時間,然後寫低事件,起初你可以o係旁邊幫佢,你可以問佢想寫咩事,然後你提供一些詞語比佢(可能佢o既詞彙太少),之後請佢自己作句去形容佢想寫低o既事情。
此外,仲要用課文入面o既句子作句,每日作兩句(你揀一個詞語,佢自己揀一個詞語)。過左一個星期之後,同佢拎返呢個星期作過o既句子出o黎,同佢一齊改,最重要係要佢發現句子o既問題,從而將佢改變過o黎!
總之,就係要增加佢運用中文o既機會,希望以上建議幫到你啦!
‹ 上一主題|下一主題